Vita:Waffen-SS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Német témájú szócikkek (bővítendő besorolás)
DE-pahyl.svg Ez a szócikk témája miatt a Németország-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Szajci (vita), értékelés dátuma: 2008. február 6.
Német témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Hadtudományi szócikkek (bővítendő besorolás)
Panzer aus Zusatzzeichen 1049-12.svg Ez a szócikk témája miatt a Hadtudományi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Szajci (vita), értékelés dátuma: 2008. február 6.
Hadtudományi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

cikk[szerkesztés]

Inkább a Waffen-SS szócikket kellene megírni és akkor nyilvánvalóvá válik, hogy egyértelműsítésre nincs szükség az itt megemlített két fogalom szoros fogalmi összefüggése miatt. Egyértelműsítésre akkor van szükség, ha pl. azonos alalkú szavak egyébként teljesen eltérő fogalmakat takarnak. Magyrul: Meg kellene írni a szócikket akár ezen a alapon, az {{egyért}}(?) minősítést pedig törölni kellene. --Linkoman
Mivel itt ket teljesen kulonbozo fogalomrol van szo, nem igazan ertem a megjegyzest. Ez kb. olyan, mintha egy volt munkasort s egy a magyar hadseregbe masfel evre besorozott egyetemistat egy kalap alatt targyalnanak, mint "egy diktatura felfegyverzett tagjat", s ezert soha nem kapnanak pl. utlevelet Amerikaba, vagy munkat az Europai Unioban. Ez tetszene Neked, Linkoman? Vagy ragaszkodnal a fogalmak tisztazasahoz - azaz kulonvalasztasahoz? --Steller 8-) 2005. szeptember 13., 12:13 (CEST)

Én sem értem, miért van szükség egyértelműsítő lapra. Miért nem fér el egyetlen lapon a teljes Waffen-SS, mint más Wikipédiákban? -- nyenyec  2005. szeptember 13., 15:14 (CEST)

  • Nagyon egyszeruen azert, mert fogalmuk sincs rola, hogy a magyarorszagi Waffen-SS a magyar kormany Hitlernek felajanlott hadserege volt, a Volksbund tagjaibol a magyar csendorok altali (hivatalosan ennek nevezett) "kenyszersorozassal". A nemetek is csak neztek, azota is emesztik, mert fogalmuk sem volt rola. Most keszülodik az szocikk is, s pont az a problema, hova tegyek. Abba a cikkbe, vagy egy ujba. Marpedig az a vicc, hogy miert kene egy hivatalos magyar allami hadsereget e masik orszag vezeto partjanak "magan"hadseregeben targyalni? Ez egy jogi "nonszensz" (legujabban igy irjak ezt a szot...) --Steller 8-) 2005. szeptember 13., 22:40 (CEST).
    • Igazabol a ket Waffen-SS-nek semmi köze egymashoz, mert az egyik önkentes volt, csak az nyert oda felvetelt, akit igen alaposan ideologiai szempontbol atvilagitottak, a masik pedig a magyar kormany altal "Waffen-SS"-nek elnevezett hadsereg volt, ahova azokat soroztak, akik (tudom, hogy ez furcsan hangzik) a Volksbundban jartak pl. tanctanfolyamra, vagy kartyaklubba, netan - nemet nyelvtanfolyamra. Ez ugyanis affele "nepfoiskola"- szeruseg volt a magyarorszagi nemetek szamara, s nem a politika volt a lenyege. Azonban rögzitettek a resztvevok nevsorat, s ehhez a magyar allam hozzajutott, s visszaelt vele. --Emlekeztek arra, hogy a rendszervaltas elott a 80-as evekben különbözo kis egyesületekben, irodalmi esteken, stb. körbejart egy papir /=katalogus/, ahova az embernek fel kellett irni sajat kezuleg a nevet - s nem lehetett ferditeni, hazudni, mert ismeros ult az ember mellett? Ki tudja, mi lett ezeknek a papiroknak a sorsa? Hol vannak ezek, ha szabad kerdeznem? Mert ezeknek a jelenleti iveknek az alapjan soroztak evtizedekkel ezelott a magyar csendorok. Es errol abszolut nem tudnak az emberek. S eppen ez a WIKIpedia feladata, hogy ilyesmikre ravilagitson. S nemcsak magyar nyelven. --Steller 8-) 2005. szeptember 13., 22:58 (CEST)

