Vita:Liberalizmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boekenwurm.JPG A Wikipédia:Tudakozó archívuma tartalmaz egy vagy több, e szócikk témájába vágó kérdést és választ. Kattints ide, ha meg szeretnéd tekinteni azokat a lapokat, ahol ilyen kérdés található.

bővebb magyarázat[szerkesztés]

A neoliberalizmusról szóló rész kaphatna több magyarázatot, a fogalmakat bővebben ki kellene fejteni, kevesebb idegen kifejezést használni. Kíváncsi vagyok mit jelent pl. a strukturált anarchia. (ismerem mindkét szó jelentését, de tudtommal kizárják egymást. nem strukturális anarchia lenne?) VT 2006. augusztus 26., 16:15 (CEST)


A rövidség és tömörség oka az, hogy elkerüljem a wikipédián "megszokott" politikai vitákat ezen a lapon és vitalapján megjelenni, de mégis a lehető legteljesebb tartalma legyen. A "változatai" rész éppen ezért csupán 1-1 modatos összefoglalók, kivéve a neoliberalizmust, mely itt közkedvelt fogalom :) Ez, illetve a "jellemzői, céljai" teljesen ki vannak fejtve, hogy tudják, miről is beszélnek, de szándékosan annyira szárazon, hogy ne jöjjenek ide csatázni.

struktúrált anarchia=rendezett káosz :) Kb az, mint ami most Budapest. Mely fogalmakat kéne kifejteni? --Vince blabla :-) 2006. augusztus 26., 20:34 (CEST)


Kivágott mondat[szerkesztés]

"* a demokratikus államok egymás ellen nem folytatnak háborút"
és a nem demokratikusokkal szemben igen?
mi köze ennek a liberalizmushoz? A háborúról mint a nemzetközi konfliktusok eszközéről való lemondás a modern nemzetközi jog egyik alapelve, ezért nem kötődik a liberalizmushoz.
és a többi megállapítás? honnan vesszük ezeket? Például a "szociálliberalizmus" kifejezést ki szokta használni a "szoclib" gúnynéven kívül?
a liberalizmusnak nincsenek nagy személyiségei? Nincs kitől idézni?
A "jogállam" eszméje valóban tükröz liberális nézeteket. De miért csak a neoliberalizmushoz van odavetve?
Ezen a szócikken még jócskán dolgozni kell, hátha valakinek eszébe jutnak az emberi jogok, a polgári jogok.--Linkoman 2006. augusztus 26., 21:57 (CEST)
  • szociálliberalizmus, [1]. Linkoman, neked nincs keresőd? Használd egészséggel, és többször. Gubb     2006. augusztus 26., 22:03 (CEST)

1. kivágott mondat (+első kérdésre válasz): Semmi köze a liberalizmushoz, ez internacionalista álláspont, csak a neoliberalizmus beépítette magába "magáévá tette". Pontosan meg is van fogalmazva a cikkben. Nem demokratikusokkal szemben igen. (pl Irak, Afganisztán, stb. stb.)

2. kérdés: A szociálliberalizmus egy létező irányzat, az, hogy Mo-n nem létezik, csupán egy ostoba, elferdített gúnynév formájában, nem az én hibám. en:Social liberalism

3. kérdés. Vannak. Mint fentebb említettem szándékosan oly rövid, hogy a politikai-ideológiai viták elkerüljék a lapot. Plusz tele van szakaszcsonkokkal.

4. A jogállam nem csak a neoliberalizmushoz van odavetve. a többi csonk, így oda nincs beírva (még)

5. Mint említettem, tele van szakaszcsonkokkal, így a felvetésed "ezen dolgozni kell" helytálló, egyúttal azonban fölösleges, mivel egyértelmű. --Vince blabla :-) 2006. augusztus 26., 22:11 (CEST)

Egyetemi jegyzet hangulat (lektor sablon)[szerkesztés]

Folyó szöveggé kéne alakítani, jelenleg a pontozott listákkal olyan, mintha egy egyetemi jegyzet/vázlat másolata lenne.

-- nyenyec  2007. október 15., 22:49 (CEST)

Nem olyan: az. Az enyém :) Erre az {{átdolgozni}}(?) sablon való, ha már... --Vince blabla :-) 2007. október 16., 12:59 (CEST)

konzervatív liberalizmus?[szerkesztés]

1, a kétszó már önmagában ellentét

  • konzervatív: ellenséges az újdonságokkal szemben, maradi, régimód[1]
  • liberális: szabadelvű, engedékeny, bőkezű[2]

2, A feltüntetett "jelkép", mint jelkép nem létezik és forrás sincs megadva, hogy valaha létezett volna.

