Vita:Pókok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Symbole-faune.png Ez a szócikk témája miatt az Állatok műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Teljes Ez a szócikk teljes besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Proki (vita), értékelés dátuma: 2011. március 26.
Állattani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Boekenwurm.JPGA Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ.
Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.

Other-langs2.pngA szócikk megfelelő nyelvű párjai kiemeltek lettek a német, olasz, holland és szlovén Wikipédián,
az onnan származó információkkal érdemes lehet kibővíteni a magyar lapot.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény

Fordítás[szerkesztés]

Ahhoz a diversity linkhez ezt a szép oldalt kéne lefordítani: en:Spider taxonomy. SyP 2007. április 1., 11:53 (CEST)

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd itt az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2007. április 10., 16:16 (CEST)

Milyen pók lehetett?[szerkesztés]

Egy elbeszélésben találtam ezt a leírást egy pókról:
Alapszíne halványzöld volt, elszórt sötétebb zöld pettyekkel; ezek a potroh felé eltűntek. Háta közepén kék nyílhegyminta futott végig, a nyilak csúcsa sötét, a végük szinte beleolvadt a zöld alapszínbe. A potroh két oldalán bíborszín félkörminta futott. Ugyanez a szín látszott a zöld lábak ízületénél is, meg néhány pötty a cephalothoraxnak nevezett táj felső részén.
Be lehet-e ebből azonosítani, hogy milyen fajta volt? Csak olyan jön számításba, amelyikről azt tartják, hogy a nőstények felfalják a hímeket.
Animated flower.GIFKarmelaposta 2007. április 25., 22:55 (CEST)

Szia Karmela!

Attól tartok, hogy én nem tudok válszta adni kérdésedre, mivel ilyen részletesen nem ismerem a pókokat. A leírás ennek ellenére igen részletes, úgyhogy utána nézek a dolognak, biztos vagyok benne, hogy néhány megszálott póktartó tudni fogja a választ. Addig is minden jót! Üdv:Borg mail 2007. április 27., 15:51 (CEST)

Előre is köszönöm! Nem akármilyen elbeszélésről van ám szó, minden pókok ősanyjának, Arakhnénak a történetét viszi tovább.

Idézet az angol eredetiből:

The ground colour was a pale-green with a darker stippling, which faded away towards the underside. Down the centre of the back ran a pattern of blue arrow-heads, bright in the centre and merging almost into the green at the points. At either side of the abdomen were bracket-shaped squiggles of scarlet. Touches of the same scarlet showed at the joints of the green legs, and there were small markings of it, too, on the upper part of the cephalothorax.

Most látom, hogy az eredetiben „skarlátszínű csavarvonal” áll ott, ahol a fordító egyszerűen bíborszínt írt, pedig az nem ugyanaz.
Animated flower.GIFKarmelaposta 2007. április 27., 17:08 (CEST)

önfeláldozó hímek[szerkesztés]

Általános hiedelem, hogy a hím pókok kisebbek, mint a nőstények, ezért gyakran megesik, hogy a párzás után, esetleg előtt a nőstények megeszik őket.
  • Nem általános hiedelem, hanem a pókok több fajára jellemző az ivari dimorfizmus. Több pókfaj nősténye nagyobb méretű a hímnél.
  • kicsit erős kijelenteni, hogy a hímek kis mérete az oka annak, hogy a nőstények megeszik őket.
  • Az angol cikket sem érzem pontosnak, mert egyoldalúan, a hím felől közelíti a jelenséget. Mindkét félnek érdeke az utódok túlélési esélyének a javtása, ezért a nősténynek teljesen OK a hím megevése. A hímnek lehetnek más terve a saját testével (mondjuk párzani más nőstényekkel), ebben viszont nem egyezik az érdeke a nősténnyel (és a kannibalizmus elkerülésére egyes esetekben a hímek mintegy „hozományként” táplálékot ajánlanak fel a nősténynek párosodás előtt, elkerülendő, hogy az éhes nőstény őket fogyassza el). Arra kéne valami forrást találni, hogy miért stabil stratégia mégis a kannibalizmus.

 G ambrus kérdezz 2007. szeptember 26., 11:40 (CEST)

Mintha zsenge gyermekkorom olvasmányélményeiből rémlene valami olyasmi, hogy a egyes esetekben a kicsiny pókok, amikor kikelnek, egymást kezdik enni. Hirtelen nem találtam rá forrást. Ha így van, gondolom meg lehetne említeni.–  G ambrus kérdezz 2007. szeptember 26., 11:52 (CEST)

Pókháló[szerkesztés]

Az igaz hogy a pókok reagálnak a hanghullámokra és ezáltal csinálják a különféle hálókat? Ez szerintem nagy baromság.. Az utolsó mimic című filmben láttam.. de azért gondolom megkérdem – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Renatoraditz (vitalap | szerkesztései) 2013. január 14., 20:45‎

Van benne igazság, mert a háló rezgéseit a pók érzékeli, és a rezgést hanghullám is keltheti. Így veszi észre, ha valami nekiütközik a hálójának. A magyarázatot nem tudom megerősíteni, hogy a pók kizárólag emiatt készítené a hálóját, de lehetségesnek tartom. A filmnek melyik részében látható ez a jelenet? misibacsi*üzenet 2013. január 15., 09:58 (CET)


Hát amikor Noah előadást tart a pókokról ezt mondja "rájöttem hogy a pókok reagálnak a hanghullámokra, és bizonyos frekvencián mozogni kezdenek, majd kísérletezni kezdtem a frekvenciákkal hogy meghatározott mozgást végezzenek a számítógéppel kiszámítottam és átprogramoztam a mozgásokat" ezt mondja Noah de én még most sem hiszem hogy a hanghullám befolyásolná a hálószövést.

Renatoraditz üzenőlapja  2013. január 15., 10:34‎ CET (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Valamit félreértesz. A hanghullám hat a hálóra. A háló rezgését érzékeli a pók. Tudományosan azonban nem igazolt az az állítás, hogy ez a hálószövést is befolyásolná (Noah sem azt mondja, hanem csak azt, hogy "átprogramozta" - valószínűleg a filmkészítők nem akartak ellentmondásba keveredni a tényekkel, tehát ez a rész kitaláció). misibacsi*üzenet 2013. január 15., 12:03 (CET)

Alapos javítás szükséges[szerkesztés]

Valamit kellene kezdeni ezzel a szócikkel. Az állattani szócikkek között nagyon fontosnak számít, a jelen állapotában azonban az angol szócikk nagyon rossz fordítása. Úgy tűnik, akik írták, nem igazán szakemberei a pókoknak, ezért rengeteg benne a szakmai hiba (tévedés, pontatlanság, valótlanság). A szöveg magyartalansága pedig mellbevágó; lényegében baltával faragott nyersfordításról van szó, melyben hemzsegnek az értelmetlen, félreérthető, néha nevetséges kifejezések. Valamennyit javítottam rajta (pl. "bérgyilkos pókok"; hogy lehet ilyet leírni?), és ha időm engedi, fogok is még, de jó lenne, ha egy szakember alaposan nekilátna.

Pókokról elég sok magyar nyelvű szakirodalom létezik - ismeretterjesztő művek is -, ezeket bátran lehet használni. - Merkl vita 2017. február 05., 14:36(CET)