Engedjetek meg, hogy ide masoljam egy cikk linkjet, mely roviden osszefoglalja az SS tortenetet. Eleg egyertelmuen vazolja az SS es a Waffen-SS kozotti kulonbseget. Remelem, a segitsegetekre lesz a szocikk szerkesztesehez. Rettegés és gyűlölet: SS (an-no.hu) Barnabas

"Irreguláris", "kényszersorozott"[szerkesztés]

Megmondom őszintén még mindig nem értem miről van szó. Kényszersorozás a Waffen-SS-be volt 43 után nemcsak Magyarországon, de Észtországban, meg mindenhol. Voltak ukrán, bocsnyák meg mindenféle Waffen-SS alakulatok akik már nem is tudtak németül.

Paramilitáris csak kezdetben volt, mire a háború kitört már kíváló kiképzést és a legjobb fegyvereket kapták. A német Waffen-SS semmivel sem volt "irregulárisabb" 43-ban, mint a "Freiwilligen" hadosztályok.

Időben változott ugyan a Waffen-SS működése, szerepköre, stb. De az, hogy kezdetben egy paramilitáris szervezet volt és német önkéntesekből állt, később pedig átvette a Wehrmacht szerepét sok tekintetben és mindenféle náció valamint sok kényszerozott megjelent benne nem jelenti azt, hogy ne lehetne egységes szócikkben tárgyalni az egészet. Persze ha túl hosszú, akkor fel lehet bontani, de egyelőre nem erről van szó. -- nyenyec  2005. szeptember 13., 23:12 (CEST)

Honnan jön ez a legjobb felszereltség? A kiváló kiképzés, és a rendkívüli harcászati teljesítmény az világos, ezt a szövetségesek is elismerték, de, hogy az SS lett volna a csúcsfelszereltségű egység, az valami külvárosi legenda. Az SS felszereltsége még 1942 után is meglehetősen mostoha volt, 42-ig még harckocsit sem használhattak! A felszerelést nem elhanyagolható mértékben a zsákmányolt fegyverekkel, és a saját SS haditechnikai kutatások eredményeivel egészítgették ki, így sikerült elérni, hogy - papíron - egy teljes felszerelésű SS-hadosztály 1944-re már meghaladta volna egy Wehrmacht-ho. viszonyait. A gyakorlatban ilyen teljes felszerelésű SS-ho. utoljára Normandiában került bevetésre. (További info pl.: http://mek.niif.hu/05000/05002/html/index.htm )

Megadom magam[szerkesztés]

Igaza van Linkoman-nak: meg kene irni a cikket, aztan raerünk ragcsalni rajta. Akkor mi legyen ezzel? Töröljük az egyertelmusito lapot, s legyen ez a cikk a "Waffen-SS"-re atmozgatva csonkkent, vagy az egeszet töröljük, s mint tabula rasa-t kezdjük elolrol? --Steller 8-) 2005. szeptember 13., 23:32 (CEST)

SS és Waffen SS[szerkesztés]

Uraim, úgy látom, összemosódik az SS és a Waffen SS fogalma, a kettő nem ugyanaz! A Waffen SS az SS harcoló alakulatait jelenti (Szó szerint fegyveres SS). Más körbe tartozott pl. Hitler testőrsége, a koncentrációs táborok őrsége vagy az RSHA. Ezek is SS, de nem Waffen SS alakulatok. Mindkettőt meg kell írni (idő!).

Ami a korábbi vitát illeti, nincs szó két fogalomról. A magyar állam (ha jól emlékszem már valamikor a 39-40 körül) szerződésben engedelyezte, hogy a németek az ú.n. "népi németek" (volksdeutsch) körében toborozzanak az SS-be. (Többnyire valóban a Waffen SS-be kerültek.) Ahogy volt ilyen toborzás Lettországban, Ukrajnában stb is. Az más kérdés, hogy 43-44-ben a toborzás már valóban sok helyütt sorozás jelleget öltött. Üdv. mindenkinek Remete 2005. szeptember 14., 00:53 (CEST)

