Vita:B-lista

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kivágott rész[szerkesztés]

A következő részt kiszedtem a cikkből, mert inkább szabad esszének tűnik, mint a B-listázásról szóló lexikoncikk részének:

"A B-lista a diszkrimináció speciális esete, mely a kommunizmus éveiben, a „kemény-” és „puhadiktatúra” évei alatt egyaránt, más, nyílt vagy rejtett formákban is előfordult (ld. még kuláklista, osztályellenség). Ilyen technikákat más korok, csoportok és országok is alkalmaznak, hasonló céllal és eredményeséggel. Rokon tevékenységgé válhat pl. a Boycott (bojkott), a részvétel, a kapcsolat megtagadása, a távolmaradás bizonyos emberek által látogatott eseményekről, ha nem mint társadalmi kezdeményezés, hanem a hatalom által kikényszerítve alakul ki.

Hasonlónak mondható továbbá az üldöztetés egyéb formáinak számító kiközösítés, kitagadás, kizárás vagy kiátkozás csak más, főleg vallási és politikai kontextusokban.

A jelenség rávilágít arra, hogy a társadalomban verseny tulajdonképpen nem is létezik, mindig csak válogatásról van szó, annak nyílt vagy rejtett formáiban. Nagyon jellemző, hogy ezt már a kisgyermekek is öntudatlanul gyakorolják, amikor együttesen akarnak különböző korú gyermekek játszani, és a nagyobbaknak terhére vannak a kicsik.

Ilyen esetben két nagyobb gyermek összefogott felemelt karja alatt kell a csapat gyermeknek egyenként átvonulni, és az alma és körte szavak hallatán a játszhatsz vagy nem játszhatsz velünk "ítéletet" tudomásul venni.

Mai, a felnőtt társadalomban használt megfogalmazása ennek a következtetésnek: "nem illik, nem fér be a csapatba", "kilóg a közösségből", "nem jó team member", stb." Üdv, --Korovioff 2006. november 8., 23:35 (CET)

A Horthy-korban is volt B-lista, azt is meg kellene írni, minden diktatúrában van B-lista.--Mártiforrás 2011. július 15., 12:06 (CEST)

{{tartalmi segély}}(?) A rész eltávolítása teljes mértékben indokolt volt, nélkülözte a tárgyszerűséget, és nem volt köze a szócikk tárgyához. – A szócikk mai formája sem felel meg a semleges nézőpont követelményének, vagy egyszerűen szakmailag hiányos. A II. világháború idején már volt B-lista, amit főleg baloldaliak ellen alkalmaztak a Horthy-korszakban, és ezt aligha a kommunisták tették. -- szkari

Tartalmi segély[szerkesztés]

A cikk jelenlegi formájában elég szegényes és forráshiányos!Minden gazemberség érthető valahol. El nem fogadható.– Korovioff vita 2018. május 19., 10:14 (CEST)