Vita:Weblap

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Bfranze88 7 évvel ezelőtt a(z) Szét kéne választani a website-ot és a webpage-et témában
Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: FGK (vita), értékelés dátuma: 2007. június 19.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Szét kéne választani a website-ot és a webpage-et[szerkesztés]

Énszerintem az 1. és a 2. értelmezés magyar neve weblap vagy weboldal (vö. a "lap" és az "oldal" szavak hagyományos jelentésével: egy összefüggő egység egy részlete), a 3. értelmezés magyar neve pedig honlap vagy webhely vagy website (ahol a "hely" a fenti, kisebb elemek gyűjteményét jelenti). Nem mondom, hogy nincs némi zűrzavar a hétköznapi nyelvhasználatban, de ezt szerintem akkor is jobb lenne különválasztani, mert különválasztható, ha az ember kicsit odafigyel. Az angolban is önálló szócikk létezik Web page néven, és egy másik önálló szócikk Website néven. A német és a francia Wikipédia is megkülönbözteti a kettőt. Mindkét oldal elejére lehetne tenni üzenetet, hogy "Ez az oldal x-ről szól; ha y-t keresed, kattints ide", és meg lenne oldva a félreértés. Az emberek a hétköznapi életben sok minden mást is kevernek, de ez nem ok arra, hogy ezeket a lexikon is együtt tárgyaljuk. Adam78 2006. március 26., 19:22 (CEST)Válasz

Az a baj, hogy magyarul nem létezik ez a megkülönböztetés. A honlap a homepage megfelelője, általában személyes ill. amatőr oldalra használjuk (senki nem hívná pl. az index.hu-t honlapnak). A webhely website-ot jelent, de kevésbé népszerű, a weboldal és (talán kisebb mértékben) a weblap pedig egyaránt jelenthet egyetlen page-et vagy site-ot is. Úgyhogy jobb lenne egy cikk az összes fogalomnak (lehetőleg weboldal néven, mert a gugli szerint az a legnépszerűbb), és ott elmagyarázni a kettős jelentést.

Az aktuális cikk a számrengeteggel mindenesetre kifejezetten ijesztő. --Tgr 2006. március 26., 20:09 (CEST)Válasz

Szerintem létezik magyar megfelelője a website és webpage szavaknak. A webhely weboldal/weblap szavak az angol megfelelőjük lefordításával jöttek létre. Semmilyen más jelentést nem hordoz egyik magyar szó se, mint az angol változatuk. Az összevisszaság onnan adódik, hogy nem lett sehol se leírva, és mára már mindenki keveri. A két fogalom szétválasztása szükséges. Szerintem ugyanúgy el lehet készíteni a szétválasztott szócikkeket, mint enwikin a webpage és website oldalai csak weboldal és webhely, illetve a hompage szócikk kezdőlap/honlap néven.– Bfranze88 vita 2017. január 28., 18:07 (CET)Válasz

Esetleg lehetne szó a STATIKUS és DINAMIKUS weblapokról[szerkesztés]

Mellesleg a weblap/website/honlap/webpage/homepage vita is idegborzoló, mert mindenkinek igaza van...

Potenciálisan másolt anyag[szerkesztés]

A szócikkben Damibot egy automatikusan lefolytatott vizsgálat során egyezés(eke)t talált egy külső forrásban is megtalálható szöveggel. Kérlek vizsgáld meg az egyezéseket, és a szócikket, és döntsd el, milyen további akció szükséges, hogy az esetlegesen fennálló jogilag tisztázatlan állapot megszűnjön.

Ha az egész szócikk egy külső forrásból származik, helyezd el rajta a {{jogsértő}}(?) sablont, és jelezd az egyezést a megfelelő oldalon.

Ha csak a szócikk egy része származik külső forrásból, távolítsd el a jogilag tisztázatlan részt a cikkből, vedd le a szócikkről a figyelmeztető sablont, és töröld a vitalapról is ezt a figyelmeztetést.

Ha az egyezés minimális, fontold meg az egyező mondatok átfogalmazását, a sablont távolítsd el a szócikkről, és a figyelmeztetést innen a vitalapról.

Ha a szócikk szabadon felhasználható forrásból származik (például egy közkincsnek számító lexikonból, mint a Pallas), vagy az egyező mondatok nem jogsértőek, akkor távolítsd el a szócikkről a sablont, és jelezd a bot naplójában is ezt a tényt.

Ha úgy érzed, a külső forrásnak a Wikipédia lehetett a forrása, és az nem felel meg a felhasználási feltételeknek, kérlek jelezd az adminisztrátoroknak, ha a külső forrás megfelel a felhasználási feltételeknek, távolítsd el a szócikkről a figyelmeztető sablont, és jelezd ezt a bot naplójában.

Az egyezést egy robot találta, így annak pontosságában lehetnek hibák. Kérlek ötleteiddel, javaslataiddal, az esetleges hibákkal, vagy téves találatokkal kapcsolatban vedd fel a kapcsolatot a bot gazdájával.

Alább találhatóak a szócikk és a külső források egyezései:

  • yahoo - http://www.digitalonline.hu/index-p6.html
    • Weblapot elérhetünk személyi számítógépünkön (pl. otthonról), az Internetről vagy bármilyen más számítógép-hálózatról a megfelelő protokollal.
    • A weblapokat a webcímükkel, vagy más néven URL-jükkel, vagy URI-jükkel azonosítjuk. Ez lehetővé, hogy a weboldalakra minden felhasználói környezetben egységes módon hivatkozzunk.

A fenti üzenetet elhelyezte: Damibot 2007. március 5., 17:29 (CET)Válasz

A http://www.digitalonline.hu/index-p6.html oldalról semmi sem lett másolva (az összes fogalmazás teljesen önálló), valószínüleg a szócikkből lett odamásolva. --FGK 2007. április 14., 17:02 (CEST)Válasz