Vándorrege

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vándorrege
(Walkabout)
1971-es brit–ausztrál film
Rendező Nicolas Roeg
AlapműWalkabout
Műfaj
Forgatókönyvíró Edward Bond
Főszerepben
Zene John Barry
Operatőr Nicolas Roeg
Vágó Antony Gibbs
Gyártás
Ország Egyesült Királyság
Ausztrália
Nyelv angol
Játékidő 100 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1971
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vándorrege (eredeti cím: Walkabout) egy brit filmdráma, amit 1971. január elsején mutattak be. A filmet Nicolas Roeg rendezte, a főszereplő Jenny Agutter és Luc Roegaki, két fiatal, akik eltévednek az ausztrál sivatagban. A gyártó a 20th Century Fox, a zenét John Barry szerezte, az operatőr Nicolas Roeg, a vágó Antony Gibbs volt.

Az ausztrál New Wave mozi mozgalom egyik első filmje. Annak ellenére, hogy kereskedelmileg kudarc volt, pozitív visszajelzéseket kapott. A "Wake in Fright" című film mellett ez volt a másik ausztrál film, amely részt vett az 1971-es Grand Prix du Festival nevű Cannes-i filmfesztiválon.[1]

2005-ben a Brit Filmművészeti Intézet felvette az "50 film, amelyet 14 éves korodig látnod kell" listára, de szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz filmes listán is.

Cselekménye[szerkesztés]

Egy apuka két gyerekét, egy idősebb lányt és egy fiatal fiút látszólag piknikezni visz Ausztráliában egy autóval az ausztrál háború idején. Ám a férfi minden látható ok nélkül lövöldözni kezd, a gyerekei ezért elmenekülnek. Miután végzett magával a két gyereke elindul a sivatagban vissza a civilizáció felé. Egy kis oázisra lelnek egy gyümölcsfával, ahol sikerül enniük és inniuk is. Ám másnapra a víz kiszárad és a gyümölcsök is elfogynak. Közel a szomjhalálhoz egy fiatal bennszülött fiúval találkoznak, aki a védőszárnyai alá veszi őket. Együtt haladnak tovább Ausztrália gyilkos vidékein keresztül. Egy elhagyatott farmhoz érnek, ahol a bennszülött fiú egy törzsi udvarlási tánccal próbálja elkápráztatni a fehér lányt, ám terve balul sül el: tánca ellenkező hatást vált ki, egy angol nőnek ez inkább ijesztő, mint imponáló. A kudarc miatt a fiú öngyilkosságot követ el, ezért a két fiatal kénytelen továbbhaladni nélküle. Hamarosan egy elhagyatott bányászvárosba érnek és megmenekülnek.

Az utolsó jelenetben a fiatal lány már idősebb, a férje munkahelyi sztorikkal próbálja a figyelmét lekötni, de a lány gondolatban még mindig a vadonban jár: elképzeli, ahogy egy természetes sziklamedencében hármasban együtt fürdenek a testvérével és megmentőjével.

Szereplők[szerkesztés]

 • Jenny Agutter mint fiatal lány
 • Luc Roeg (credited as Lucien John) mint fiatal fehér fiú
 • David Gulpilil (tévesen mint David Gumpilil szerepel) mint bennszülött fiú
 • John Meillon mint apa
 • Robert McDarra mint egy férfi
 • Pete Carver mint No Hoper
 • John Illingsworth mint feleség
 • Hilary Bamberger mint nő
 • Barry Donnelly mint ausztrál tudós
 • Noeline Brown mint német tudós
 • Carlo Manchini mint olasz tudós

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A film negyven évvel a bemutatója után a Rotten Tomatoes fimkritikus weboldalon 84%-os pozitív kritikát kapott.[2]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]