Vita:Gyékény

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt DenesFeri 2 évvel ezelőtt a(z) Forrás nélkül témában
Ez a szócikk témája miatt a Növények műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: DenesFeri (vita), értékelés dátuma: 2021. május 25.
Növénytani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Unresolved[szerkesztés]

A The Plant List [1] forrás szerint, az alábbi 5 tudományos név, Unresolved-ként szerepel. A botanikusok még nem határozták el, hogy ezek szinonimák, vagy önálló fajok. DenesFeri vita 2017. június 10., 13:14 (CEST)Válasz

  • Typha gracilis Raf.
  • Typha martini H.Lév. & Vaniot
  • Typha shuttleworthii Koch & Sond.
  • Typha sicula Lojac.
  • Typha spiralis Raf.

Forrás nélkül[szerkesztés]

A gyékény (Typha) nemzetség morfológiailag igen egységes, melyet az alábbi pontokban röviden összegzünk.

A hajtásrendszer[szerkesztés]

Általánosan jellemző az erőteljes rizómák megléte, melyeken számos allevél található. Ezeknek a hónaljából ered a számos tarack, majd a gyökérrendszer. A két sorban álló lomblevelek hosszúak, keskenyek, az alapjuknál levélhüvelyt alkotnak. A levélhüvely belső falán elhelyezkedő sejtek nyálkát termelnek. A csoport növénykémiailag is igen egységes és jelentős. Jellemzőek rájuk a polifenolok, miriofillin-sejtek, a rizóma raktározó alapszövetében pedig igen tekintélyes méretű keményítőszemcsék. A sejtekben mindenütt megtalálhatók a rafidkristályok (kalcium-oxalát).

Szaporodásbiológia[szerkesztés]

A gyékényfélék virágzata torzsavirágzat (buzogányvirág). A hosszú virágzati tengely végén van a tömött, hengeres virágzat, alul a termős, felül a porzós virágok. A virágzatot a virágok kinyílásáig buroklevél fedi, mely később leválik. A termős és porzós zóna vagy érintkezik egymással, vagy egy rövid meddő tengelyrész választja el őket egymástól. Virágaik egyivarúak. A termős virágok meglehetősen egyszerűek; a magházban egy magkezdemény fejlődik, a termő igen kicsi, a bibeszál hosszabb, előrenyúló. Takarórendszere nincs, csak ismeretlen eredetű pikkely- vagy szőrképletek találhatók a termő virágtengelyének alapi részén örvösen, melyek a termés széllel való terjedését is segítik. A porzós virágok három porzót tartalmaznak, széles csatló köti össze portokjaikat, esetleg egy apró fellevél is védelmezi őket. A pollentermelés bőséges, ugyanis szélbeporzású növények. A mag tápszövete (endospermium) bőséges, a terméshéj csak a csírázáskor nyílik fel, egy, a terméshéj csúcsán lévő kupak formájában.

A hazai fajok[szerkesztés]

A gyékények igen specializált és fejlett növények és a harmadkor óta ismeretesek. A gyékénynemzetségnek (Typha) 13 faja ismeretes. Főleg a vízpartok növénye, nem szereti az állandó vízborítottságot, a mocsaras, lápos területek talaját kedveli. Hazánkban élő fajaik:

  • Keskenylevelű gyékény (Typha angustifolia): 1–3 m magas, keskeny-szálas levelű (3–10 mm) növény. A termős virágok 20–35 cm hosszú, 13–25 mm vastag sötétbarna buzogányvirágot alkotnak, tőlük 3–8 cm-es tengelyrész választja el a porzós torzsarészt.
  • Széleslevelű gyékény (Typha latifolia): 1–2,5 m magas, levelei kékeszöldek, 8–20 mm szélesek. A termős virágzat 10–25 cm hosszú, 2–3 cm széles, barnásfekete. Nincs elválasztó csupasz tengelyrész a hím és női torzsarész között. Hazánkban sokszor társulások kompetitorává válik.
  • Rizsgyékény (Typha laxmannii): 50–100 cm magas, levelei 2–7 mm-esek, a termős virágzat 2–5 cm hosszú. A porzós és termős rész között 2–4 cm hosszú meddő rész van. Nem őshonos, behurcolták. Gyorsan terjedő faj.
  • Apró gyékény (Typha minima): Valószínűleg kihalt hazánkból. Még kisebb, mint az előző faj (30–70 cm). Levelei mindössze 1–3 mm-esek.
  • Ezüstös gyékény (Typha shuttleworthii): E faj is kiveszhetett hazánkból. Magassága 1–1,5 m volt, torzsája ezüstösen csillogott.

Felhasználása[szerkesztés]

A régi népéletben számos háziipari termék készült gyékényből, például gyékényszőnyeg. A közmondás is igazolja: „Egy gyékényen árulnak.”, hogy a gyékény legelterjedtebb köznapi iparcikk jelentéssel is bírt: szőnyeget jelentett gyékényből szőve. A tápéi ipar fontos terméke volt a gyékényszatyorral együtt. A gyékény szó tehát egyszerre jelentette a növényt és az ipari terméket.

A fenti adatok forrás nélkül kerültek be a szócikkbe, de az nem azt jelenti, hogy nem valósak. Az is lehet, hogy valahonnan másolás. DenesFeri vita 2021. május 5., 11:09 (CEST)Válasz

Lehet, hogy a Gyékényfélék c. cikkből másolhatta. Ott pontosan ugyanez van. Megnéztem, hogy más forrásban van-e, de nincs. Alfa-ketosav vita 2021. május 5., 11:18 (CEST)Válasz
Frissítés: Kicsit kevesebb kulcskifejezéssel meglehet az eredet. Itt van egy kicsit kevesebb kulcskifejezéssel, és erre már van találat. Bár itt is olyan megbízhatatlan weblapok jönnek fel, mint pl. az ehazi.hu, de vannak találatok. Alfa-ketosav vita 2021. május 5., 11:21 (CEST)Válasz
@Alfa-ketosav: Na jól van; köszönöm, hogy utána néztél. DenesFeri vita 2021. május 5., 11:26 (CEST)Válasz