Sajnos eppen az volt a baj, hogy mig a Balti, s egyeb orszagokban az adott allamok "engedelyeztek", addig Magyarorszag eloirta, sot kötelezte az ugymond Volksbund-tagokat a Waffen-SS-be valo besorozasra. Sok zsido vallasu magyar allampolgar igy kerulte el a KZL-eket - hogy "besorozodott" (mint Volksbund-tag) a Waffen-SS-be. Magyarorszag volt az egyetlen, amely sajat allampolgarait kötelezte a Waffen-SS-re. Ezt vizsgaljak most nemzetközi birosagok elott, s lehet, hogy a magyar allamnak olyan merteku karpotlast kell nyujtania a kisebbsegi nemeteknek, mint amit a zsidosag kapott Nemetorszagtol. S ez bizony fejreallithatja a magyar gazdasagot. Hogyan lehet ezt nem megerteni? --Steller 8-) 2005. szeptember 14., 10:19 (CEST)

Azt, hogy "nemzetközi bíróságok" előtt mit vizsgálnak (melyik nemzetközi bíróság előtt?), én nem tudom. Mindenesetre az SS, mint menedék zsidóknak, viccnek is gyenge. (Zsidó nem lehetett Volksbund-tag sem.) A helyzet az, hogy a derék német néptársak egy része - ha már be kellett vonulni - szívesebben szolgált a diadalmas Harmadik Birodalom elitgárdájában, mint a (kissé lenézett) Magyar Királyi Honvédségben. Azt én sem vitattam, hogy később a toborzás sorozássá - vagy hogy pontos fogalmat használjunk, kényszertoborzássá - fajult. S azt sem, hogy ehhez a magyar hatóságok segítséget nyújtottak. üdv Remete 2005. szeptember 14., 11:46 (CEST)

Szerintem hiba[szerkesztés]

Nem valószínű, hogy szerkeszteni akarok, de ebben a szócikkben van néhány tévedés, amelyeket javítani illene. Nem vagyok se történész, és németül sem beszélek jól, de ez a mondat annyira rossz, hogy írásra késztetett. "Megemlítendő a három magyar vonatkozású SS: a Hunyadi, a Maria Theresia( más néven „Magyar Kálvária SS ) és a Ney. A Ney közülük a legérdekesebb. Mivel 1945-ben alakult és kb. 2 hétig létezett ( mivel a székesfehérvári harcokban teljesen felmorzsolódott )nem is jegyezték be."

1./ A Maria Theresia neve szerint önkéntes lovassági (Kavallerie= lovassági, és nem Kálvária...) SS hadosztály volt, német vezénylési nyelvű, és főleg nagyarországi népi németek, főleg volksbundosok alkották. ( a 22. SS hadosztály)

2./ Ezen kívül volt a három magyar SS hadosztály, amelyekbe tudomásom szerint a német megszállás után már kényszerrel sorozták a magyarországi németeket, /és nem csak volksbundistákat/, ekkor már nem volt választásuk, a németeknek rendelkezésükre álltak a háború előtti nemzetiségi adatok. Jellemző, hogy (legalább is egy rokonom szerint) magyar vezénylésű nyelvű volt, mert nem mindenki tudott jól németül.

Ezek közül a Hunyadi volt a magyar 1. (a 25.SS) gyalogos hadosztály, a 2. magyar hadosztály (a 26. SS) Hungáriaként, vagy Gömbösként volt ismert. A 3. magyarról (33. SS) nem hallottam, hogy Ney-nek hívták volna, bár volt egy ilyen nevű magyar SS parancsnok. Ez a neve szerint lovassági hadosztály lett volna. Törköly, 2006. június 5. 23.00

    • Vélhetőleg igaza van Remete 2006. június 7., 00:21 (CEST)
Az egesz szocikk ugy ahogy van, teljesen bena. Mar a kiindulas is rossz, szerintem nem lehet ezt igy összemosni. (Lasd fent.) De hat azt csinaltok, amit akartok. En csak szolok idonkent, hogy ez igy teljesen falsch. --Dr. Steller 2006. június 7., 11:50 (CEST)

Einsatzgruppe[szerkesztés]

Ki kellene bővíteni a szócikket a főleg az orosz fronton "működő" einsatzgruppék leírásával, amelyek fő feladata a zsidóság kiirtása, illetve a belorusz falvak felégetése volt... Data Destroyer 2006. július 1., 18:34 (CEST)

A Waffen SS egy kis történeti áttekintés[szerkesztés]

Úgy gondolom, hogy számos téves információ kering a Waffen SS alakulatairól, s sokan beleesnek az általánosítás ama hibájába, mely a háború minden túlkapását, bűnét, magát a nácizmust az SS-el azonosítja.

