Vita:Exatlon Hungary (második évad)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt XAnonim21 3 évvel ezelőtt a(z) Egyéni játék táblázatok témában

Nők és férfiak viadala[szerkesztés]

Szeretnék ragaszkodni az előző évad oldalán szereplő egyszerűbb sémához. Úgy érzem, hogy a "párbajozók" és "döntősök" sor feleslegesen tartalmazzák ugyanazt az információt kétszer, hiszen a továbbjutókból egyértelműen kiderül, hogy ki kényszerül párbajra, ki esik ki stb. Elkészítettem mintának a nők viadalát, az előző oldal alapján. @RheiA16: remélem egyet értünk ebben. Ha igen, akkor ez a minta be is másolható, a nevek átírásával pedig megszerkeszthető a férfiak viadala is könnyen. DoctorTomee 2020. május 27. 10:41 (CEST)

# Hét Epizód Továbbjutó Pálya
1 21 102 Dr. Busa Gabriella Apokalipszis
2 22 104 Szabó Dorottya Olimpiai medence
3 22 105 Pap Dorka Gumiabroncs
Kieső 22 105 Derzsi Viktória
1 22 106 Pap Dorka Bánya
2 22 107 Alagút
Kieső 22 107
Győztes 22 108
Kieső 22 108


Túl sok vagy túl kevés információ - köztes megoldást javaslok[szerkesztés]

Valóban túl sok volt az információ, viszont néhány általam szerkesztett dolog bentmaradhatna, írom is a legfontosabbakat:
- A hármas felosztás: Csapatversenyek, Nemzetközi mérkőzések és Egyéni játék.
- Az ügyességi feladat feltüntetése a táblázatokban. Ezt nagyon fontos információnak tartom, hiszen lényegében ez döntötte el az egész mérkőzést.
- A táblázatok közül a Joker táblázatból a Joker felhasználását és a Hirtelen halál táblázatot (amit csupán egyfajta érdekességnek szántam) kivehetjük, viszont a többi a Csapatversenyes táblázatokból bentmaradhat - ha nincs ellenvetés.
- Minden táblázat elé egy pár soros szöveg sem árt - ha kell - akkor a meglévő szöveg terjedelmet leszűkítem a legfontosabb információkra.
- Játékok sorrendje: Villa játék, utána Jutalomjáték, majd Joker játék (hiszen az váltotta fel a Jutalomjátékot), majd Előny játék, Végjáték és csak utána a Medál játék és a Párbaj.
- Egyéni játék résznél is törekedni kellene a köztes megoldásra, ezen még gondolkozom, hogy mi lenne a legkézenfekvőbb opció.

Várom a véleményt ezzel kapcsolatban, remélem meg tudjuk ezt valahogy oldani. XAnonim21 2020. december 14. 17:42 (CEST)

___________
Szia! Akartam írni a Te faladra korábban, csak akkor még nem rendelkeztél saját szerkesztői oldallal és nem voltam biztos benne, hogy kaptál volna, jelzést, ha megemlítelek itt. Örülök, hogy felkerestél.

- A hármas felosztást én szorgalmazom. Olvashatóbbá teszi a tartalmat és könnyen egységesíthető az előző, illetve a következő évaddal.
- Az ügyességi feladatok feltüntetését én nem tartom annyira fontosnak. Egyrészt a legtöbbjüket nyelvtanilag képtelenség tömören megfogalmazni és emiatt táblázatok sorra elnyúlnak hatalmas méretűre. Még az én széles képernyős monitoromon is hatalmasak, telefonról olvasni pedig egyenesen zavaró. Másrészt én azért szorgalmaznám az elhagyásukat, mert egyetlen külföldi Exathlon oldalon sem volt feltüntetve az elmúlt 4 évben.
- Ezzel a ponttal egyet értek. Egyedül annyit szeretnék még, hogy a párbajok és végjátékok maradjanak együtt mint eddig is voltak. Ez átláthatóbbá teszi, hogy melyik párbaj melyik végjátékot követte, nem kell fel le görgetni, ha valaki szeretné megtudni, hogy pl a 11. héten ki vesztette el a végjátékot és ki esett ki. A medál játékos táblázatot szintén célszerűnek tartanám visszaállítani a korábbi verzióra. Nem gondolom fontos információnak azt, hogy ki volt a 2. helyezett, vagy azt, hogy valaki 2-0 vagy 2-1-re nyerte a medált.
- Ezzel nincs ellenvetésem, sőt néhány játék, pl a Joker kifejezetten megkövetelne egy rövid leírást, hiszen egy olvasónak, aki nem követte a műsort a táblázat önmagában nem mond semmit. A lényeg, hogy a pár sor tényleg csak pár sor legyen, röviden és lényegre törően. Sok helyen azt figyeltem, hogy olyan információkat tartalmazott a szöveg, amelyek nem szükségesek a játék megértéséhez, illetve olyan információkat is, amelyek eleve könnyen kiolvashatóak a táblázatokból így nincs értelme kétszer leírni ugyanazt. Esetleg a legáltalánosabb dolgokat (mint pl. az egyáltalán, hogy milyen csapatversenyek és egyéni versenyek vannak) szerintem átemelhető az Exatlon_Hungary oldalra, ami jelenleg elég csonka.
- A játékok sorrendje szerintem teljesen korrekt úgy ahogy írtad. Ez korábban is kavarodás volt már. Az eredeti terv az lett volna, hogy olyan sorrendben állnak a táblázatok, mint ahogyan először szerepeltek a sorozatban, de az első csonka hét miatt a végjáték rögtön a 2. táblázat lett volna, ami a későbbiekben nem volt túl esztétikus, így meg lett cserélve a jutalom és előny játékokkal.
- Az egyéni játék megreformálását támogatom. Elég kis egyszerű, elsőre nehezen értelmezhető a táblázat, amit még az előző évadból emeltem át én. Gondolkodni fogok én is, hogy hogyan lehetne kicsit esztétikusabbá tenni.

