Walter Aircraft Engines

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Walter Aircraft Engines
Walter-logo-transparent.jpg
A Walter főbejárata
A Walter főbejárata
Hivatalos név WALTER ENGINES a.s.
Típus
Alapítva 1911
Székhely Prága
Alapító Josef Walter
Iparág gépgyártás
Tulajdonos General Electric
Forma akciová společnost
Termékek repülőgépmotorok, gáztubinák
A Walter Aircraft Engines weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Walter Aircraft Engines témájú médiaállományokat.

A Walter, a csehszlovák időkben 1946-tól Motorlet, majd később Walter Engines repülőgép-motorokat és hajtóműveket előállító cseh gépgyár Prága Jinonice városrészében. Egyik legismertebb gyártmánya az M601 légcsavaros gázturbina. A vállalat önállósága 2008 júliusában megszűnt, ekkor a GE Aviation része lett.

Története[szerkesztés]

A céget Josef Walter alapította 1911-ben motorkerékpárok és motors triciklik gyártására. 1913-ban kezdte el autókat gyártani, első modelljük a Walter W–I volt. A saját modellek mellett később licenc alapján elkezdték a Fiat 508 és Fiat 514 gépkocsik gyártását is. A cégnél az autógyártást 1954-ben szüntették meg.

Négyhengeres Walter Mikron III repülőgépmotor

Az első világháborúban az üzemek erősen megrongálódtak. A termelés csak a háború után, 1919-ben indult újra a Walternél. Az 1920-as években a Walter P–I, P–II, P–IIIés P–IV modelleket gyártották. 1928-tól készítették a Walter 4–B és 6–B modelleket, majd ezek alapjain megjelentek a Walter Standard, Walter Super, Walter Regent és a luxus kategóriájó Walter Royal modellek.

Az 1920-as évek elejétől a cég licenc alapján BMW repülőgépmotorokat is gyártott, és kifejlesztett saját csillagmotorokat is. Az öthengeres Walter NZ–60 és a kilenchengeres NZ–120 motorokat széleskörűen használták a csehszlovák gyártású repülőgépekben. A cég az 1930-as években gyártotta a Bristol Jupiter, a Mercury és Pegasus csillagmotorokat is licenc alapján. Később saját fejlesztésű, négy- és hathengeres, lógó elrendezésű soros motorokkal (Walter Minor, Major és Mikron) jelent meg a cég, majd 1936-tól kezdték gyártani a V12 hengerelrendezésű léghűtéses repülőgépmotorjukat.

A második világháború előtti időszakban a motorjaikat 14 ország légierejében használták.

A második világháború alatt a Walter az Argus motorjait gyártotta licenc alapján Németország számára. A cégnél előkészítették a BMW 003 gázturbinás sugárhajtómű gyártását is, de ez már nem indult el.

A Walter gyár épségben túlélte a háborút. 1946-ban államosítottál és átnevezték a Motorlet n. p.[1] névre. Az első években szovjet licenc alapján gyártottak dugattyús motorokat. 1952-ben kezdődött a szovjet Klimov VK–1 gázturninás sugárhajtómű licencgyártása Walter M-05 jelzéssel. Ez a Rolls-Royce Nene hajtóművön alapult és a MiG–15-höz használták. A vállalat más szovjet eredetű motorokat is gyártott az 1950-es és 1960-as években. A cég 1964-ben abbahagyta a dugattyús motorok előállítását, ezek gyártását átadta az Avia cégnek.

Az 1950-es évek második felében tervezték az M701 gázturbinás sugárhajtóművet az L–29 Delfín gyakorló repülőgép számára. Az M701-est 1961-től 1989-ig gyártották és több mint 9000 db-t készített belőle a Motorlet.

Az 1960-as évek második felében fejlesztették ki a Motorletnél az M601 légcsavaros gázturbinát. 1974-ben sikerese teljesítette a teszteket, majd 975-ben indult elindult a sorozatgyártása. Ez a hajtómű lett a cég egyik legsikeresebb terméke, melynek továbbfejlesztett, modernizált változatát napjainkig is gyártják. Az M601 népszerű volt a kisteljesítményű gázturbinák piacán. Legnagyobb számban az L–410 utasszállító repülőgépen használják, de több más csehszlovák, cseh és külföldi repülőgéptípushoz is ezt a típust választották. Az M601 továbbfejlesztett, modernizált változata a General Electrik H80 légcsavaros gázturbina.

1989-ben a dugattyús motorok gyártását átvette a LOM Praha cég, a Motorletnél csak a gázturbinás hajtóművek gyártása folytatódott.

1995-ben privatizálták a céget és visszakapta az eredeti Walter never. A repülőgéphajtómű részleg később, 2005-ben önálló lett Walter Aircraft Engines néven, míg az orvosi műszeket gyártó része Walter Medica néven működött tovább. 2006 júliusában a céget a cseh FF befektetési társaság vásárolta meg. 2007-ben a Walter Aircraft Engine-t összeolvasztották az Avia repülőgépmotor-gyártó részlegével és még hozzácsatolták a precíziós öntvényeket készítő PCS céget.

2008 júliusában a General Electric repülőgéphajtómű-gyártó részlege, a GE Aviation megvásárolta a Waltert, melynek új neve GE Aviation Czech lett. A GE célja a Walterrel, hogy erősítse pozícióját a kisteljesítményű gázturbinák piacán, amelyet a Pratt and Whitney ural. A Walter évente kb. 120 db M601-es hajtóművet állított elő, ezt a GE évi ezerre akarja növelni.[2] Napjainkban a GE Aviation fő gyártmánya az M601 légcsavaros modernizált változata, a GE H80, valamint ezek különböző teljesítményű változatai, a GE H75 és a GE H85 légcsavaros gázturbinák.

Gyártmányai[szerkesztés]

Az M110 dugattyús repülőgépmotor

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. n. p. – národní podnik, magyarul: állami vállalat
  2. "GE Takes On Jet-Engine Rival."

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]