Nem tisztem dicshimnuszt zengeni az SS-ről, sem a másik oldal alakulatairól, de úgy vélem, felelőtlenség elítélni úgy agy alakulatot, hogy történetükről keveset, pontatlan adatokat tudunk, vagy éppen semmit. Az SS valóban nem kedves nővérek gyülekezete volt, ám tekintetbe kell vennünk: háborús idők voltak, ahol az SS sok esetben bizonyította elit voltát, akik nagyon sok esetben tettek tanúbizonyságot emberfeletti moráljukról, erőnlétükről. A sok általánosítás között vegyük észre: az SS a világháború talán legkiválóbb elit alakulatáról beszélünk, akik harcértékét, teljesítményét a szövetségesek sem tudták nem elismerni.

S most lássuk, hogyan, honnan is született meg az SS. 1918- 19-es, zavaros és meglehetősen képlékeny politikai kuszaságban tűnik fel Ernst Röhm, aki csatlakozik a Hitler vezette NSDAP- hoz, s aki összefogta a frontról hazatért veteránokat, s a barnaingeseket SA néven egy csapatba fogja össze.

Hogy fogalmunk legyen az SA, s az általa hirdetett eszme jelentősségéről: 1926-ban a létszám: 2000 fő. 1930-ra a létszám: 60 000 főre nő. 1933-ra, mikor is Hitler kancellár lesz, az SA csaknem 3 millió főt számlál!! Az egykori szabadcsapatokhoz híven az SA is inkább Röhm hadserege volt, mintsem a párté. Hitler létrehoz az SA -n belül egy kisebb egységet, amely kizárólag az ő személyéhez kötődik, mintsem a párthoz. A kezdeti időben SA egyenruhát viselő SS egységet, amit ekkor még (testőrség ) néven illetnek, a fekete sapka teszi csak különbözővé.

1923 a müncheni puccskísérlet során egy bizonyos Ulrich Graf nevű férfi a testével védte meg vezérét a rendőrség golyóitól. Hitlert börtönbe vetik, de a testőrségéről nem feledkezik meg. A csapat őrzi ama véres lobogót, mely alatt meneteltek 1923 novemberében, ami jócskán megnöveli a csapat tekintélyét az SA- n belül is. Ráadásul megalapítják az első kitüntetést, a Vér Rendet, ami az SS legáhítottabb kitüntetése lesz. Az SA egyre feszültebben nézi – ( Röhm is ) az SS növekvő elitizmusát, 1928-ban, mikor is a csapat vezetését Henirich Himmler veszi át, az SS valóban megszületik.Hitler hatalomrajutását követően Himmler munkája meghozza a gyümölcsét. Az SS anélkül, hogy elit színvonalát feladta volna mintegy 1931-33 időben, 50 000 főre duzzad, az SA többé nem adhatott utasítást az SS nek. A Hosszú Kések ájszakája után már kizárólag az SS ( Leibstandarte Adolf Hitler ) látta el a kancellária védelmét, eljött az idő, az SS biztonsági erőkből, meghatározó katonai erő lett, az SA-t másodrangúvá téve. ( itt jegyzendő meg: az SS nek saját becsületkódexe volt, ahol a bajtársiasság,a hűség, a becsület alapvető elemek voltak.Pl: Heinrich Wulf őrnagy a saját eskűvőjét félbehagyva rohant az egységéhez hívás nélkül, mikor a lengyel offenzíva kezdetét vette.) Az SS en belül ismeretlen volt a lopás. Hans Gerhard Stack visszaemlékezésében leirja: két társukat a kiképzés során lopáson értek. A bajtársai ítélték őket halálra. Végre is hajtották. A Das Reich egységnél egy tiszt intim viszonyba keveredett egy orosz nővel.Amikor kiderült, parancsot kapott: menjen a szállására és lője főbe magát. Megtette. 1944 ben ( már a háboru vége felé !!!)egy francia házban elszállásolt SS egység engedélyt kért minden alkalommal a kerti fák gyümölcséhez, amiért is kristálycukorral fizettek.