Így első körben ezek a gondolataim. A szándék az lenne, hogy minél tömörebb illetve minél egységesebb maradjon az oldal egyrészt az előző évaddal, amit még nem én alkottam, másrészt pedig a külföldi Exatlon oldalakkal. Ennek a két forrásnak a szintjét kellene bemérni és tartani, ha lehetséges. Köszönöm az együttműködést. - DoctorTomee 2020. december 15. 20:23 (CEST)

___________
Rendben van, akkor legyen az első körben az, hogy állítsuk vissza az én verziómra az oldalt és abból majd tudjuk szűkíteni a dolgokat. Én azt preferálom, hogy egyesével nézzük végig az összes szakaszt a bevezető résztől kezdve az Egyéni játékig, hogy mink van és mit hagyunk meg, illetve veszünk ki belőle. XAnonim21 vita 2020. december 15., 22:35 (CET)Válasz

___________
Rendben, kezdjük akkor a bevezetővel. Szerintem alapvetően ez jó. Egyedül annyi, hogy át kell most már tenni múlt időbe. Emellett megemlíthető, hogy a New York Marathon végül elmaradt a covid vírus miatt. Valami ilyesmire gondoltam:

Az Exatlon Hungary című extrém sportvetélkedő második évada 2020. január 1-jén vette kezdetét a TV2-n. A műsorvezető ismét Palik László volt. Az előző évvel ellentétben két nyertest, egy nőt és egy férfit is avattak. A főnyeremény ezúttal 30 millió forintra emelkedett, amelyet a két győztes között osztottak szét. A pénznyeremény mellett a győztesek eredetileg részt vehetettek volna a 2020-as New York Marathonon, azonban a rendezvény végül elmaradt a COVID-19 világjárvány miatt. - DoctorTomee 2020. december 16. 20:58 (CEST)

___________
Igen, ez így jó is lesz - annyi kiegészítés, hogy:
A pénznyeremény mellett a győztesek eredetileg részt vehetettek volna a Vista jóvoltából a 2020-as New York Marathonon, azonban a rendezvény végül elmaradt a COVID-19 világjárvány miatt. - és itt gondoltam egy forrást is feltüntetni, pl. https://ripost.hu/sztar/exatlon-gyoztesek-bojte-dave-busa-gabi-nyeremeny-elmarad-maraton-new-york-tv2-koronavirus-2477620/
Mielőtt rátérünk a Versenyzőkre, az Összesített táblázat az úgy ahogy van, maradhat is, csupán az egyéni játéknál szereplő sárga színű Továbbjutott cellához is adtam jelmagyarázatot, így néz ki a kettő:
      –  Továbbjutott versenyző a csapatversenyek során
      –  Továbbjutott versenyző az egyéni játékban
Legjobb statisztikájú / Párbajvezető versenyző pedig lehetne simán csak Vezető versenyző, ahogy korábban volt. A többi az itt úgy jó, ahogy van XAnonim21 vita 2020. december 17., 15:18 (CET)Válasz

___________
Teljesen jó és jó ötlet a forrás beszúrása is. Már ezelőtt is kaptunk egy jelzést egyszer, hogy kevés a forrás és a wiki nem az első közlés helye.
A versenyzők részből én eltávolítanám ezt a szöveget. Az, hogy 16 játékos kezdi a szériát és folyamatosan feltöltik a csapatokat kifejthető bővebben, általánosítva az Exatlon_Hungary oldalon, a többi információ pedig a statisztikáról és arról, hogy ki mikor érkezett illetve esett ki megtalálható a következő kettő táblázatban.
A futamok/győzelmek/vereségek oszlopokat én szintén eltávolítanám. Korábban én is gondolkodtam, hogy beleteszem, de amikor elkezdtem számolgatni a versenyek számát, akkor eltéréseket találtam több helyen is a TV2 oldalával szemben. Ők nem számolták az egyéni versenynapokat a futamokhoz, de beleszámították a statisztikába teljesen értelmetlenül. Az sem derült ki sohasem, hogy váltóversenyeken csak a befejező ember számít, vagy mind a két versenyző. Egy nagy kavarodás az egész sajnos. - DoctorTomee 2020. december 17. 23:45 (CEST)

___________
Igen a forrás az kevés, de ilyen műsoroknál lényegében magukban az adásokban van a forrás, mi is onnan tudjuk meg azt, hogy ki nyert és ki veszített.
Versenyzőknél a futamok/győzelmek/vereségek oszlopokat én bent hagynám, mégpedig három érvet is mondok mellette. Egyrészt a hivatalos Exatlon oldalon is ezek az adatok szerepelnek (https://www.exatlon.hu/), másrészt ha megnézzük akkor a matek is stimmel (győzelmek száma / összes futam = statisztika %-os értékre kerekítve). Harmadrészt pedig az első évadnál is (egy extra videóban) elhangzott, hogy a medál játékon, a párbajon és a nemzetközi mérkőzésen kívül minden beleszámít a csapatversenyek során (a hirtelen halál futamok esetében is szerintem mindkét játékosnak beleszámít a statisztikába).
A szövegből a feltöltés matematikai háttérét bent hagynám, mivel az külön erre a második évadra volt lefixálva. A többi az mehet akkor az általános Exatlon_Hungary részbe. Vagyis kb. ez maradna bent:

A játék korai fázisában az volt a szabály, hogy amennyiben az egyik csapat létszáma 6 főre csökken, akkor a csapatok feltöltést kapnak, így mindkét csapat az eredeti 8-8-as felállásban versenyezhetett tovább. Az első két feltöltés ennek megfelelően történt, azonban ezt követően az automatikus feltöltés megszűnt. Az utolsó előtti feltöltésnél a csapatok létszáma közti különbség játszott szerepet, az utolsó feltöltésnél pedig az, hogy mindaddig összesen hány új játékost kaptak a csapatok - ugyanis a feltöltés matematikai háttere az volt, hogy a csapatok a játék folyamán 3-3 női és 3-3 férfi versenyzőt kaptak. A COVID-19 világjárvány miatt az utolsó feltöltésnél belépő új játékosoknak két hetes karantén után volt lehetőségük csatlakozni az Exatlonhoz. Ezt követően a csapatok nem kaptak új versenyzőket még akkor sem, ha valakinek sérülés végett fel kellett adnia az Exatlont. (Még a szövegen lehet módosítani, finomítani).

