Vita:Kínai írás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zhongguo.gif Ez a szócikk témája miatt a Kína-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: RepliCarter (vita), értékelés dátuma: 2011. március 10.
Kínával kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Kiemelt szócikk csillagA(z) Kínai írás egyike a kiemelt szócikkeknek, a Wikipédia legjobbjai közé tartozik.
A közösség szavazta meg kiemeltnek a kiemelt státuszáról szóló szavazáson.
Ha úgy érzed, tudnál javítani rajta, bátran tedd meg.

Symbol thumbs up.svgEz a szócikk szerintünk jelenleg a legjobb magyar nyelvű online összefoglaló a témájában, nem találtunk nála jobb weblapot.
Ha szerinted nem a legjobb, írd le, miért nem, távolítsd el a sablont, és vedd ki a cikket a listából.

Nuvola apps iconthemes.pngEz a szócikk 2012. március 5. és 2012. március 8. között
szerepelt a kezdőlapon (ajánló).

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Jelölték kiemelt szócikknek Megkapta a kiemelt státuszt
Jelenlegi státusza: kiemelt szócikk
Nuvola apps iconthemes.png
Ebből a szócikkből szerepelt érdekesség a kezdőlapon a következő szöveggel:

Tudtad-e, hogy…

  • …a könyv szavunk valószínűleg a kínai selyemkönyvet jelölő csüan szóból származik és török vagy szláv közvetítéssel jutott el hozzánk? (2011-16-2)
  • …a kínai kézíráshoz használt szilárd tus sajátossága az, hogy a víz csak egyszer, a tusfolyadék készítésekor oldja, így a vele írt szöveg már nem javítható? (2011-28-1)
  • …a kínai nyelvben több mint ötvenezer írásjegy létezik, de egy átlagos kínai csupán körülbelül négyezret ismer? (2011-52-1)
Ez a szócikk a 2011-es év „Az év szócikke” versenyének Nyelv és irodalom kategóriájában az év második legjobb szócikke. A további kategóriákat, jelölteket és nyerteseket itt tekintheted meg. PODY 2nd barnstar.svg

Átírás[szerkesztés]

El kellene dönteni, hogy a hivatalos pinjin átírást, vagy aza akdémia által preferált magyaros átírást használjuk-e a cikknél. Én az előbbit támogatom, mert több információt ad a kiejtésnél. Természetesen a hivatkozott cikkek a magyarosan megszokattak lehetnek (Pl. Huan-ti a Huang Di helett...), de azoknál is javaslom a pinjin megadását. - Gaja  2005. október 7., 15:49 (CEST)

Szerintem az Akadémia hivatalos átírását el lehet felejteni, azt alig ismerik, és senki nem használja. A „népszerű átírást” én csak a nagyon ismert neveknél (Mao Ce-tung, Peking) támogatom. Habár a „népszerű átírásnak” is létezik egyértelmű változata (hehezetes hangokhoz h hozzáadása), a pinjin sokkal inkább elfogadott, tehát azt javaslom.--Strapontin 2005. október 7., 18:10 (CEST)
Én azon az állásponton vagyok, hogy a magyar wikipedián a Magyarországon megszokott átírást használjuk elsődlegesen. Utána zárójelben meg lehet adni a pinjin átírást.– TBC z87 vita 2009. április 27., 22:40 (CEST)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés nincs olyan, hogy Magyarországon megszokott átírás, éppenhogy az akadémiai a nem megszokott :) – Jiélún de xiǎolóng(Jay kissárkánya) Dragon01.svg papírtekercs 2010. október 29., 17:09 (CEST)

孔孟好學[szerkesztés]

A "Ligatúrák" c. szakaszban az egyik kép alaírásban rossz sorrendben szerepelnek az írásjegyek 孔孟好學. A helyes sorrend: 孔孟學好. Ez a pinyinátírásból is kitűnik. A cikk gazdája majd kijavíthatja.

Szia! A cikkeknek nincsen "gazdája", a wikipédia kollektív munka. Te is nyugodtan kijavíthatod, szerkessz bátran! Teemeah ChineseTrad Long.svg fight club 2011. november 27., 19:51 (CET)

Az írásjegyek gyakorisága[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Van egy remek táblázat az írásjegyek gyakoriságáról, de vagy ez hibás, vagy az alatta lévő magyarázó szöveg. Konkrétan azt írja, a 3. és 6. kategória teszi ki az írásjegyek 97%-át, miközben a táblázatban az szerepel, hogy ezek az írásjegyek 5%-áért felelősek. Az is lehet, hogy ez nem hibás, csak nehezen érthető, mindenesetre ezt át kellene néznie egy szakértőnek.

DJS vita 2012. március 7., 02:46 (CET)
Azt hiszem, hogy részint a különböző típusú irásjeleknek az összes írásjel százalékában kifejezett arányáról, másrészt pedig a szövegben előforduló gyakoriságuk százalékáról van szó. De még nem vagyok biztos benne.--Szilas vitalapom 2012. március 7., 15:52 (CET)

javítottam a forrás alapján, szerencsére megvan google booksban. az történt, hogy valamilyen módon felcserélődött a sorrend a táblázatban, gondolom az enwiki alapján a %-os eloszlás miatt lett ez a sorrend, miközben a magyarázó szövegben a számozás más lett. Teemeah TOP eye.jpg big bang is ALIVE 2012. május 15., 16:48 (CEST)

Javítandó táblázat[szerkesztés]

A „Nyolc írásjegy hat különböző stílusban írt változata:”

című táblázatot is ki kellene javítani, mert a pinjin feliratú oszlop alatti szöveg is változik a p/m fül váltásával. Így magyaros változatban is marad a pinjin felirat, ami megtévesztő. Külön oszlop kellene a magyaros változat számára. Sajnos, a táblázat átalakítása egyelőre meghaladja a képességeimet :-((.--Szilas vitalapom 2012. március 7., 15:48 (CET)

Tettem egy „unortodox” kísérletet a kijavítására. Remélem, elfogadható.--Szilas vitalapom 2012. március 10., 07:37 (CET)