Ugyanakkor igaz, az SS katonái nem ismerték a félelmet, az erőszakot egyértelműnek tekintették, megvetették a halált.Így aztán számukra egy cél lebegett: a parancs teljesítése mindenáron. Az ő becsületkódexükben nem volt helye érzelmeknek, gyávaságnak, s az élet intézményének nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget. Az SS nevéhez szívesen kötnek bizonyos mészárlásokat, melyeket valójában kevesen ismernek meg igazán. Egyik Heydrich csehországi merényletére történő válasz. Máj. 27-én, megtámadják a helytartót, mely merénylethez Benes erőszakolt ki a brit segítséget...A helytartót egy bizonyos Hohlbaum cseh professzor sem tudta megmenteni, igy a GESTAPO vette kezelésbe az ügyet, s végeztetett ki 172 férfit, 195 nőt internált, s 90 gyermeket német családoknál helyezett el.A Gestapo s nem az SS! Jellemző, hogy Benes, a professzort 1946 ban kivégeztette mert kezelni merte Heydrichet.

A másik elhíresült eset a Malmedyi mészárlás. Érdekes, hogy e miatt halálra itélték Sepp Dietrichet és Joachim Peipert, ám mikor napvilágot látott az igazság a bíróság a közvélemény nyomásásra az itéletet előbb börtönre változtatták, majd kénytelen voltak ejteni a vádakat, melyekből egy szó sem volt igaz. 1941 ben Sztálin elvtárs titkos ( fennmaradt!!) utasításban ad parancsot a KGB.nek hogy SS egyenruhában hajtson végre tömeges kivégzéseket, melyeket gondosan dokumentáljon és gondoskodjék túlélőkről, aki majd alátámasztják a német erők az SS kegyetlenkedéseit.A Szövetségesek vádjait alapozó " nem szabad hadifigjot ejteni" német parancsnoki utasítást soha nem találtak, ellenben 1944 dec.21 napiparancs, az amerikai 328 gyalogezredben kimondja: Az SS katonákat és ejtőernyősöket azonnal agyon kell lőni!!S felemlithetnénk a brit SAS egységeit is, akik bizonyítottan hadifoglyokon gyakorolták a célbalövést...A Vörös Hadsereg azonban messze élenjárt a kegyetlenkedésben, egész SS hadosztályok tüntek el a gulágok gödreiben, ha egyáltalán eljuthattak odáig.A Szövetségesek oldalán történt esményekről ( még ha oly kiválóan bizonyítható is !!) nem szól a fáma.

Oberpframmelnél 8, lippachnál 36, Ebersetternél 17, Uttingnál 6, Haarnál 6 és Weblingnél 53 katonát lőttek le a fegyverletétel után!!!

Igen, érthető, ha bárki megvetéssel, gyűlölettel gondol a fekete egyenruhára, hiszen nem volt egyszerű megkülönböztetni a koncetrácios táborok őrzőit, az Einsatzgruppék legénységét, vagy a Gestapo hohérait a Waffen SS től, hisz a ruha ugyanaz volt, pusztán a jelzéseik különböztek. Nürnbergben azonban "szakértők " ültek, akik az igazságot hivatottak kideriteni, nekik tudniuk kellet volna szétválasztani dolgokat. A Nemzetközi Bíróság e perben a bűnösök bűnösévé kiáltotta ki az SS-t.A Waffen SS katonái, akik megvédték a megvédhetetlent, bevették a bevehetetlent, akik a háború végéig számtalan alkalommal bizonyították katonai kiválóságukat, elitségüket, akik csapatszelleme mindvégig töretlen maradt soha nem kaptak felodozást.Akik túlélték, hazatértük után az NSzK bírósága újra elítélte őket.

A Waffen SS azonban megérdemelné, hogy elit katonái a többi katonáéhoz hasonló megitélésben részesüljenek, hisz nem vettek részt népírtásban, emberiség elleni bűnben. Katonák voltak, mint a többiek.Katonák, akik egyedülálló harcértékkel bírtak és becsülettel szolgáltak, mégha rossz ügyet is.