A statisztikás rész is akkor mehet az általános részhez (hogy számolták, mikor számított, meddig közölték - mivel itt mindkét évadban megegyezett a szerepe).
Ezt követően ahogy látod a hármas felosztás az már meg van és a játékok sorrendje is úgy van, ahogy leírtam korábban. Ha a Csapatversenyek részig (Bevezető, Versenyzők, Összesített táblázat) megfelel minden, amit írtam/írtál, akkor ezt a részt holnap véglegesíteném a szócikkben. XAnonim21 vita 2020. december 18., 02:12 (CET)Válasz

___________
Egy másik opció pedig lehet az, hogy akkor a Versenyzőknél csak a táblázat marad bent (ahogy te is írtad) és a szövegből a fontosabb információ mehet az általános részbe, viszont akkor ott fel kell majd tüntetni, hogy a feltöltés matematikai háttere évadonként eltért és ez amit írtam, az a második évadra vonatkozott. XAnonim21 vita 2020. december 18., 15:38 (CET)Válasz

___________
Én ezt a második megoldást preferálnám, viszont én nem folynék bele a matematikába személy szerint. Az első évadban pl teljesen random volt a feltöltés, hol pótoltak sérültet, hol nem. Itt Gergő érkezésekor és utána nem is próbálták magyarázni sem már, a lényege mindig az volt, hogy a szituáció adta meg, hogy ki mikor érkezett. Biztos vagyok benne, hogy a következő széria szintén fog kavarni dolgokat.
Ha egyezik a futamok száma és a statisztika teljesen az exatlon.hu-val, akkor hajlok arra, hogy mégis megtartsuk. Esetleg arra gondoltam, hogy a "Teljesített futamok" oszlop maradjon meg, a győzött és bukott futamok száma pedig legyen elvetve, hogy a mobilon való olvasást megkönnyítsük. Ha valakinek mégis nagyon égető tudni a nyert/vesztett futamokat, akkor pedig egy pillanat alatt kiszámolja magának, de így önmagában ez csak ugyanazt az infót írja kétszer és ezt nem is tüntették fel a külföldi oldalak sem.
Még egy apróság, amit a mexikói oldal alapján gondoltam; a statisztika oszlopot át lehetne nevezni "végső statisztika" vagy valami hasonlóra. Kicsit nyomatékosítja, hogy ez a szám a játék során változott folyamatosan és mi csak az utolsó adatot ragadtuk ki.
A többi rész megfelel és véglegesítheted, amikor van rá időd. - DoctorTomee 2020. december 18. 22:06 (CEST)

___________
Akkor legyen a második megoldás, az első évadban random volt a feltöltés az igaz, viszont a második évadban már volt szabályosság benne. Két sérülés volt, az egyiket pótolták, a másikat pedig a Covid végett nem tudták pótolni. Gergő érkezésekor a csapatok közti létszámkülönbség játszott szerepet (8-5). Végül pedig hogy kijöjjön a 3-3 új játékos a végén, ezért kaptak a végén a Bajnokok 2, míg a Kihívók 3 új csapattagot (mivel előtte a Kihívók 3-at kaptak, míg a Bajnokok már 4-et). Én vállalom ezt a matematikai részt a második szezon kapcsán az általános résznél, mivel én átlátom ennek a szabályszerűségét.
Jó, maradjon akkor a Teljesített futamok száma csak (és valóban ki lehet úgy számolni a másik két oszlopot is, ha valaki nagyon akarja). A "Végső statisztika" az jó gondolat, majd a harmadik évadnál erre figyelni fog kelleni és ott az "Aktuális statisztika" nevet lesz célszerű használni a csapatversenyek végéig, amit hetente frissítenek nagy általánosságban.
Oké rendben. XAnonim21 vita 2020. december 18., 23:40 (CET)Válasz

___________
Megtörtént a szerkesztés, végül "Végleges statisztikát" írtam a Statisztika helyére.
A Csapatversenyekkel folytatjuk (a játékok sorrendje és a hármas felosztás az már meg van). Első körben akkor három dolgot módosítanék:
- A Joker játékból a Joker felhasználását kivenném.
- A teljes Hirtelen halál részt kivenném.
- Az összes táblázat előtti szöveget kivenném és ennek nagy része átkerülne az általános részbe majd (ott majd ki lenne emelve pl. Pénz játéknál az, hogy az a műsor első, míg a Joker csak a második évadában volt benne).
Ha ez így oké, akkor mehetünk táblázat szerint, hogy miből mi maradna meg. XAnonim21 vita 2020. december 19., 17:36 (CET)Válasz

___________
Rendben. Akkor itt lenne, hogy mit gondoltam megtartani és átemelni az Exatlon_Hungary oldalra. Egy két helyen egészítettem ki, azokat a részeket pedig eltávolítottam, ami a táblázatokból amúgy is kiolvasható.

