Vita:Lilit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tragic comic masks - roman mosaic.jpg Ez a szócikk témája miatt az Ókorműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Laszlovszky András (vita), értékelés dátuma: 2010. november 12.
Ókori témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Lilit vagy Lilith?[szerkesztés]

A címben a hölgy neve Lilit, de a cikk szövegében Lilith-ként szerepel. Melyik a helyes? Jó lenne egységesíteni.--Hirvenkürpa Füzy-címer.jpg Mögbeszélés 2012. augusztus 31., 12:22 (CEST)

A cikk szövegében – ha jól nézem – egyszer szerepel Lilithként. Amikor szükséges is, mert arról van szó, hogy sokszor írják hibásan úgy. – LADis LA ék.jpgpankuš 2012. augusztus 31., 13:42 (CEST)

Nem jól néztem. Még háromszor volt, de ez csak benne maradt a javítás és átnevezés után. – LADis LA ék.jpgpankuš 2012. augusztus 31., 13:44 (CEST)

Magyar irodalomban, még soha nem találkoztam vele Lilit formában. (más se nagyon..) Többek közt, a két megadott hivatkozás is kizárólag Lilith-ként nevezi meg. Szerintem kéne valamai ref. arra, hogy a Lilith alak hibás (bármit is jelentsen ez), különben, előfordulás gyakoriság alapján (mondjuk a hejes.szerver.org-on), Lilith-té kéne neveznünk a cikk tárgyát.

--Bé Masni üzifal 2014. február 26., 01:00 (CET)

A magyar irodalom sajnos a héberen keresztül ismeri ezt a mitológiai alakot. Ez azonban egy sumer eredetű név és sem a sumer, sem az akkád, sem bármelyik későbbi mezopotámiai nyelvjárás átírása nem indokolja a th-t. Egyedül a héber név adhatna alapot erre, mivel a távot (ת) régebben gyakran a görög thétával (θ) írták át, IPA írásjele is θ, amelyet aztán a magyarra th-val ültettek át. Csakhogy a begadkefatok h-s átírása helytelen a héberből is, mivel a hébert betű szerint magyarosan írjuk át és a kiejtésben nincsen t+h. Amúgy meg mellékes is a dolog, sumer–akkád istennőt nem írunk át héberből sem, csak az eredetiből.

Az előfordulási gyakoriság sem jelent semmit, rengeteg általában hibásan használt ókori keleti név van. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. február 26., 14:00 (CET)

(Már egyszer írtad, hogy helytelen.) Én nem hiszem, hogy neked/nekünk kéne átírnod, mint inkább létező átírást átvenni, akármi is legyen az.

A Britannica Hungaricában Lilith néven szerepel (zárójelben, hogy Lilit is lehet akár), a Magyar nagylexikonban kizárólag Lilitként szerepel, a th-es alak meg sincs említve.

--Bé Masni üzifal 2014. február 26., 18:21 (CET)

Szerintem pedig az átírás kérdése épp az, amit mi magunk dönthetünk el. Ha az elterjedt alak hibás, itt az ideje javítani. De ahogy írod, azért nem mindenhol hibás. Még a szakirodalom nagy része sem törődik azzal, hogy a sumer–akkád neveket közvetlenül írja át az eredetiből, ehelyett mindenféle szedett-vedett (többnyire huszadik áttételes héber) alakokkal operál, csak mert az megszokott. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. február 26., 18:32 (CET)

Lilit szerepe az eredendő bűnben[szerkesztés]

{{tartalmi segély}}(?)

A második bekezdéshez kérem kerítsenek egy hivatkozást, vagy jelöljék, hogy ezt sehol nem írták le, csak az elmúlt 20 évben valaki hasracsapás szerűen kitalálta, mert jelen formában félrevezető, egyébként elméletként is teljesen helytelen:

"mert gyakorlatilag eladták az emberiséget a bukott angyaloknak, akik súlyos és örökletes genetikai módosításokat eszközöltek az emberi fajon. Megfosztottak minket 10 DNS-láncunktól, amivel elvesztettük isteni képességeinket és halandók lettünk, tobábbá belénk ültettek egy szervet, a hüllőagyat (az agytörzsnek felel meg). A hüllőagy felelős minden rossz emberi tulajdonságért, mint az erőszak, önzés, félelem, vérszomj, stb. Ádám és Éva (illetve Lilith) mérhetetlen gonoszsága vitte az emberi fajt romlásba és pusztulásba."

Tényként kezel olyan teljesen áltudományos dolgokat, aminek a leírtakhoz semmi köze nincs, pl. 10 DNS lánc eltávolítása (ez ezek szerint 10 kromoszómának felel meg, márpedig a csimpánznak is több kromoszómája van, mint az embernek, a növényekről nem is beszélve, ebből pedig olyan összefüggés vonható le, amit le sem merek írni), a hüllőaggyal foglalkozó rész minimális biológiai ismeretekkel cáfolható, illetve direkt torzítások vannak benne)

Jelen formában ennek a résznek annyi a szerepe, hogy értelmetlen vitát gerjesszen a szélsőséges vallásosok (bár akik ezt leírták inkább valami new age szekta tagjai) és a szélsőséges ateisták között.

Köszönöm! B.

@Bohocmasni, Storm370: A szerkesztő lapján üzenetet hagytam. Szerkesztővita:Storm370#Lilit – Rodrigó 2017. június 12., 09:16 (CEST)

Nem tudom, miért lettem megemlítve, mindenesetre kitöröltem a gyíkemberes részt úgy ahogy van. Ez az 1 hónapos határidő nem jó módszer. Szerintem nyugodtan ki lehet vágni a nyilvánvaló hülyeségeket. -- bmasni 2017. július 15., 11:14 (CEST)