A Waffen SS egységei

Leibstandarte Adolf Hitler SS páncélos hadosztály Alakult: 1933 Lovagkeresztek száma: 58 nemzetisége: német
Das Reich SS páncélos hadosztály Alakult: 1934 Lovagkeresztek száma: 69 nemzetisége: német
Totenkopf SS páncélos hadosztály Alakult: 1933 Lovagkeresztek száma: 47 nemzetisége: német
Polizei SS páncélgránátos hadosztály Alakult: 1935 Lovagkeresztek száma: 25 nemzetisége: német
Wiking SS páncélos hadosztály Alakult: 1940 Lovagkeresztek száma: 55 nemzetisége:német, dán. norvég
Nord SS hegyi hadosztály Alakult: 1940 Lovagkeresztek száma: 7 nemzetisége: német,finn, norvég
Prinz Eugen SS hegyi hadosztály Alakult: 1942 Lovagkeresztek száma: 6 nemzetisége: Horvátország, Bánát német nyelvű lakossága
Florian Geyer SS lovas hadosztály Alakult: 1941 Lovagkeresztek száma: 22 nemzetisége:német
Hohenstaufen SS páncélos hadosztály Alakult: 1942 Lovagkeresztek száma: 12 nemzetisége:német
Frundsberg SS páncélos hadosztály Alakult: 1944 Lovagkeresztek száma: 13 nemzetisége: német
Nordland SS páncélgránátos hadosztály Alakult: 1943 Lovagkeresztek száma: 25 nemzetisége: dán, észt. finn,lett
Hitlerjugend SS páncélos hadosztály Alakult: 1943 Lovagkeresztek száma: 14 nemzetisége: német
Handzsár SS hegyi hadosztály Alakult: 1943 Lovagkeresztek száma: 4 nemzetisége: horvát, bosnyák
Galicia SS gránátos hadosztály Alakult: 1943 Lovagkeresztek száma: 1 nemzetisége: lengyel, ukrán
Lettische SS gránátos hadosztály Alakult: 1943 Lovagkeresztek száma: 5 nemzetisége:lett
Reichführer-SS SS páncélgránátos hadosztály Alakult: 1943 Lovagkeresztek száma: 1 nemzetisége:német
Götz Von Berlichingen SS páncélgránátos hadosztály Alakult: 1943 Lovagkeresztek száma: 4 nemzetisége:német
Horst Wessel SS páncélgránátos hadosztály Alakult: 1943 Lovagkeresztek száma: 2 nemzetisége: német
Lettische Nr-2 SS gránátos hadosztály Alakult: 1944 Lovagkeresztek száma: 11 nemzetisége: lett
Estnische SS gránátos hadosztály Alakult: 1942 Lovagkeresztek száma: 6 nemzetisége: észt
Skandenberg SS hegyi hadosztály Alakult: 1944 Lovagkeresztek száma: 0 nemzetisége: albán
Maria Teresia SS lovas hadosztály Alakult: 1944 Lovagkeresztek száma: 6 nemzetisége: népi németek
Nederland SS páncélgránátos hadosztály Alakult: 1944 Lovagkeresztek száma: 20 nemzetisége: holland, horvát
Karstvadász SS hegyi hadosztály Alakult: 1943 Lovagkeresztek száma: 0 nemzetisége:osztrák, szlovén
Hunyadi SS páncélgránátos hadosztály Alakult: 1944 Lovagkeresztek száma:0 nemzetisége: magyar
Langemarck SS gránátos hadosztály Alakult: 1944 Lovagkeresztek száma: 1 nemzetisége: flamand
Wallonie SS páncélgránátos hadosztály Alakult: 1943 Lovagkeresztek száma: 3 nemzetisége: wallon
Italia SS gránátos hadosztály Alakult: 1943 Lovagkeresztek száma:0 nemzetisége: olasz
Rona SS gránátos hadosztály Alakult: 1942 Lovagkeresztek száma:0 nemzetisége: orosz
Fehérorosz SS gránátos hadosztály Alakult: 1944 Lovagkeresztek száma:0 nemzetisége: orosz
Gharlemagne SS gránátos hadosztály Alakult: 1944 Lovagkeresztek száma: 3 nemzetisége: francia
Landstorm Nederland SS gránátás hadosztály Alakult: 1944 Lovagkeresztek száma: 3 nemzetisége: holland
Polizei SS gránátos hadosztály Alakult: 1945 Lovagkersztek száma: 0 nemzetisége: német
Önkéntes SS gránátos hadosztály Alakult: 1944 lovagkersztek száma: 1 nemzetisége: német
Lützow SS lovas hadosztály Alakult: 1945 Lovagkeresztek száma: 0 nemzetisége: német
Niberlungen SS gránátos hadosztály Alakult: 1945 Lovagkeresztek száma: 0 nemzetisége: német

Forrás: A Waffen SS története - Földi Pál.
Nem vagyok szakértője a Waffen SS-nek ,csak etikailag szeretnék hozzászólni az írásod alapján.