Csapatversenyek[szerkesztés]

A vetélkedő első, a játék jelentősebb részét kitevő szakasza csapatversenyekből áll. A játékot két ellenkező csapat, a Bajnokok és a Kihívók 8-8 játékossal kezdik meg. A Bajnokok csapata profi élsportolókból van összeválogatva, míg a Kihívók csapata amatőr sportolókból, hétköznapi emberekből tevődik össze. Az egyes versenynapokon a csapatok akadálypályákon és a pályák végén lévő ügyességi játékokon harcoltak napról napra, változó célok érdekében. Az egyes játékok a következőek:

- Villa játék: A villa játék során dőlt el az, hogy az elkövetkező hetet melyik csapat milyen körülmények között tölti el. A nyertes csapat egy luxusvillába költözhetett, saját szobával, medencével és korlátlan ételfogyasztással. A vesztes csapat pedig egy fűtetlen, egy légterű, meleg vízzel nem rendelkező táborba kellett vonuljon a következő villajátékig.
- Jutalomjáték: A jutalomjáték napján a győztes csapat ajándékokért, kalandokért, élményekért küzdenek meg egymással. Jellemzően a jutalmak 3, ritkábban 2 csillag mögé voltak elrejtve, melyek közül győztes csapat egyik tagja, általában az utolsó pontot szerző személy, választhatott egyet.
- Joker játék: A joker játék során a csapatok taktikai újrajátszás lehetőségéért küzdenek. A nyertes csapat egy korongot kap jutalomként, amelynek felmutatásával 1-1 elbukott férfi és női mérkőzés újrajátszását kérhették. A joker korong a következő joker játékig bármelyik másik csapatversenyen felhasználható volt.
- Előny játék: Az előny játék során a győztes csapat általában egy a rendezők által eldöntött előnyhöz juthat, ritkábban csillagok közül választhat véletlenszerűen. A nyert előnyt a csapat az elkövetkezendő végjátékon használhatja fel. Előfordul, hogy a nyertes csapat könnyítést kap a parkour pályán vagy az ügyességi játék során, illetve az is, hogy a vesztes csapat kap nehezítést. - Végjáték: A végjáték napján a csapatok a bent maradásért küzdenek meg. A vesztes csapat leggyengébb statisztikával rendelkező tagja a végjátékot követően köteles párbajra menni. Az ellenfelét a csapat legjobb statisztikával rendelkező tagja kell, hogy meghatározza és saját magát nem jelölheti párbajra.
- Medál játék: A medál játék során a versenyzők egyéni játékban életet adó medálokért küzdhetnek meg. Az egyes játékokon 1 nő és 1 férfi nyerhet medált. A mérkőzéseket sorsolással döntik el és egyenes kiesési rendszer alapján zajlik. A döntőbe jutott versenyzőknek a medál megszerzéséhez kétszer is le kell győzniük az ellenfelüket és jellemzően az ügyességi játékon is bonyolítanak a szervezők. A medál birtokosok a medáljaikat párbajok során használhatták fel, amely több esetben is mentett már meg játékosokat kieséstől. Továbbá a medál tulajdonosoknak lehetőségük van átruházni medáljaikat bármelyik párbajozóra, amennyiben azt ők elfogadják.

- ezután ide akkor beírhatod, amit gondoltál a feltöltésekről. Ha lehetséges, akkor kérlek említs egy pár szót az első évadról is, vagy pedig általánosíts, hiszen a Exatlon_Hungary átöleli mind a három szériát.

Ha ezt elhelyezted a főoldalon, akkor pedig én kiszedem innen a szöveget illetve a táblázatokat annak függvényében, amiben megegyeztünk. - DoctorTomee 2020. december 20. 22:02 (CEST)

___________
Csupán egy kis korrekció:
- Jutalomjáték: A jutalomjáték napján a csapatok ajándékokért, kalandokért, élményekért küzdenek meg egymással. Jellemzően a jutalmak 3, ritkábban 2 csillag mögé voltak elrejtve, melyek közül a győztes csapat egyik tagja, általában az utolsó pontot szerző személy, választhatott egyet.
- Joker játék: ...A joker korong a következő joker játékig bármelyik másik csapatversenyen felhasználható volt egészen 9-9-es állásig. (Hirtelen halálnál ugye nem lehetett felhasználni) :)
- Végjáték: ...Az ellenfelét a csapat legjobb statisztikával rendelkező tagja kell, hogy meghatározza úgy, hogy saját magát nem jelölheti párbajra.
+ Párbaj: A párbaj során dől el az, hogy kinek kell elhagynia az Exatlont. A párbajozók 4-4 élettel vágnak neki a párbajnak és akinek legalább 1 élete megmarad, az folytathatja tovább az Exatlont.
- Medál játék: ...A mérkőzéseket sorsolással döntik el és egyenes kiesési rendszer alapján zajlanak... A medál birtokosok a medáljaikat párbajok során használhatják fel,...
Oké a feltöltéseket akkor megírom pár mondatban ott. Első évadnál volt a Pénz játék, ami hasonló szisztematikájú volt, mint a Medál játék, csak ugye pénznyereményt lehetett nyerni (1 alkalommal fél-fél, míg 2 alkalommal 1-1 millió forintot az aznapi férfi és a női győztesnek).
Oké rendben, még csupán annyi, hogy a Párbaj résznél a Felhasznált medálok számát vagy a Nyertes megmaradt életeinek a számát benne hagynám (legalább az egyiket), erre legjobb példa a Dávid-Norbi párbaj, amikor hiába nyert 5-4 arányban Norbi, Dávid a medáljainak köszönhetően nyert 1 megmaradt élettel.
XAnonim21 vita 2020. december 21., 00:33 (CET)Válasz
Ui: Kész, nézd meg, hogy így meg-e felel. XAnonim21 vita 2020. december 21., 01:06 (CET)Válasz

___________
Ez megfelel nekem is. Akkor eltávolítom innen a szövegeket, mivel a lényeg már ki lett emelve és megreformálom a táblázatokat a Nemzetközi versenyekig. A felhasznált medálok száma mivel áttekinthető a versenyzők táblázatából, arra gondoltam, hogy az oszlopok benthagyása helyett írnék egy rövid lábjegyzetet arról, hogy miért nem volt elég néha 4 győzelem. - DoctorTomee 2020. december 21. 21:51 (CEST)

