Vita:Brit trónöröklési rend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Egy apró de fontos részlet[szerkesztés]

Nem derül ki a cikkből - de a forrásaiból se tudtam kibogarászni -, hogy Vilmos és Henrik pozíciója abból fakad, hogy ők a királynő unokái, vagy abból, hogy a trónörökös fiai. Ez azért nem mindegy, mert az előbbi esetben ha Károly előbb hal meg mint a királynő, akkor az nem befolyásol semmit, csak egyet ugrik a lista, az utóbbi esetben viszont az öröklés fő vonala egy másik ágra - konkrétan a yorki hercegére - ugrik.

Tud valaki valamit erről?

--Peyerk vita 2011. június 1., 12:41 (CEST)

Abszolút röviden: férfi primogenitúra van, és az addig halad, amíg élő családtagot nem talál egy ágon, utána ugrik csak tovább a következő ágra. A yorki ágra csak akkor ugrana át, ha Vilmos és Henrik is meghal, utód nélkül. Kis módosításokkal az 1701-es Act of Settlement óta így haladnak az ágak között. Női ágra csak akkor száll, ha minden előbb következő férfiág kihalt. Anna hercegnőt (és gyermekeit) ezért megelőzik az öccsei & azok gyermekei.

A trónöröklési rendben következők halála tehát nem érinti ezt a számlálást, automatikusan ugrik a következőre az öröklés. Lásd egyébként: The succession is ordered by male-preference (cognatic) primogeniture. A person is always immediately followed in the succession by his or her own legitimate descendants (his or her line) except for any legitimate descendants who already appear higher in the line of succession. A person's sons and their lines all come before a person's daughters and their lines. Older sons and their lines come before younger sons and their lines. Older daughters and their lines come before younger daughters and their lines. [1] BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2011. június 1., 13:03 (CEST)

Ennek a szövegnek az elolvasása után tettem fel a kérdést. Elfogadom hogy minden bizonnyal ez az érvényes értelmezése ennek a szövegnek, de az általam feltett kérdésre explicit módon nem ad választ, ugyanis a kérdés az, van-e "vonala" egy halottnak. Van dinasztia, ahol olyan a szabály, hogy nincs neki. Nem ismerem a szakmai terminológiát, de emlékszem rá hogy a kétféle rendszernek van külön neve, és természetesen mindkettő a kognatikus primogenitúra egy-egy változata. Szóval olyan forrást keresek, ami explicit módon kimondja ezt. (Egyébként a cikkben sincs ez benne, jó lenne forrással beletenni.) --Peyerk vita 2011. június 1., 20:51 (CEST)

ha valaki áttér a katolikus vallásra és kizárják a sorból, de utána visszatér az anglikán vallásra, akkor megint bekerül a sorba? és ha egy ilyennek a gyereke katolikusként nő fel, de felnőve anglikán lesz, akkor vele mi van? Alensha 2011. június 1., 14:11 (CEST)

Ezek a jó kérdések. Meg hát például házasságban kell születniük, az is föltétel. A katolicizmus/anglikanizmus amúgy nem önálló vallás, csak különálló felekezet. BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2011. június 1., 14:18 (CEST)

ezek amúgy ott nem ellentétesek az alkotmánnyal? ebben már első ránézésre van nemi diszkrimináció, vallási diszkrimináció és megkülönböztetik a házasságon kívüli gyerekeket is, egy modern demokráciában mindhárom elég fura… (jó, tudom, hogy felekezet, elírtam :) Alensha 2011. június 1., 14:45 (CEST)

nah, tudtam én, hogy csak szólnom kell a vitalapon és megváltoztatják :D amúgy ha már eleve benne van, hogy protestánsnak kell lennie, akkor szerintem fölösleges beleírni a cikkbe, hogy nem lehet katolikus, mert úgyse lehet senki a kettő egyszerre. (mondjuk tök vicces lenne, ha az anglikán egyház feje mondjuk egy buddhista lenne :D) Alensha 2011. november 9., 00:35 (CET)

Egy modern demokráciában épp elég furcsa hogy bármilyen állami tisztség öröklődik, ehhez képest részletkérdés hogy hogyan Vigyor

Ami viszont a lényeg: nincs semmiféle új törvény. Épp anon szerkesztését akartam visszavonni, amikor Bennó átnevezte és átszerkesztette a cikket. Azért megcsinálom, mert fontos. Csupán egy nemzetközösségi csúcstalálkozó volt egyelőre, ahol elhatározták hogy törvényhozási aktusokat kezdeményeznek. Mindegyik otthon. Ez némi idő még, nem kell és nem lehet beállt tényként kezelni.

--Peyerk vita 2011. november 9., 11:42 (CET)

Más sorrend[szerkesztés]

Az enwikin más a sorrend. Pl. Alexandra hercegnő itt nálunk a 39., ott a 43. helyen áll. - Tündi vita 2013. július 25., 15:56 (CEST)