Tiszafarkasfalva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vovcsanszke szócikkből átirányítva)
Tiszafarkasfalva
Közigazgatás
Település
Népesség
Teljes népességismeretlen

Tiszafarkasfalva (ukránul Вовчанске (Vovcsanszke / Vovchanske)) Tiszabökény településrésze Ukrajnában, Kárpátalján, a Beregszászi járásban.

Fekvése[szerkesztés]

Nagyszőlőstől 21 km-re délnyugatra, Beregszásztól 26 km-re délkeletre a Tisza bal partján fekszik. 1971-ben Tiszabökényhez csatolták, korábban Tiszapéterfalvához tartozott.

Nevének eredete[szerkesztés]

Neve a magyar Farkas személynévből származik.

Története[szerkesztés]

A Tisza mellett fekvő Árpád-kori falut a 13. században alapította a Farkas család. Lakói nagyrészt az 1717-es tatár betörés után betelepített és a 19. században elmagyarosodott ruszinok leszármazottai, görögkatolikus magyarok és nagyrészt reformátusok. 2005-ben az egykori kurucok leszármazottai Rákóczi-szobrot állítottak a falu központjában.

1910-ben 187, túlnyomórészt magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Ugocsa vármegye Tiszántúli járásához tartozott. Ma 600 lakosának 90%-a magyar.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Fogarassy család kastélya, melyben múzeumot rendeztek be.

A kastélymúzeumban állandó néprajzi kiállítás van, amely bemutatja a tiszaháti emberek életét, a parasztélettel kapcsolatos anyagokat. A kastély környékén szabadtéri falumúzeum van korhű berendezésekkel és vízimalommal.

Hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]