___________
Ok, rendben, majd jelezd, ha kész vagy. XAnonim21 vita 2020. december 21., 21:59 (CET)Válasz

___________
Készen van. A villa játék során a Jutalom/Büntetés részt összetömörítettem, hogy a táblázat kisebb maradjon, továbbá az első hétről a VIP szobát kivettem mivel az minden más héten is játszott, de a versenyzők random kezdték eldönteni, hogy ki pihenhet ott. A táblázatok sorrendjét is a Te általad tanácsolt sorrendbe tettem. Egyedüli eltérés a medál játéknál adódott. Mivel újra egyesítettem a végjáték és a párbaj táblázatokat a könnyebb olvashatóság érdekében, ezért nem volt lehetőség a kettő közé beszúrni a medál játékot. Helyette a végjáték elé szúrtam be. Úgy gondolom esztétikusabb, ha a nagy "kieséses" táblázat zárja a csapatversenyeket, nem pedig a medál játék. - DoctorTomee 2020. december 21. 23:04 (CEST)

___________
Oké rendben. A Végjátéknál ha már egyesítve lett a Párbajjal, akkor a címnél Végjáték és párbaj is szerepelhetne, mivel két külön játékról van szó.
Nemzetközi mérkőzéseket is hasonlóképp lehetne megoldani, a szövegi részből a legfontosabb az mehetne az általános részbe, ahol az első évad nemzetközi meccseit is megemlíteném, a táblázatokból pedig csak az utolsó oszlopot kellene kivenni. XAnonim21 vita 2020. december 21., 23:10 (CET)Válasz

___________
Szia! Ne haragudj, hogy nem írtam korábban. Sok dolgom akadt Karácsonykor.

Itt van a Nemzetközi versenyes bekezdés, úgy hogy kiszedtem az infókat, amik a táblázatban is vannak. Elég rövid lett így, úgyhogy nem vagyok ellene, ha kivételesen mégis bővebbre eresztenénk ezt a fejezetet. Esetleg a Nemzetek kupája résznél beírhatnád, hogy konkrétan kik ellen ment a küzdelem, illetve ki jutott be a döntőbe.

Nemzetközi mérkőzések[szerkesztés]

Nemzetközi mérkőzések során a Kihívók és Bajnokok Magyarország színeit képviselve egy csapatként küzdenek. Az ellenfelek külföldi országok válogatottjai, vagy a magyar Exatlon szériával párhuzamosan zajló külföldi Exatlon versenyzők alkotják.
Nemzetek kupája: A nemzetek kupája egy különleges formája a nemzetközi mérkőzéseknek. A rendezvény majdnem egy egész hetet felölel. A kupa során Magyarország 3 másik ország válogatottjával, illetve a külföldi válogatottak egymással váltó rendszerben küzd meg. Az utolsó napon, a döntőben a két legeredményesebb csapat vehet részt. A nyertes ország tagjai egy hatalmas kupával és egy jutalom vacsorával gazdagodnak. - DoctorTomee 2020. december 27. 21:43 (CEST)

___________
Semmi gond, én is csak most néztem fel :)
Én beleírnám, hogy konkrétan kikkel küzdött meg a válogatott. Így nézne ki kiegészítve:

Nemzetközi mérkőzések során a Kihívók és Bajnokok Magyarország színeit képviselve egy csapatként küzdenek. Az ellenfeleket külföldi országok válogatottjai, vagy a magyar Exatlon szériával párhuzamosan zajló külföldi Exatlon versenyzői alkotják. Az első évadban Románia, Mexikó és a Dominikai Köztársaság válogatottjával küzdött meg Magyarország, mindhárom nemzet ellen egy-egy visszavágóra is sor került. A nyertes csapat tagjai jutalomban részesülhettek (közös vacsora, kataramán kirándulás stb.) A második évadban csupán Mexikó válogatottjával küzdött meg Magyarország, valamint részt vett a Nemzetek kupáján is.

Nemzetek kupája: A nemzetek kupája egy különleges formája a nemzetközi mérkőzéseknek. A rendezvény majdnem egy egész hetet felölelt. A kupa során Magyarország 3 másik ország, Görögország, Törökország és a Dominikai Köztársaság válogatottjával küzdött meg. Mindenki mindenkivel játszott és az utolsó napon, a döntőben a két legeredményesebb csapat vehetett részt. A nyertes ország tagjai egy hatalmas kupával és egy jutalom vacsorával gazdagodtak.

Ha ez így megfelel, akkor én berakom ezt az általános részbe, te pedig kiveszed innen a szócikkből. XAnonim21 vita 2020. december 28., 02:17 (CET)Válasz

___________
Teljesen megfelel. Holnap megírom, hogy mire gondoltam az egyéni játék fejezetről. A táblázatok még nem tiszták a fejemben, de a következő elvekre gondoltam:
- A férfiak és nők játéka legyen külön külön táblázat(ok)ban
- A négyek és hármak viadala lehetne együtt
- Az egyes párbajokhoz generálni 1-1 új összegző táblázatot
- A 2 döntő lehet a párbajos táblázat végén vagy pedig egy kiemelt utolsó táblázatban - ezt szerintem majd az esztétika adja
- A párbaj eredmények maradnak, a részinformációkat kivenném pl ki hány élettel indult, hány meccset futott

ennyi első körben. - DoctorTomee 2021. január 4. 01:08 (CEST)

Egyéni játék[szerkesztés]

