Vladimír Fekete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vladimír Fekete
Vladimir Fekete.jpg
Született 1955. augusztus 11. (66 éves)
Pozsony
Nemzetisége szlovák
Foglalkozása
  • katolikus pap
  • katolikus pap
Tisztség
  • címzetes püspök (2017. december 8. – )
  • katolikus püspök (2018. február 11. – )
Iskolái
Kitüntetései Honorary Diploma of President (Azerbaijan)
azerbajdzsáni apostoli prefektus
Da mihi animas (Lelkeket adj nekem!)
Vallása római katolikus egyház
Szerzetesrend Szalézi rend
Szentelők
  • Paul Gallagher (főszentelő)
  • Stanislav Zvolenský (társszentelő)
  • Savio Hon Tai-fai (társszentelő)

Hivatal azerbajdzsáni apostoli prefektus
Hivatali idő 2011. auguszus 4. – jelen
Elődje önmaga mint misszióvezető
Utódja hivatalban

Hivatal Municipai címzetes püspök
Hivatali idő 2017. december 8. – jelen
Elődje Léon Lemmens
Utódja hivatalban
A Wikimédia Commons tartalmaz Vladimír Fekete témájú médiaállományokat.

Vladimír Fekete (SDB (Pozsony, 1955. augusztus 11. –) szlovák szerzetes, az Azerbajdzsáni apostoli prefektúra (tulajdonképp egész Azerbajdzsán) első római katolikus prefektusa (püspöke), címzetes püspök. Püspöki jelmondata: Da mihi animas (Lelkeket adj nekem!).

Élete[szerkesztés]

Horvátgurabi római katolikus családból származik. Azután, hogy alsóbb iskolai tanulmányai befejezte a szülővárosában, matematikai és geológiai oktatásban részesült a Comenius Egyetem Természettudományi Karán. Ezalatt titokban belépett a szalézi rendbe. Szerzetesi fogadalmát 1975. február 15-én, örökfogadalmát 1981-ben tette le, pappá 1983. január 30-án szentelte Wolfgang Weider berlini segédpüspök titkos filozófiai és teológiai tanulmányai után. 1989-ig geológusként dolgozott, közben titokban fiatalok közt végzett lelkipásztori munkát. 1989 után a következő szolgálatokat végezte: a szaléziak szlovák rendtartományának vikáriusa (1993–1999), majd tartományfőnöke (1999–2005). Ezenkívül licenciátusi fokozatot is szerzett a Lublini II. János Pál pápa Egyetemen. 2009-ben XVI. Benedek pápa a Bakui önálló misszió (későbbi nevén Azerbajdzsáni apostoli prefektúra) misszióvezetőjévé, 2017. december 8-án Ferenc pápa pedig Municipa címzetes püspökévé nevezte ki. 2018. február 11-én szentelte püspökké Paul Gallagher főszentelő Stanislav Zvolenský és Savio Hon Tai-fai társszentelő püspökök jelenlétében.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vladimir Fekete című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vladimír Fekete című szlovák Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]