Vita:Manysik

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Vadaro 9 évvel ezelőtt a(z) Genetikai rokonság témában

Genetikai rokonság[szerkesztés]

2012-es genetikai mintavevő expedíció indult a manysikhoz. Ennek magyar szempontból érdekesebb eredményei inkább népszerűsítő, mint tudományos stílusban:

A.) A székelyekben szignifikánsan magasabb azoknak a szegmenseknek az aránya, amelyik összeköti a magyarokat és a manysikat. Ez a székelyek eredendően magyar származását valószínűsíti. B.) Van egy speciális és genetikailag igen fiatal alszegmens, amely a jelenlegi összehasonlító adatok alapján összeköti a magyarokat a manysikkal és elválasztja a többi vizsgált populációtól. C.) Ez a speciális összekötő kapocs ázsiai eredetű, így a magyar / ugor etnogenezist valamivel keletebbre tolja, mint idáig gondoltuk.

Természetesen a B.) eredményt vizsgálni kell még tágabb környezetben. De amennyiben a további kutatások is megerősítik ezt a kapcsolatot, akkor akár egy igen komoly ajtót is nyithat a további kutatások számára.

Forrás (angol nyelven): http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00438-014-0925-2

A manysik valószínűsíthetően nem pusztán nyelvrokonaink.

Yogurt vita 2014. október 20., 21:01 (CEST)Válasz

Köszönjük az információkat. --Vadaro vita 2014. október 20., 23:54 (CEST)Válasz

Nincs forrás sablon[szerkesztés]

Visszahelyezem a nincs forrás sablont. OsvátA felvetésével szemben, miszerint elég jól látszik, hogy a Pallas a forrás, azt kell mondjam, hogy igen, elég jól látszik egyrészt az ódon nyelvezetből, másrészt a hemzsegő helyesírási hibákból, harmadrészt a Pallas-sablonból, ami az előbbiekre figyelmeztet, de remélem, hogy ezek előbb-utóbb javításra kerülnek, és akkor semmi nyoma sem lesz a forrásnak. Legjobb volna ezért a forrást a szokásos helyen megjelölni. Köszönöm.

Malatinszky vita 2010. február 1., 14:06 (CET)Válasz

Ennek így nincs értelme. Szerintem. Szerinted van. A Pallas sablon – egy forrás. Szó szerint azt jelenti, hogy szó szerint onnan van kimásolva. (Én másoltam ki, nem utolsó sorban szerkesztő barátaim tesztelése céljából. Utolsó sorban pedig azért, hogy hátha megírja valaki a vogulokat rendesen, érvényesen. Az eredmény nem esik egybe a várt eredménnyel. Ez van. Egyelőre). Köszönöm. OsvátA Palackposta 2010. február 1., 16:18 (CET)Válasz
Rendben, pótoltam a hiányzó forrásjelzést. – Malatinszky vita 2010. február 1., 17:00 (CET)Válasz