A szövegi részt ugyanúgy gondoltam, mint ahogy a csapatversenyeknél megoldottuk, játékok ismertetőit egymás után sorban leírni az általános résznél. Az alábbi játékok voltak (ezeket még megfogalmazom majd):
- Jutalomjáték (első évad)
- Ötök viadala (első évad, csak a férfiaknál)
- Négyek viadala
- Hármak viadala
- Dupla párbaj
- Döntő
- Bónusz játék (első évad)
- Szuperdöntő (első évad)

Táblázatokat is ez alapján bontanám szét.
- Én a férfiak és nők táblázatát egybe hagynám (ahogy most is van: először a hölgyek, utána a férfiak), hisz egy versenynapon belül ugyanazon az akadálypályán küzdöttek meg (felesleges lenne két külön táblázatban ugyanazt leírni csak más nevekkel).
- A táblázatokból első körben az ügyességi feladatot + a négyek és a hármak viadalából a győztes és a vesztes futamok számát lehetne biztosan kivenni.
- A párbajnál és a döntőnől is a szettek számát bennehagynám (igaz, hogy 2-0 vagy 2-1 volt), viszont csak négy párbaj volt összesen, valamint Gabi-Dorottya párbaján a 6-6 pontszám esetén szükséges az, hogy ott legyen.
- Ha első körben ez meglenne, utána lehetne egybevonni a táblázatokat és azt megcsinálni, amit te is írtál. XAnonim21 vita 2021. január 4., 18:51 (CET)Válasz

___________
Erről mi a véleményed?

A verseny második, rövidebb szakasza az egyéni játék. Az egyéni játékba A legjobb 8 játékos, 4 férfi és 4 nő juthat be. A játéknak ebben a szakaszában a versenyzők összeköltöznek a villába. A mérkőzéseket a következő rendszer alapján futják a versenyzők:
- Minden versenyző adott számú élettel vág neki a napnak
- A kapott életeket a statisztika alapján határozzák meg
- Az erősebb játékosok több, gyengébb játékosok kevesebb életet kapnak
- Forgó rendszerben mindenki küzd mindenki ellen
- A versenynapot az utolsó életben maradt játékos nyeri

Az egyes versenynapok a következők:
- Ötök viadala: Kivételes eset, akkor fordul elő, ha valamelyik csapatban csak 1 nő vagy férfi tag marad, míg az ellenfél csapatában 4 is van. Mivel egy végjáték elvesztése esetén a versenyzőnek nem lenne párbajellenfele, ezért indokolt megkezdeni az egyéni játékot egy lépéssel korábban. Erre eddig egy példa volt, amikor az 1. szériában Mischinger Péter egyedül maradt Kihívó férfi a csapatverseny végére.
- Négyek viadala: A négyek viadalán a 4-4 játékos közül a két nyertes továbbjut az egyéni játék következő szakaszába és biztosítja helyét a legjobb 6 játékos között.
- Hármak viadala: A négyek viadala folytatásaként ezen a versenynapon szintén 2 játékos juthat tovább a legjobb 6 közé. A visszamaradt 2 nő és 2 férfi játékos ezután párbajra kell menjen, ezzel a mezőny 6 főre csökken. A párbajok után ismét hármak viadala következik, ahol a 6 játékos közül a 2 győztes elsőként jut be a döntőbe, míg a második döntősnek párbajon kell biztosítania a helyét.
- Jutalomjáték: A csapatjátékhoz hasonlóan itt is csillagok közül lehet élményt választani. A játék végén 2 győztes közösen választhatott csillagot és jellemzően egy társat is választhattak, hogy elkísérjék őket.
- Döntő: A döntőben dől el, hogy ki a legjobb férfi és női játékos. A párbaj annyiban különbözik az általános párbajoktól, hogy a versenyzők választhatják meg az ügyességi játékokat (második évadban a pályákat is) ahol szett mérkőzéseket játszanak. A győzelemhez két szettet kel megnyerni.
- Bónusz játék: Bónusz játék során a kiesett 6 egyéni játékos egy második esélyt kap pénz nyerésre. A játék során a versenyzők egyedül, egyesével teljesítenek 3 pályát és ügyességi játékot. A játék végén a versenyzők részeredményei összeadódnak és a legjobb időt futó versenyző 1 millió forint jutalmat kap. Bónusz játék csak az első szériában volt eddig.
- Szuperdöntő: A Szuperdöntő során a legjobb férfi és női játékos mérkőzik meg egymással. A küzdelmet nem közvetlenül egymás ellen vívják, hanem a Bónusz játék versenyzőivel. A győztes az, aki nagyobb fölénnyel tudta elverni a legjobb időt futó versenyzőt a Bónusz játékban. Szuperdöntő csak az első szériában volt, mivel 2020-tól kezdve mindig 2 győztest avatnak.

Így elsőnek ennyi jutott eszembe. A dupla párbajon történt valami fontos (korábbi párbajoktól megkülönböztető dolog), hogy így külön kiemelted? Egyenlőre én beolvasztottam a hármak viadalába, de ha elfelejtettem volna valamit akkor jelezd, illetve nyugodtan javíts bele. Pont ekkor volt az államvizsgám, úgyhogy (az eredményeket leszámítva) a 2. széria legvége egy kicsit homály a fejemben. - DoctorTomee 2021. január 7. 02:05 (CET)

___________
A dupla párbajon a második évadban már nem életeket kaptak a versenyzők, hanem 3 pontot kellett szerezni, hogy nyerjenek 1 szettet és az nyerte a párbajt, aki 2 szettet nyert (szettenként ügyességi feladatot cseréltek). Az ügyességi feladatokhoz különféle dobóeszközök (pl. homokzsák, korong, labda) tartoztak, amit a versenyzők választottak ki, hogy melyiket szeretnék (érmefeldobással dőlt el, hogy ki választ először és ha döntő szettre került a sor, akkor a harmadik - egyik fél által sem választott - dobóeszközhöz tartozó ügyességi feladat maradt). Akkor ezzel, valamint 1-2 kisebb dologgal még kiegészítem a mai nap folyamán, aztán mehet az általános részbe. XAnonim21 vita 2021. január 7., 19:44 (CET)Válasz

