Vita:Loxodroma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Matematikai szócikkek (besorolatlan)
Nuvola apps edu mathematics blue-p.svg Ez a szócikk témája miatt a matematikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Földrajzi témájú szócikkek (besorolatlan)
Terrestrial globe.svg Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen

Általánosítás[szerkesztés]

A loxodroma fogalma mint felületen meghatározott, s annak metrikájától függő görbe, nem szűkíthető le csak a szférikus loxodromára. Vagy a szócikk elnevezésén, vagy a tárgyaláson változtatni kell. A mértani tárgyalást pedig mértani, nem pedig földrajzi koordinátákban kell végezni.--Theodore Yoda vita 2013. április 1., 11:03 (CEST)

Például: A loxodroma valamely felületen azon görbe, mely két meghatározott felületi póluson áthaladó geodetikus görbékkel azonos mértékű szöget alkot. Ennek alapján, a forgásfelületeken a loxodroma a meridionális alkotókat metszi azonos mértékű szögben. Ezen szögmértéket a pozitív pólusiránytól, órajárási irányban, teljes körben mérve, a loxodroma azimutjának nevezik.
  ...A forgásfelületek loxodromájának trigonometrikus egyenlete meghatározható a felület izometrikus koordinátáira felületmetrikai módszerrel, vagy egyszerűbben egy olyan infinitezimális, derékszögű háromszögben, melynek átfogója loxodromaív, a befogói pedig a felület ortogonális koordinatív vonalai.stb..stb..--Theodore Yoda vita 2013. április 1., 11:17 (CEST)

Nem hosszú ó[szerkesztés]

Én loxodróma néven ismertem és használtam (az ortodrómát szintén), ezért az volt a szándékom, hogy a két címszót átnevezem. Ám a Repülési lexikon és az Idegen szavak szótára is rövid o-val írja, valamint az ógörög szótár is a "droma" alakot erősítette meg, "futás" jelentéssel. Ezért a címszó hosszú ó-val írása helytelen lenne, amit ezek szerint meg kell szoknom. Kár, hogy a kereső különbséget tesz a rövid és hosszú mássalhangzók között, ezért átirányítást hozok létre a Google által is bizonyított módon létező helytelen alakról. - Orion 8 vita 2013. november 8., 17:23 (CET)

Állandó útirány[szerkesztés]

Ezt már lassan 3 éve írtam ki, valaki nálam jobban hozzáértő ránézhetne és átírhatná... "Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy a jármű állandó útirányt (azimut, kurzus) tartva jusson a célba." - ez így nem igaz. állandó útirányt tartva Ortodroma-n haladunk. a Loxodromatikus út csak a Mercator-vetületen egyenes (merthogy az szög-, és nem távolságtartó), a valóságban folyamatos iránykorrekció szükséges. Másodvélemény alapján javítandó. Sablon kikerült. --Saddalim uff 2011. augusztus 27., 15:02 (CEST)