Vita:Balassa Béla (labdarúgó)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gyurika 4 évvel ezelőtt a(z) Egy nyom az életéről témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Labdarúgás témájú szócikkek (vázlatos besorolás)
Sport témájú szócikkek (vázlatos besorolás)
Életrajzi szócikkek (besorolatlan)

Egy nyom az életéről[szerkesztés]

Találtam egy-két érdekes egyezést, de annyira vékony szálnak látom, hogy csak ide írom. Sajnos a linkek többsége az Arcanum fizetős oldalára vezet:

  • Nagyon kedves vendégünk volt csütörtökön este Balassa Béla követségi titkár személyében, aki már első meccsünkön a pályán üdvözölt bennünket a magyar kir. követség nevében. Régi futballista, aki már bejárta az egész világot — Pesten utoljára az FTC csapatában játszott. Írja a Nemzeti Sport 1930 aug. 16-i New York-i tudósításában. (link).
  • Szintén 1930-as hír a Sporthírlap c. lapból: Az „Amerikai Magyar Népszava” szerkesztőségét, Balassa Bélát, az amerikai newyorki főkonzulátus titkárát, a régi magyar futballistát, aki magas hivatali minőségében sem szűnt meg egy pillanatra sem szeretni a labdarúgást és titokban egy skót amatőr csapatban ma is játszik. (link)
  • Fentieket részben alátámasztja a Külügyi Közlöny, melynek számaiban valóban szerepel egy bizonyos nagyalásonyi Balassa Béla, aki 1928-tól volt külügyi szolgálatban, 1929-től a New York-i főkonzulátuson, ám nem követségi titkár volt (az viszonylag magas rang a diplomáciai hierarchiában), hanem díjnok, majd irodakezelési gyakornok (ami viszont alacsony, lényegében segédtiszt, adminisztratív ügyintéző). Róla az utolsó hír 1944-es (ezek az oldalak szabadon hozzáférhetők: link)
  • Nyilvánvalóan nem azonos Balassa Béla (közgazdász)-szal, aki szintén Amerikában élt, és a keresés során néha belekeveredik a találatok közé, erre majd figyelni kell.

SNITT

Ezekben a hírekben már elvész a közvetlen összefüggés, vagy legalábbis megállapíthatatlan:

  • Balassa Béla, tengerésztisztből New York-i magyar konzul, majd amerikai szakkönyvtáros és az 1848-as időket tárgyaló több érdekes monográfia írója - említi az Amerikai Magyar Népszava (AMN) 1975 januárjában: link
  • 1978-ban szintén az AMN-ben jelenik meg ez: Floridából a levelet egy Balassa Béla nevű ur irta és a következők állottak benne: "Egyike vagyok az utolsó mohikánoknak, akik diplomát szereztek a fiumei Magyar Királyi Tengerészeti Akadémián. (link). Az előző, 1975-ös említéssel vélhetően azonos, de hogy a sportoló B. B.-val egyező-e, az nem bizonyítható - annyi egyezőség azért persze van, hogy a labdarúgó játszott a Fiume csapatában.

Ha a fenti szálakat később esetleg fel lehet göngyölíteni, egy nagyon érdekes sorsú labdarúgó életképe bontakozhat ki, de vigyázni kell, hogy csak biztos egyezőség alapján írjuk bele a szócikkbe. Palotabarát vita 2019. december 10., 10:45 (CET)Válasz

Balassa Béla kereskedelmi tengerésztiszt, vallása evangélikus, szül. Budapest, 1899. november 28., Balassa Zsigmond és Borsós Róza szülőktől. Házasságkötése Bp. I. ker. 1925. máj. 14. Ferter Aranka magánhivatalnoknővel. Gyurika vita 2020. február 21., 20:48 (CET)Válasz