Vita:Városrész

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Peyerk 17 évvel ezelőtt

na, ez nem tudom, mennyire illik a Budapest kategóriába, a Vasútállomás sincs benne a Veszprém kategóriában, pedig biztos van Veszprémben is vasútállomás... Alensha  2005. november 27., 01:44 (CET)Válasz


Egyáltalán minek van különszedve egy Bp részre? Újra leírja a városrész definícióját, és utána tesz egy semmitmondó, egyértelmű kijelentést. Villy 2006. augusztus 1., 04:59 (CEST)Válasz

Kedves Villy, igaz, hogy ez a szócikk csonk, mert Budapesten kívül nem foglalkozik más városokkal, de én nem vagyok olyan biztos, hogy "semmitmondó" az a meghatározás, amely egy budapesti rendeleten alapul.
Komolyan azt gondolom, hogy bővíteni kellene a szócikket, Budapesten túlra.
Úgy látom továbbá, hogy a kérdéssel érdemes foglalkozni, mert a hivatalos és a hagyományos városrésznevek nem minden esetben esnek egybe, tehát ezt a különbséget adott esetben egy lexikonnak tükröznie érdemes, továbbá Budapesten újabban a kerületi önkormányzatok a kerületkre kezdenek alkalmazni egységes neveket (pl. V. kerület: Belváros-Lipótváros), holott ezzel két városrész hivatalos neveit kapcsolják össze. Ezek a nevek nem városrésznevek, pedig fogadok, egyre több laikus ezt gondolja.
Egy városrésznek lehet olyan neve, mi egyébként közszó, ilyen Budapesten az "Országút". Az ilyesmi is figyelemre érdemes lehet.
Szűkszavú Darinko szerkesztőtársunk felvidéki cikkeinél látom, hogy ő a tlepülésrészeket egyszerűen elintézi azzal, hogy "XY és Z tartozik hozzá", és ezután a külön nevű részekkkel a fő szócikkben nem is foglalkozik, hanem önálló szócikkekben írja meg, hogy hány kilométerre van az egykor önálló település a mai nevű településtől. (Ez vicc szerintem, mert Tapolca x kilométerre van Miskolc belvárosától, de Miskolctól nincs semmilyen távolságra). Kénytelen vagyok ezt itt leírni, mert Darinko rizkán bocsátkozik megbeszélésbe másokkal, ezket a kérdéseket is hiába tettem már fel neki.)
És ott van még egy kérdés, ami lexikonnál megkerülhetetlen: a városrészek a város szócikkjében vagy külön szerepeljenek. Erre csak rugalmas válasz adható: ha az egyes városrészekről sok a mondanivalónk, legyen minden városrészről külön cikk. De akkor legyünk önmegtartóztatóak a városról szóló ckknél, mert ott csak a leglényegesebb információkat kell ilyenkor megadni a városrészekről. Magyarul: ne szerepeljen minden 2x.
mit gondoltok erről?--Linkoman 2006. augusztus 1., 05:20 (CEST)Válasz

Szerintem itt, a Városrész szócikkben csak a városrész fogalma szerepeljen. Az egyes városok városrészei meg a meghatározásuk ne itt legyenek, hanem a város cikkében. Ha hosszúak, akkor legyen külön cikkük, ha sok rövid, de a város ckkébe már nem férnek, akkor egy cikkbe menjenek X városrészei címmel.

Az szerintem hasznos, hogy az egyes városrészek milyen messze vannak a belvárostól, azonkívül a KSH-ból könnyen megszerezhető az adat. Azt is odaírnám szívesen, hogy mekkora távolság van a város szélétől a különálló városrész széléig, de ilyen adatot sehol nem találni róluk. (legfeljebb azt tudnám odaírni, hogy hány buszmegálló...) – Alensha  üzi 2006. augusztus 1., 15:40 (CEST)Válasz

Szerintem elég bajos a városrész cikket teljes értékűvé fejleszteni. Viszont Budapest városrészei megérnek egy cikket, részben jogi megalapozottságuk, részben történeti múltjuk, részben nagy számuk miatt. Nem volna azonban szerencsés akár kisajátítani, akár átirányítani az általános cikket más városok miatt. Tehát szvsz önálló Budapest városrészei cikk mindenképp kellene, az általános városrész meg kicsit gyenkécske lesz mindörökké :)
Ami a kerületek neveit illeti, beírtam ide Budapest#Budapest kerületei, amit érdemes tudni róluk. Ha igény van rá, a jogszabályi helyeket is megjelölöm.
--Peyerk 2007. február 16., 16:10 (CET)Válasz
Fent írtam, de most is aktuális: "És ott van még egy kérdés, ami lexikonnál megkerülhetetlen: a városrészek a város szócikkjében vagy külön szerepeljenek. Erre csak rugalmas válasz adható: ha az egyes városrészekről sok a mondanivalónk, legyen minden városrészről külön cikk. De akkor legyünk önmegtartóztatóak a városról szóló cikknél, mert ott csak a leglényegesebb információkat kell ilyenkor megadni a városrészekről. Magyarul: ne szerepeljen minden 2x."
ennélfogva a Budapest városrészei cikket ellenzem, mert a Budapest kerületei tartalamzzák az átfogó infót, a többi az egyes kerületek illetve konkrét városrészek lapjára való--Linkoman 2007. február 16., 16:15 (CET)Válasz


OK, igazad van. Amire én gondolok, az csak simán egy kategória lenne, ugye?
--Peyerk 2007. február 16., 16:25 (CET)Válasz