Vándorrege

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vándorrege
(Walkabout)
1971-es brit–ausztrál film
RendezőNicolas Roeg
ProducerSi Litvinoff
AlapműWalkabout
Műfaj
ForgatókönyvíróEdward Bond
Főszerepben
ZeneJohn Barry
OperatőrNicolas Roeg
VágóAntony Gibbs
Gyártás
Ország Egyesült Királyság
Ausztrália
Nyelvangol
Játékidő100 perc
Költségvetés1 000 000 A$
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1971
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vándorrege (eredeti cím: Walkabout) egy brit filmdráma, amit 1971. január elsején mutattak be. A filmet Nicolas Roeg rendezte, a főszereplő Jenny Agutter és Luc Roegaki, két fiatal, akik eltévednek az ausztrál sivatagban. A gyártó a 20th Century Fox, a zenét John Barry szerezte, az operatőr Nicolas Roeg, a vágó Antony Gibbs volt.

Az ausztrál New Wave mozi mozgalom egyik első filmje. Annak ellenére, hogy kereskedelmileg kudarc volt, pozitív visszajelzéseket kapott. A "Wake in Fright" című film mellett ez volt a másik ausztrál film, amely részt vett az 1971-es Grand Prix du Festival nevű Cannes-i filmfesztiválon.[1]

2005-ben a Brit Filmművészeti Intézet felvette az "50 film, amelyet 14 éves korodig látnod kell" listára, de szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz filmes listán is.

Cselekménye[szerkesztés]

Egy apuka két gyerekét, egy idősebb lányt és egy fiatal fiút látszólag piknikezni visz Ausztráliában egy autóval az ausztrál háború idején. Ám a férfi minden látható ok nélkül lövöldözni kezd, a gyerekei ezért elmenekülnek. Miután végzett magával a két gyereke elindul a sivatagban vissza a civilizáció felé. Egy kis oázisra lelnek egy gyümölcsfával, ahol sikerül enniük és inniuk is. Ám másnapra a víz kiszárad és a gyümölcsök is elfogynak. Közel a szomjhalálhoz egy fiatal bennszülött fiúval találkoznak, aki a védőszárnyai alá veszi őket. Együtt haladnak tovább Ausztrália gyilkos vidékein keresztül. Egy elhagyatott farmhoz érnek, ahol a bennszülött fiú egy törzsi udvarlási tánccal próbálja elkápráztatni a fehér lányt, ám terve balul sül el: tánca ellenkező hatást vált ki, egy angol nőnek ez inkább ijesztő, mint imponáló. A kudarc miatt a fiú öngyilkosságot követ el, ezért a két fiatal kénytelen továbbhaladni nélküle. Hamarosan egy elhagyatott bányászvárosba érnek és megmenekülnek.

Az utolsó jelenetben a fiatal lány már idősebb, a férje munkahelyi sztorikkal próbálja a figyelmét lekötni, de a lány gondolatban még mindig a vadonban jár: elképzeli, ahogy egy természetes sziklamedencében hármasban együtt fürdenek a testvérével és megmentőjével.

Szereplők[szerkesztés]

  • Jenny Agutter mint fiatal lány
  • Luc Roeg (credited as Lucien John) mint fiatal fehér fiú
  • David Gulpilil (tévesen mint David Gumpilil szerepel) mint bennszülött fiú
  • John Meillon mint apa
  • Robert McDarra mint egy férfi
  • Pete Carver mint No Hoper
  • John Illingsworth mint feleség
  • Hilary Bamberger mint nő
  • Barry Donnelly mint ausztrál tudós
  • Noeline Brown mint német tudós
  • Carlo Manchini mint olasz tudós

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A film negyven évvel a bemutatója után a Rotten Tomatoes filmkritikus weboldalon 84%-os pozitív kritikát kapott.[2]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]