Vita:Tambura

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kiemelt szócikk csillagA(z) Tambura egyike a kiemelt szócikkeknek, a Wikipédia legjobbjai közé tartozik.
A közösség szavazta meg kiemeltnek a kiemelt státuszáról szóló szavazáson.
Ha úgy érzed, tudnál javítani rajta, bátran tedd meg.

Nuvola apps iconthemes.pngEz a szócikk 2010. május 10. és 2010. május 13. között
szerepelt a kezdőlapon (ajánló).

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény

Szétválasztás[szerkesztés]

A Tambura és a tamburica cikkeket külön kellene választani. A tambura a világon többfelé elterjedt lantszerű pengetős hangszer általános elnevezése, míg a tamburica ennek dél-szláv változata. Az interwikikben is keveredés van. Timur lenk disputa tettek 2007. április 8., 20:01 (CEST)

Rendben van, csak akkor segíts, mert nem tudom mire gondolsz. Én egyébként a horvá wikipédia alapján készítettem és nem az interwiki alapján, mivel nem tudok angolul. Üdv Szajci 2007. április 9. 20:28

Ahogy fent írtam, két cikk kellene:
 • Tambura (lantszerű pengetős hangszer) A te cikked erről szól, hiszen kitér a máshol használt változatokra is. Át nevezném tamburára, sa bevezetőből kivenném, h. dél-szláv hangszer.
 • Tamburica (az előbbi délszláv változata) Ez első nekifutásra maradhat egy fejezet a fenti cikkben.

Timur lenk disputa tettek 2007. április 10., 08:33 (CEST)

Megcsináltam, ha valami nem jó szerinted, légyszi csináld meg! Köszönöm Üdv Szajci 2007. április 10. 10:46

Észrevételek[szerkesztés]

Szépen alakul a cikk, különösen a hangszercsaláddal, a tamburazenekarral kapcsolatos részek. Néhány dolog, aminek jobban utána kéne nézni:

 • Az első írásos emlék egy francia konzul, N. Miklós által írott dokumentumban szerepel 1551-ből.” Ez így elég talányos, gyanítom, hogy egy törökországi francia konzulról lehet szó, aki a ma ismert balkáni tamburák akkori török elődjéről tudósított. A neve, N. Miklós nem hangzik túl franciásan, meg kéne találni a megfelelő forrást, addig törölni a szövegből.
  • Ezt az állítást több helyen találtam meg igaz nem "hivatalos" forrásokból. Ezt igyekszem pótolni.
 • A világ számos országában ismerik különböző változatait.” Valóban van egy csomó tambura, tanpura, pandura, bandora, mandola, mandolin, bandola, dombula, dombra nevű hangszer a világban, és ezek a nevek nyilván nyelvészetileg összefüggenek egymással, de a hangszerek maguk csak annyiban rokonok, hogy a hosszúnyakú lantok családjába tartoznak. A baglama, a buzuki, a komuz, a colascione stb. szintén ebbe a családba tartozik, csak a nevük nem hasonlít a tamburára. Szerintem nincs értelme ezeket mind a tambura változatainak tekinteni, ezek mind külön hangszerek, külön cikket érdemelnek. Elég csak a balkánon meg a Kárpát-medencében elterjedt típusokat tárgyalni itt.
  • Szerintem érdemes lehet felsorolni ezek közül néhányat, több könyv is megemlíti őket, illetve a többi wiki is. (igaz ott kicsit más rendszerben tárgyalják a tamburát). Illetve ezek a tamburából (perzsa-arab) alakultak ki. A tanpur pedig az őse.
 • A zenekarok felépítésénél a gyengébbek (én) kedvéért nem ártana odaírni, hogy pl. a brácsás, a bőgős a hegedűcsalád vagy a tamburacsalád egy-egy tagjára utal. Gondolom, a brácsa itt tamburaféle, de a bőgő az ugyanaz, mint a vonószenekarban. Vagy nem?
  • A cikkben kicsit följebb le van írva hogy mit miért hívnak így. Amúgy a bőgő "hivatalosan" tamburabőgő.

Villanueva vita 2007. december 25., 19:12 (CET)

Sziasztok! Azt honnan veszitek, hogy a balalajka a tambura orosz változata? Elég nagy eltérés van a két hangszer között - bár igaz, mindkettő húros és pengetik. De akkor a gitár is a tambura egyik változata? Kristianoüzenet 2010. július 2., 15:32 (CEST)

 • A forrás mondja. – Üdv.: Outesticide Coat of arms of Vojvodina.png tessék, nem hallom? 2010. július 2., 20:36 (CEST)
  • Oké, elolvastam a forrást, ami nem ezt mondja. A tambura-típusú hangszerekről ír, és hogy a balalajka is egy tambura-típusú hangszer – ez pedig messze nem jelenti azt, hogy a tambura orosz változata a balalajka. Kristianoüzenet 2010. július 3., 08:44 (CEST)

A kiemeltszavazás eredménye[szerkesztés]

Itt: → Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Tambura. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci reci 2008. május 4., 10:45 (CEST)