3, A Forrásként megjelölt irodalomnál ildomos lenne feltüntetni az ISBN számokat (mindnél) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Hunhistorias (vitalap | szerkesztései)

Nem a szótárból kéne segítséget keresni az ideológiák értelmezéséhez, vagy megismeréséhez. – Vince blabla :-) 2008. július 23., 20:39 (CEST)

Ezt most komolyan gondolod? Honnan kellene, talán a TV-ből ??? Tudomásom szerint ilyen ideológia jelenleg nincs. Ha esetleg mégis van, akkor pedig legyen ott hiteles, független, ellenőrizhető forrás, hogy kik, hol mikor és mire használták ezt a - egyébként irreveláns - kifejezést. – Hun Históriás játszótér 2008. július 24., 00:31 (CEST)

Ha már a wikipédiában vitatkozunk, akkor tán nézz utána itt ;) – Vince blabla :-) 2008. július 24., 19:07 (CEST)

Ennek már van valami értelme :-). (Bár az oldalon jelölt forrás hitelességét nem tudom ellenőrizni) – Hun Históriás játszótér 2008. július 24., 21:11 (CEST)
Még egy pár segítség a témához:

Jó olvasgatást! – Ford Prefect Answer to Life.png 2008. július 24., 19:48 (CEST)

Kedves Ford, ez így egy nagy nulla
  • MEK - liberális konzervativizmus (ez nem egyenlő a Konzervatív liberalizmussal - hacsak neked nem mindegy hogy 'csapra sz@rsz' vagy 'sz@rba csapsz'...), javaslom olvasd el a Vince által említett Conservative liberalism és Liberal conservatism szócikkeket. (amúgy szvsz ezeket át lehetne emelni ide is, ... csak hogy lássátok bennem a konstruktív szellemet :-) )
Valóban nem ugyanaz, tévedtem. A lényeg: nem összeegyeztethetetlen a két fogalom. – Ford Prefect Answer to Life.png 2008. július 25., 13:23 (CEST)
  • Kuncze elvtársat alapból hanyagolnám, elismerem, hogy politikus (ez az indok is)
  • hayek.hu - Ami a Hayek Társaságot illeti, élén Szabados Krisztiánnal és Somogyi Zoltánnal (két szintén SZDSZ párttaggal) az érvelésem az előbb említett.
Vince legalább valódi forrást mutatott. – Hun Históriás játszótér 2008. július 24., 21:11 (CEST)
Én Kunczét kihagytam volna :) – Vince blabla :-) 2008. július 24., 20:05 (CEST)
Szerintem Tölgyessy Péter munkássága is segítség lehet ebben. Cassandro George Cross Malta.svg Vallettai ħelyőrség 2008. július 24., 20:06 (CEST)
Ne már, (ő is SZDSZ tag) Indokaimat lásd Ford-nál – Hun Históriás játszótér 2008. július 24., 21:11 (CEST)
Tölgyessy 1996-ban kilépett az SZDSZ-ből és 1998-2006 közötti időszakban a Fidesz-frakcióban ült. Cassandro George Cross Malta.svg Vallettai ħelyőrség 2008. július 24., 21:16 (CEST)
Igen tudom, olvastam a szócikkét (de attól még ideológiailag fertőzött :-)) – Hun Históriás játszótér 2008. július 24., 21:27 (CEST)

Csak az SZDSZ fanoknak: Eredendően nem csak az a bajom, hogy SZDSZ tagokat jelöltök meg forrásként (bár elismerem, hogy a kissrácos reklámkampány óta ez az a párt amitől igazán hányni tudok), hanem, hogy ezek a források nem lehetnek függetlenek[3] lévén saját magukról mondanak véleményt. Természetesen azt a csodálatos zászló kompozíciót, mint jelképüket egyik forrás sem említi, de ha jól látom, Fordprefect már kivette.