Ezt írod "Nem tisztem dicshimnuszt zengeni az SS-ről, sem a másik oldal alakulatairól" A helyzet az,hogy csak az SS-nek kedvező érveket írsz,és az ellenfelekről csak rossz értelemben beszélsz.(nem idézek,mert minden példát ezt bizonyítja)

Az SS-t etikailag kétséges érvekkel próbálod jó fénybe hozni. Nézzük az alábbi idézetet. Ezt írod:Az SS en belül ismeretlen volt a lopás. Hans Gerhard Stack visszaemlékezésében leirja: két társukat a kiképzés során lopáson értek. A bajtársai ítélték őket halálra. Végre is hajtották. A Das Reich egységnél egy tiszt intim viszonyba keveredett egy orosz nővel.Amikor kiderült, parancsot kapott: menjen a szállására és lője főbe magát. Megtette."

Ha elvonatkoztatunk(azt kell tennünk) hogy itt nácikról van szó,akkor is ellenkezik az emberi értékrendel,hogy sima lopás miatt kell embereknek meghalniuk.Ez csak a legkegyetlenebb történelmi időszakokban fordult elő.(lásd:Drákói törvények),de még I.István is csak a kezeit vágta le az illetőnek.Ezek azonban nem a civilizált 20.sz ban történtek. A másik példa ugyanezt testesíti meg.Itt nem erkölcsi tartásról,hanem olyan fanatizmusról van szó,ami legfelejebb az öngyilkos terroristák gondolkodásához teszi hasonlatossá. neutrinoo

Bocsesz, de ez bundzsiság. 1. Háború idején haditörvények vannak érvényben. A zabrálást bizony halállal büntetni rendeli a haditörvényszék mindenhol, még a náciknál is, nem csak az amerikai vagy a francia hadseregben. Más kérdés, hogy az SS-ben ezt követték is, és nem maszatolták el, mint manapság szokás pl. a demokratikus hadseregekben, amelyek polgári lakossággal kapcsolatos viselkedése, és a nemzetközi hadi és erkölcsi normák követése terén mélyen alulmúlják az SS-t. 2. Egyenlőket az egyenlőkkel. Amiket felrósz az egyik félnek, azt ródd fel a másiknak is. Ezt sem tetted meg. Igaz, ezt ehelyütt sem szokás.


  • Kedves Urak! Még mielőtt egymás torkának estek, nagyon tudnám javasolni, hogy értelmesebb forrásokat olvassatok, mint Földi Pál és Kurt Rieder fércmunkái!

Tudom ajánlani:

  1. Christopher Ailsby,
  2. Rupert Butler,
  3. Charles Messenger munkásságát.

Például a debreceni Hajja és Fiai Könyvkiadó 20. századi hadtörténet sorozatában több könyvük is kiadásra került. Előbb nevezett két „írót” (Földi és „Rieder”) – nevezzük inkább fércelőnek, vagy szabónak őket szándékos kisstílű félrevezetéseik miatt – pedig ideje lenne már elfelejteni! Elég szomorú a magyarság egy részére nézve, hogy ilyen bulvárszintű műveket tart elfogadható „irodalomnak”.
Tehát irány a könyvtár Uraim, további jó olvasást kívánok!
--Gyantusz vita 2009. március 8., 00:17 (CET)

Magyar SS hadosztályok probléma[szerkesztés]

Ide írom a megjegyzésem sajnos a dőlt betűt nem tudom aktiválni.: Ezzel a felsorolással valami nem stimmel. Földi Pál A Waffen SS története" cimű könyv szerint 2 magyar SS hadosztály volt a Hunyadi (Grassy József altábornagy vezetésésével) és a Hungária. Utóbbi bevetésre nem került. A magyar Kálvária SS-t beütöttem a keresőbe de csak erre az oldalra mutatott vissza. Egy másik felsorolás szerint több magyar SS hadosztály is létezett mint ami itt; ill. a már említett könyvben írva vagyon. Ezek pedig:

