Vitéz Szelim szultán híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vitéz Szelim szultán híd
A híd 2019-ben
A híd 2019-ben
ElhelyezkedéseIsztambul
Áthidalt akadálya Boszporusz tengerszoros
NévadóI. Szelim oszmán szultán
Szerkezettípusfüggőhíd
Funkciónégysávos autópálya és egy vasútvonal mindkét irányban
Anyagvasbeton
Legnagyobb támaszköz1 408 m
Teljes hosszúsága2 164 m
Szélesség58,5 m
Magasság322 m
Sávok száma2×4
TervezőMichel Virlogeux, Jean-François Klein
Átadás ideje2016. augusztus 26.[1]
Elhelyezkedése
Vitéz Szelim szultán híd (Törökország)
Vitéz Szelim szultán híd
Vitéz Szelim szultán híd
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 41° 12′ 10″, k. h. 29° 06′ 41″Koordináták: é. sz. 41° 12′ 10″, k. h. 29° 06′ 41″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Vitéz Szelim szultán híd témájú médiaállományokat.

A Vitéz Szelim szultán híd[Mj. 1] (törökül: Yavuz Sultan Selim Köprüsü), vagy Harmadik Boszporusz-híd Isztambul harmadik olyan, a Boszporuszt átívelő hídja, amely Európát és Ázsiát köti össze. A híd a tengerszoros két partján, Isztambul európai oldalán Sariyer és Garipçe, az anatóliai oldalon Beykoz és Poyrazköy kerületeit kapcsolja össze a Fekete-tenger közelében. Az átjáró I. Szulejmán szultán édesapjának, I. Szelim szultán nevét viseli. A híd 59 méteres szélességével és pilléreinek 322 méteres magasságával a világ legszélesebb és legmagasabb függőhídja.[1][2]

Története[szerkesztés]

A Boszporusz-szoros felett korábban két híd már épült Isztambul belterületén. Az első Boszporusz-hidat 1973-ban nyitották meg, a Hódító Mehmed szultánról elnevezett második átjáró pedig 1998-ban készült el. Mivel a már meglévő két Boszporusz-híd forgalma exponenciálisan nőtt, már a 2000-es évek elején felmerült az igény egy harmadik híd megépítésére.

A projekt egyik célja, hogy kerülőutat képezve feloldja a nagyváros túlzsúfolt forgalmát.[3] A török Közlekedési Minisztérium 2012-ben hagyta jóvá egy harmadik Boszporusz-híd létesítését. Az Otoyol 6 (O-6), vagy Észak-Márvány-tenger Autópálya (törökül: Kuzey Marmara Otoyolu – röviden: O-6), részeként megépítendő hídra kiírt pályázatot az İçtaş-Astaldi török-olasz konzorcium nyerte meg, 2012. május 29-én.

Az építkezés hivatalos kezdete az alapkőletételkor történt, amit Konstantinápoly elestének és az európai török terjeszkedés kezdetének 560. évfordulójára, 2013. május 29-re időzítettek. A kétszer négysávos autópályával és két vasúti sínpárral is rendelkező építményt, Recep Tayyip Erdoğan török elnök adta át a forgalomnak 2016. augusztus 26-án.

A beruházási költség 4,5 milliárd török líra (kb. 450 milliárd forint) volt. A híd várható napi forgalma 135 000 jármű mindkét irányban. Ez a leghosszabb kombinált autópálya/vasúti híd a világon.[4][1]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A „Yavuz” jelentése hagyományos fordításban: kegyetlen, zord, rettenetes, vad. I. Szelim szultán cselekedeteivel érdemelte ki a „Yavuz” jelzőt. A „Vitéz” előtag csak a magyar médiában használatos.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Yavuz Sultan Selim Bridge című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c 444
  2. Maszol
  3. Nyáron átadják a harmadik Boszporusz-hidat. Magyar Nemzet Online. [2016. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 26.)
  4. Átadták a világ legnagyobb függőhídját Isztambulban, Index.hu, 2016. augusztus 26.

Források[szerkesztés]