___________
A csapatversenyeket követően az Exatlon utolsó szakaszában már egyéni játék zajlik, ahová a legjobb 8 játékos - 4 férfi és 4 nő - juthat be. A játéknak ebben a szakaszában megszűnnek a csapatok, így a versenyzők összeköltöznek a villában. A viadalos napokon a mérkőzéseket a következő szabályok alapján futják a versenyzők:
- Minden versenyző adott számú élettel vág neki a napnak, az addgi statiszika határozza meg azt, hogy ki hány életet kap
- A legjobb statisztikájú női és férfi versenyzők 5, a leggyengébbek 3, míg a közöttük lévő játékosok 4-4 élettel vágnak neki az adott napnak
- Forgó rendszerben mindenki küzd mindenki ellen és akinek elfogy az élete, az kiül és a következő versenynap küzdhet a továbbjutásért
- A viadalos napot az nyeri meg, akinek legalább 1 élete megmarad

Az egyes versenynapok a következők:
- Jutalomjáték: Az Exatlon első évadában az egyéni játékban is sor került jutalomjátékra. A csapatjátékhoz hasonlóan itt is 3 csillag közül lehetett élményt választani. Minden versenyző 3-3 életet kapott és a végén az a női, valamint férfi játékos, akinek legalább 1 élete megmaradt, az közösen választhatott egy csillagot és egy-egy társat is választhattak maguk mellé, hogy elkísérjék őket.
- Ötök viadala: Az Exatlon első évadában fordult elő ez a férfiaknál még az összeköltözés előtt. A Kihívóknál 1, míg a Bajnokoknál 4 férfi maradt és mivel egy végjáték elvesztése esetén a Kihívó férfi versenyzőnek nem lett volna párbajellenfele, ezért volt indokolt megkezdeni az egyéni játékot egy lépéssel korábban. Itt a legjobb statisztikájú versenyző 6 életet kapott, a többi általános szabály az a fent említetteknek felelt meg.
- Négyek viadala: A négyek viadalán a 4-4 játékos közül a női és a férfi nyertes továbbjut az egyéni játék következő szakaszába, igy biztosítja a helyét a legjobb 6 játékos között.
- Hármak viadala: A hármak viadala évadonként két alkalommal kerül megrendezésre. Az első alkalommal - a négyek viadala folytatásaként itt is - a legjobb női és férfi játékos juthat tovább a legjobb 6 közé. A második alkalommal a 6 versenyben lévő játékos közül aki megnyeri a napot, az a női és férfi versenyző bejut a döntőbe.
- Párbaj, dupla párbaj: Azok a versenyzők, akik nem biztosították be a helyüket a viadalos napokon, azoknak egy párbajban kellett megküzdenie. Gyakran egy versenynapon belül került sor a női és a férfi párbajra is, ekkor dupla párbajról beszélhetünk. Az Exatlon első évadában a párbaj szabályai megegyeztek a csapatversenyben lévő párbajokéhoz képest és itt a medálokat is fel lehetett még használni vagy esetleg átruházni. Az Exatlon második évadában azonban már változtak a szabályok és nem életeket kaptak a versenyzők, hanem az, aki 3 győzelmet szerzett, az nyert 1 szettet. A párbajt az nyerte meg, aki 2 szettet megnyert. Mindegyik szett után ügyességi feladatot cseréltek a szervezők, amiknek a dobóeszközeit a versenyzők választhatták ki. Egy érme feldobása döntötte el, hogy ki választ először és ha döntő szettre került a sor, akkor a harmadik - egyikük által sem választott - dobóeszközzel kellett teljesíteni az adott ügyességi feladatot. A medálokat az első évaddal ellentétben itt már nem használhatták fel a versenyzők.
- Döntő: A döntőben dől el, hogy ki a legjobb férfi és női játékos. Az Exatlon első évadában 4, míg a másodikban 5 győzelem kellett ahhoz, hogy valaki megnyerjen 1 szettet. A döntőt az nyerte meg, aki 2 szettet megnyert. A versenyzők sorsa itt már a saját kezükben volt, hiszen ők választhatták meg az ügyességi játékokat, valamint a második évadban már az akadálypályákat is ők határozták meg. Egy érme feldobása döntötte el, hogy ki választ először és ha döntő szettre kerül a sor, akkor mindkét általuk választott ügyességi feladatot teljesíteni kellett. Ilyenkor annak a versenyzőnek a feladatával kezdték, aki az első két szett során több győzelmet szerzett. A második évadban a döntő szettre egy tartalékpályát is választhattak a versenyzők, azonban erre nem került sor, hiszen a női és a férfi döntő is 2 szett után eldőlt.
- Bónusz játék: Az Exatlon első évadában került sor egy bónusz játékra, ahol az egyéni játékból már kiesett 6 versenyző küzdhetett meg. A játék során a versenyzők egyedül, egyesével teljesítettek 3 különböző pályát és ügyességi feladatot. A játék végén a versenyzők részidejei összeadódtak és a legjobb időt futó női, valamint férfi versenyző 1-1 millió forint jutalmat kapott.
- Szuperdöntő: Az Exatlon első évadában került sor szuperdöntőre, ahol a legjobb férfi és női játékos mérkőzött meg egymással. A küzdelmet nem közvetlenül egymás ellen vívták, hanem a bónusz játék győzteseinek a szintidejeivel. Aki a saját nemén belül %-os arányban nagyobb különbséggel tudta megfutni a szintidőt, az nyerte meg a szuperdöntőt. A második évadtól kezdve már 2 győztest avatnak, így a döntő az utolsó versenynap.