SS-Kampfgruppe Deák; Ungarische SS Ski-Bataillon; SS-Brigade Ney; 25. Waffen-Grenadier-Division der SS "HUNYADI"(ungarische Nr 1.); 26. Waffen-Grenadier-Division der SS "HUNGARIA"(ungarische Nr. 2. forrás: [1]

látható, hogy ebben a felsorolásban sem szerepel a Magyar Kálvária SS ~

Idáig tartott a megjegyzésem. :)Hegyitomi 2007. február 22., 11:42 (CET)
Üdv!

Elolvastam ezt a cikket, és úgy gondoltam, hogy mind tartalmilag és mind formailag javításra szorul. Így hát belefogtam a "kipofozásába". Remélem nem gond...

SS[szerkesztés]

Ez nagyon jó, de már nem a Waffen SS-ről, hanem az SS-ről szól. Át kéne írni a címet. Remete 2007. május 30., 12:42 (CEST)

Cikkátírási kérvény[szerkesztés]

Tisztelt Uraim!

Kétségtelen,hogy ez a cikk tartalmilag hiányos és felháborító!

Az úriember aki rászánta magát,hogy megírja ezt a cikket kétségtelenül a "másik oldal" szemszögéből látja a dolgok állását!

Az ő általa becsmérelt könyveket valószínűleg nem olvasta! A saját maga által javaslót "műremekek" pedig nem a valóságot festik le! Ez az úriember egy kegyetlen,gyilkos gárdaként emlegeti a Waffen-SS-t a záró mondataiban.De remélem,hogy a jövőben utána néz az általa említett esetek hátterének!!

Nyomatékosan szeretném javasolni,hogy a cikket minél előbb írják újra! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Arnesz (vitalap | szerkesztései) 2010. április 9., 19:41

Ezek szerint remekül utána néztél a cikkszerző munkásságának. A lehetőség mindenki előtt adott, hogy fejlessze a cikket. Jó munkát kívánok hozzá! Mindenekelőtt a záró mondat (idézet) hitelességét nem árt ellenőrizni, kitörölni semmiképp, ha igaz, azaz van ilyen LFB-ítéletünk! A cikk erősen átírásérett. --Gyantusz vita 2010. április 10., 01:15 (CEST)

Lektor sablon[szerkesztés]

A cikkben olyan állítások vannak, aminek a forrása és a valóságtartalma sem világos. Kettőt forráskérővel jelöltem. Piraeus vita 2015. június 15., 15:09 (CEST)

Legfelsőbb Bíróság ítélete[szerkesztés]

A cikk utolsó mondatát, mely arról szól, hogy a Legfelsőbb Bíróság 1992-ben hozott volna egy olyan döntést, mely szerint törvénysértő volt a korábbi, a tagokat háborús bűnösnek nyilvánító döntés, törlöm. Nyilvánvalóan valótlan az állítás, ez azon túl, hogy egyetlen egy hiteles forrás sem közli,. az is igazolja, hogy egy nyilvánvalóan valótlan ügyszám szerepel a mondtaban. A magyar bírósági rendszerben sosem volt olyan, hogy "C. 1254. számú ítélet" így a bíróságok soha nem számoztak. --Kisregina vita 2016. március 2., 12:37 (CET)

Horror[szerkesztés]

A cikk nem csak a politikai elfogultság, az SS folyamatos mentegetése miatt elfogadhatatlan állapotú, hanem gyerekes, nem-enciklopédikus fogalmazása, fegyverrajongói kitérői miatt is. Szerintem a profi német cikk alapján kellene újraírni. Arról már pl. régen megegyeztünk, hogy Földi Pál nem elfogadható forrás a wiki számára. Szilas vita 2017. március 15., 08:09 (CET)

Átírás[szerkesztés]

Átírtam a cikket, a fő megállapításai így már egybeesnek az angol, német, francia wiki megfelelő cikkeivel. Sokat lehetne még rajta bővíteni az utóbbiak alapján, ha valakinek kedve van hozzá. Szilas vita 2017. április 13., 16:36 (CEST)