Vita:Dzsatcsa

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Peyerk 9 évvel ezelőtt a(z) Cikkcím: orosz vagy udmurt? témában
Ez a szócikk témája miatt az Oroszország-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Születő Ez a szócikk születő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Teemeah (vita), értékelés dátuma: 2009. május 28.
Oroszországgal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Gyönyörű falu, szerencsésnek érzem magam, hogy járhattam ott, pár napig ott lakhattam. A világ végének érzi az ember, mégis csodás. Remélem, visszajutok még oda. – Párvusz / Eino vita 2008. augusztus 5., 15:28 (CEST)Válasz

Úgy legyen :) ~ Alensha  Halál a bölényekre! 2008. augusztus 5., 16:03 (CEST)Válasz

Fordítás[szerkesztés]

  • Eino kérésére a ru-WP cikkét lefordítottam, íme:

"Lakóinak száma 1040 fő. 2004-ig a falu és az üdülőhely külön település volt.

Földrajzi helyzete
A Barzinka folyó partján fekszik, Alnasi járási székhelytől 22 km-re, Izsevszktől 92 km-re. A faluban szanatórium működik, mely különleges gyógyiszapjáról és ásványvízéről nevezetes.

Története
A falu egyházi közösségét (vagy plébániáját???) a Szent Szinódus rendeletére alapították 1841-ben. Ugyanekkor kezdték építeni a templomot egy helyi kereskedő, Csernov adományából; az építkezés 1845-ben fejeződött be. Az 1859. évi összeírás szerint a Vjatkai kormányzósághoz tartozó kincstári falu 76 udvarának 205 férfi és 137 női lakója volt, a településen két malom működött. 1897-ben a falunak 842 lakója volt.

Amikor 1921-ben megalakult a Votják Autonóm Terület, a falut a Mozsgai (Mozsginszki ujezd) járáshoz csatolták. 1924-ben megnagyobbított falutanács alakult, melyhez 10 kisebb település tartozott. 1929-ben ezt a közigazgatási felosztást megszűntették, és a falu az Alnasi rajon (járás) része lett. Az országban kezdődött kollektivizálás során mezőgazdasági termelő szövetkezet (kolhoz) alakult (neve: Gord Kar). 1936-ban a falu tamplomát bezárták. 1950-ben a vidék több szövetkezetének összevonása után megalakult Krasznoje Znamja (Vörös Zászló) nevű kolhoz központja Varzi-Jatcsi faluba került. 2004-ben az azonos nevű üdülőhelyet is a faluhoz csatolták, ugyanekkor a Varzi-Jatcsi falutanács helyett azonos nevű önkormányzat alakult és falusi község (сельское поселение) státust kapott.

Szociális intézmények

  • Középiskola, 2008-ban 241 tanulója volt
  • Óvoda

Gazdaság

  • Szanatórium, 1899-ben alapították.
  • „Varzi-Jatcsi” kft

A falu híres emberei

  • Viktor Alekszandrovics Guszarov – a falu szülötte, 1939 szeptemberében hívták be. Egy repülő raj parancsnokaként 1942. május 11–15. között 13 harci bevetésen vett részt, személyesen lőtt le öt német vadászgépet; a Vörös Zászló Érdemrend kitüntetettje.
  • Ivan Vasziljevics Jermakov – a falu szülötte, 1940-ben hívták be. A 100. gárda tüzérezred tüzéreként 1943. január 24-én az ellenséges harckocsik támadása során három tankot lőtt ki, sebesülten is folytatta a harcot, amíg fegyvere fel nem mondta a szolgálatot; a Vörös Zászló Érdemrend kitüntetettje."
  • Eddig tartott a fordítás. - Vadaro vita 2010. május 25., 23:24 (CEST)Válasz

Cikkcím: orosz vagy udmurt?[szerkesztés]

Egy korábbi megbeszélésben - ami egyébként nem Orosozrszág, hanem Dél-Tirol kapcsán indult - arra jutottunk, hogy az oroszországi földrajzi neveket az orosz névből átírva használjuk. Ebben az esetben ez azt jelentené, hogy a cikk címe Varzi-Jatcsi kellene legyen, az udmurt változat pedig átirányítás lenne.

Vélemények?

--Peyerk vita 2014. augusztus 28., 09:05 (CEST)Válasz