Amit még hiányolok, hogy hol vannak a franciák, a szabadkőműves eszmék? Ha már liberalizmus :-) Mi a szó pontos jelentése, milyen eredetű (gyanítom, hogy itt azért messzebbre vissza lehet csúszni a történelem kerekén, mint a XVII. század) – Hun Históriás játszótér 2008. július 24., 21:11 (CEST)

A nacionalizmus pl liberális eszme. A legliberálisabbak egyike. No, ez sincs benne, pedig vsz érdekesebb, mint a különféle primitív összeesküvéselméletek és interpretációk szajkózása. A szócikk max hiányos (ami jelezve is van) de elfogult nem tud lenni, mert nincs hova. Egy lista az egész. Semmi konkrétumot nem mondasz. – Vince blabla :-) 2008. július 24., 21:42 (CEST)

Vitatott semlegesség[szerkesztés]

Minden politikai ideológiának vannak előnyös és hátrányos (romboló) hatásai, ebben a szócikkben csak az előbbiről van szó – Hun Históriás játszótér 2008. július 24., 21:22 (CEST)

? Lehet megdöbbentő dolgot fogok mondani, de ez a szócikk arra van, hogy a liberalizmust taglalja, s nem azt, hogy ki mit gondol róla. – Vince blabla :-) 2008. július 24., 21:44 (CEST)
Talán én döbbentelek majd meg, de én is ezt szorgalmazom - mármint, hogy taglalja részletesebben. – Hun Históriás játszótér 2008. július 24., 22:45 (CEST)

Attól miért lesz pov, hogy rövid? Akkor csonk. De ez benne volt már eleve. – Vince blabla :-) 2008. július 24., 22:51 (CEST)

Vince! Eddig legalább Te elolvastad rendesen, hogy mit írtam. Nem azért POV, mert rövid, hanem mert, mint már írtam volt: "ezek a források nem lehetnek függetlenek lévén saját magukról mondanak véleményt"Hun Históriás játszótér 2008. július 25., 10:02 (CEST) (mint a sablon is szól: "egyes szerkesztők szerint")

Elég nehéz valamit úgy bemutatni, hogy közben őt magát (pl irodalmát, gondolkodóit, stb) ignoráljuk. Persze nem lehetetlen, csak komoly eséllyel felületes meg zsigeri baromságokkal telítődik meg a cikk tartalom helyett. Remélem ebben egyetértesz. – Vince blabla :-) 2008. július 25., 18:48 (CEST)

A szócikk minősége valóban gyenge, ezért is van rajta az átdolgozni-sablon. Szerintem fölösleges mindenféle egyéb sablonnal teletűzdelni, attól nem lesz jobb! Ha valóban javítani akarsz a cikken tedd meg bátran (ha vitatsz valamit, keress hozzá forrást). Szerintem az sn-sablon indokolatlan. A forrásoknak nem kell függetlennek lennie (ebben a témában nehéz ilyet találni), ellenvéleményhez lehet más forrást keresni. – Ford Prefect Answer to Life.png 2008. július 25., 13:18 (CEST)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.idegen-szavak.hu/keres/konzervat%C3%ADv
  2. http://www.idegen-szavak.hu/keres/liber%C3%A1lis
  3. Ez pedig sérti a Semleges nézőpont elvét

Flatulens liberalizmus[szerkesztés]

Erre nem találtam semmit a google-la, sem "flatulent liberalism" sem "Alain Patrick Mulder" alatt. Nincs találat az állítólagos források szerzőire: "Honyeczki Gilda", "Fillyai Tibor". A Jelenkor Kiadó sem miskolci, hanem pécsi, nevezettek nem szerepelnek a Jelenkor ill. a Magvető szerzői között. Annyi a valóság, léteznek következű személyek: "Bob Jessop", "Alexander Karavaev". Persze létezhetett ilyen kocsmai mozgalom egy nagyobb részegség után, de ez nem érte el a jelentőség olyan fokát, ezek szerint, hogy nyomot hagyjanak a web-en. Az állítólagos források szerzőinek nem létezése miatt, azonban rossz viccnek tűnik az egész. A szerkesztő pedig természetesen névtelen. Ezért vonom vissza. Amúgy ha létezett volna, akor a libertarianizmus egy fajtája lett volna, azaz anarchista irányzat. Paulus Pontius Crassus vita 2009. március 3., 22:47 (CET)

Gazdasági liberalizmus[szerkesztés]

A gazdasági liberalizmusnál, a harmadik sor elején ez áll: "honvédelem, a közszolgálati televíziózás, a levegő." Az lenne a kérdésem, hogy a levegő szó szándékosan van ott, vagy csak valaki vicces kedvében volt?