Kb. így gondoltam, a jutalomjátékot tettem elsőként, mivel az kilóg a sorból és nem tartozott a továbbjutásos rendszerhez + konkrét leírtam, hogy hány életet kaptak általánosan a versenyzők, ahol valami kilógott (pl. ötök viadala), ott külön leírtam, hogy ott mi volt az eltérés. Az ötök, négyek és hármak viadalát viadalos napoknak hívtam, így összefoglalóan - jobb mintha mindig leírnánk a három külön versenynapot.
Ha megfelel, akkor én átrakom az általános részbe, te pedig akkor innen a szöveget távolítsd el és a táblázatokból egyelőre csak azt a két dolgot töröld, amit eddig megbeszéltünk (ügyességi feladat, győztes, vesztes futamok száma). XAnonim21 vita 2021. január 8., 07:51 (CET)Válasz

___________
Ez így frappáns. Nincs egyéb észrevételem. A szöveget akkor kiemelem innen. A táblázatokhoz egyenlőre nem nyúlok. Ide szerkesztek hamarosan egy tervet az alapján, amit tanácsoltál. - DoctorTomee 2021. január 12. 23:45 (CET)

___________
Oké, rendben, áthelyeztem. Így utólag a szuperdöntőt még egy dologgal kiegészítettem - ami utólag jutott eszembe:
Akadálypályánként összesen 2 próbálkozásuk volt arra, hogy megfussák az adott részidőt, amely közül a jobb részidő számított bele a végső szintidőbe.
Oké, rendben, várom - és majd ez alapján az első évad szócikkét is meg lehetne így csinálni (3-as felosztás, játékok sorrendje, egyéni játék megreformálása + szuperdöntő kiegészítése a részidőkkel a bónusz játék alapján... XAnonim21 vita 2021. január 13., 09:17 (CET)Válasz

Egyéni játék táblázatok[szerkesztés]

Négyek viadala[szerkesztés]

Hét Epizód Versenyző Kapott élet Megmaradt élet Pálya
21 102 Derzsi Viktória 3 0 Apokalipszis
Dr. Busa Gabriella 5 3
Pap Dorka 4 0
Szabó Dorottya 4 0
103 Adu László Dániel 4 0
Böjte Dávid 4 0
Kempf Zozo 5 4
Tóth Dávid 3 0

Hármak viadala[szerkesztés]

Hét Epizód Versenyző Kapott élet Megmaradt élet Pálya
A legjobb háromba jutásért
22 104 Derzsi Viktória 3 0 Olimpiai medence
Pap Dorka 5 0
Szabó Dorottya 4 4
Adu László Dániel 5 1
Böjte Dávid 4 0
Tóth Dávid 3 0
A döntőbe jutásért
22 106 Dr. Busa Gabriella 5 0 Bánya
Pap Dorka 4 3
Szabó Dorottya 3 0
Adu László Dániel 4 2
Böjte Dávid 3 0
Kempf Zozo 5 0

Dupla párbaj[szerkesztés]

Hét Epizód 1. résztvevő 2. résztvevő Pontszám
(Szettszám)
Kieső Pálya
A legjobb háromba jutásért
22 105 Derzsi Viktória Pap Dorka 4-6
(0-2)
Derzsi Viktória Erő
Tóth Dávid Böjte Dávid 4-6
(1-2)
Tóth Dávid
A döntőbe jutásért
22 107 Szabó Dorottya Dr. Busa Gabriella 6-6
(1-2)
Szabó Dorottya Alagút
Böjte Dávid Kempf Zozo 6-5
(2-1)
Kempf Zozo

Döntő[szerkesztés]

Hét Epizód 1. résztvevő 2. résztvevő Pontszám
(Szettszám)
Győztes Kieső Pályák
22 108 Pap Dorka Dr. Busa Gabriella 4-10
(0-2)
Dr. Busa Gabriella Pap Dorka Bánya
Arany
23 109 Adu László Dániel Böjte Dávid 3-10
(0-2)
Böjte Dávid Adu László Dániel Arany
Alagút

Itt lesznek a táblázatok. Ahogy megbeszéltük, eltávolítottam az ügyességi játékokat, a nyert, vesztett futamok számát. 1-2 helyen rövidítettem a fogalmazáson egy kicsit pl "kapott élet száma" helyett "kapott élet", hogy a táblázat kisebb, elegánsabb legyen. Ezen kívül annyit módosítottam, hogy a párbajok során az eredményt nem a két résztvevő közé tettem, hanem utánuk, hogy egységesebb legyen a nagy Végjáték és Párbaj táblázattal. Ha nincs egyéb észrevételed, akkor ma vagy holnap be is szúrom az oldalra és készen vagyunk. Az első széria átalakítása jó ötlet és ennek lendületében a harmadikat széria oldala is ezekkel az elvekkel szerkesztendő. - DoctorTomee 2021. január 18. 19:44 (CET)

___________
Ez így szerintem teljesen jó, egy észrevételem van: a döntőnél már nem volt úgymond kieső, meg ezt ők is mondták a műsorban, hogy nem kiestem, hanem második vagy harmadik lettem. A párbajnál még maradhat úgy, de a döntőnél szerintem 2. helyezettet (vagy Ezüstérmes-t) lenne célszerű írni.
Az első évadnál csak a táblázatokat kellene átalakítani (főként a sorrendet) + az egyéni játékot ez alapján (a szövegi rész az már az általános résznél van.) Ezt én vállalom, ha neked így megfelel.
A harmadik évadnál pedig folyamatosan megy majd ez alapján a szerkesztés, ahogy te is írtad.
Mégegyszer köszönöm az együttműködést, szerintem így sokkal jobb lett az oldal, mint előtte volt. XAnonim21 vita 2021. január 19., 09:29 (CET)Válasz

___________
Nekem megfelel. Köszönöm én is az együttműködést. - DoctorTomee 2021. január 20. 22:59 (CET)