Vita:Négercsók

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Teemeah 4 évvel ezelőtt a(z) A cikk nevének sürgős revíziójára van szükség témában
Ez a szócikk témája miatt a Gasztronómiai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Gasztronómiával kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A Négercsók nagy kezdőbetűvel írandó , mert védjegy,és ezért nem használható e szó az abonyi terméken kívüli hasonló termékekre[szerkesztés]

Magyarországon egykor monopolhelyzetben volt a gyártó jogelődje, ezért a nagyközönség azonosította a konkrét termék nevét a termék fajtanevével. Ma azomban több hasonló jellegű termék a magyar piacon is kapható. Ebben a vonatkozásban fontos, hogy a Négercsók néven forgalomba hozott termék csak az abonyi céghez kötődő termék lehet.

A Fajtanévvé vált védjegy szócikkünk bemutatja és megmagyarázza azt a folyamatot, amelyben a gyártó végül elveszíti kizárólagos jogát a név használatára.

Nem vitatható, hogy a Mährenkuss, Schokokuss stb. hasonló jellegű termékek. Csakhogy ezeknek nyilvánvalóan van egy közös szakmai nevük - és a Négercsók nem lehet ez a közös név (fajtanév).

A név és maga a termék mint fizikai valóság teljesen különválhat bármely márkanévnél illetőleg védjegynél (a védjegy és a márkanév közötti különbségeket lásd Márkanév című szócikkünkben. (Ugyan ez a téves felfogás látszik pl. a Pitralon szócikk mai állapotában.

Még valami: a védjegyjogosult abonyi cég érdekeit objektíve sérti, ha termékfajtaként beszél róla a Wikipédia és ezáltal beleavatkozik a fajtanévvé válás esetleg már megkezdődött folyamatába. Márpedig ez törvénytelen. A védjegyoltalomról szóló 1997. évi XI. törvény - amely a Wikipédiára nézve ugyanúgy kötelező, mint pl. a szerzői jogi törvény - a következőket rendeli:

" 13. § Ha a védjegynek szótárban, lexikonban, enciklopédiában vagy más kézikönyvben - nyomtatott vagy elektronikus formában - való megjelenítése azt a benyomást kelti, hogy a védjegy az árujegyzékben szereplő áru vagy szolgáltatás fajtaneve, a kiadó a védjegyjogosult kérésére köteles haladéktalanul - nyomtatott művek esetén legkésőbb a következő kiadás alkalmával - feltüntetni, hogy a védjegyet lajstromozták."

Szívesen válaszolok bármely ezzel kapcsolatos kérdésre.--Linkoman vita 2019. június 15., 11:36 (CEST)Válasz

@Linkoman: tényleg nem értem, amit csinálsz. Már ki van javítva a szócikkben. Nagy kezdőbetűvel van. Mit akarsz még? De komolyan? Miért kell állandóan kötekedned? A Wikipédia pedig nem azért van, hogy cégek érdekeit védje. Egyébként az Abonett Kft. már nem gyártja a Négercsókot évek óta. Xia Üzenő 2019. június 15., 12:04 (CEST)Válasz

Az előttem szóló hiába törekszik arra, hogy személyeskedéssel elkenje a mondanivalómat. Nem csupán a nagy kezdőbetűről van szó. Sokkal többről.

Arról van szó, hogy a Wikipédia nem keltheti azt a téves benyomást, hogy a védjegy (tehát itt a Négercsók szó) az árujegyzékben szereplő áru (tehát cukrászsütemény) fajtaneve. A fent idézett törvényhely mindenkire vonatkozik, aki lexikont stb. jelenít meg. Tehát a Wikipédiának is alapvető kötelessége úgy fogalmazni, hogy azzal ne keltse ezt a téves benyomást.

A cikk minden egyes szavának megfogalmazásánál figyelembe kell venni ezt a törvényes követelményt.

Segítség hiányában magam mutatom meg, miről van szó.--Linkoman vita 2019. június 15., 14:54 (CEST)Válasz

A cikk nevének sürgős revíziójára van szükség[szerkesztés]

Bár a wikidata adat - szerintem tévesen - egy pozíció alá veszi a Négercsókot bizonyos külföldi hasonló termékek nevével, a jelen esetbe a Négercsók szó nem tekinthető köznévnek (a védjegytörvény szóhasználatával: fajtanévnek).


Két megoldás létezik:

1. Találni egy valóban "semleges" fajtanevet és az egyetlen szócikkben írni egy fejezetet a Négercsókról (Magyarország) is és írni egy másikat, a külföldi termékek neveiről is.


2. Kétfelé bontani: a.)

a) Négercsók kizárólag a Magyarországon gyártott édesség neveként szerepelne. Meg kellene adni, hogy jelenleg "Négercsók" néven van-e többféle gyártmányú termék egyidejűleg, ha igen, melyek ezek. Tehát azt kellene megírni, hogy - amennyiben ez forrásolható -, hogy a magyar közönség egyre inkább a Négercsókot fajtanévként fogja fel. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy nem bizonyítható, hogy a "Négercsók" szó a termék fajtanevévé vált volna.

b) A másik szócikk pedig általánosságban szólna a hasonló termékek gyűjtőfogalmáról.

Remélem, ez most már mindenkinek világos lesz.--Linkoman vita 2019. június 15., 15:13 (CEST)Válasz

Szerintem meg továbbra is kötekedsz, és csak azért csinálod ezt, mert én írtam a szócikket. Ha ennyi bajod van vele, miért nem javítod ki? Nem, te csak kötekedni szeretsz, teljesen felesleges dolgokról. Márkanév vagy nem márkanév, teljesen mindegy, a szócikk a magyar édességről szól jelenleg, és megemlíti, hogy ez egyébként egy külföldi édesség alapján készült és emiatt máshol így meg így hívják. Bolhából csinálsz elefántot és mindezt csak egyetlen céllal, ami nem a jobbítás, hanem a szemétkedés. Másképp nem regényt írnál a vitalapra, hanem javítanál. Xia Üzenő 2019. június 15., 17:49 (CEST)Válasz