Vita:Alvás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Jó szándékok[szerkesztés]

Még bővíteni fogom néhány adattal a szócikket. misibacsi 2007. január 23., 10:13 (CET)

Dicséretes tevékenység! :) Isten fizesse meg! Feanor 2007. január 23., 12:19 (CET)

Hiblink[szerkesztés]

A Tudakozóban kérdezték[szerkesztés]

Jó lenne beleszőni a cikkbe:

Üdv! Az volna a kérdésem,hogy alvás közben tud-e az ember köhögni?És tüsszögni?

Sajnos választ sehol sem találtam erre a kérdésre... Zoli

--89.133.182.160 (vita) 2009. november 1., 12:30 (CET)
válasz
a [1] és [2] oldalak szerint amikor elalszunk a tüsszentésért felelős központ is kikapcsol, így lehetetlen. (A köhögés szerintem ugyanilyen, csak ott az inger nem az orrban, hanem a légutakban keletkezik). Ennek ellentmondó cikket a Google nem mutat. Az elképzelhető, hogy egy inger olyan erős lesz, hogy az illető "félálomba kerül" vagyis feleszmél annyira, hogy tüsszent, vagy köhög aztán visszaalszik. – Rodrigó 2009. november 1., 13:08 (CET)

Az utóbbit, tehát az azonnali visszaalvást megerősítem, a feleségem zökkenő nélkül képes rá. :-) Azt nemigen hinném, hogy a köhögési reflex is kikapcsolna alváskor, mert életmentő szerepe lehet. Kivétel lehet az a helyzet, amikor az illető annyira alszik, hogy a köhögésére sem ébred fel, például amikor merev részeg. Attiláról is ezt tartja a legenda, úgy emlékszem. - Orion 8 vita 2009. november 1., 16:53 (CET)

Láttam egy dokumentációs filmet, ami egy alváskutató intézetben készült. A filmben többek között egy videofelvételt játszottak be gyorsítva, egy fiatalember alvását kísérhettük végig, és a videofelvétellel párhuzamosan megfigyelhető volt az alvásgörbéje is. Miközben a műszerek kimutatták, hogy megszakítatlanul alszik, időnként köhögött is a fiatalember. Ezt még nem találtam feltűnőnek, ami igazán meglepett, az az volt, hogy valahányszor köhögött, a keze megindult a szája irányába, mint aki a szája elé akarja tartani a kezét, de félúton elfelejti. Ez volt a legérdekesebb az egész filmben. A film egy német egészségügyi felvilágosító sorozat egyik folytatása volt, a moderátora Antje-Katrin Kühnemann. Van ennek vagy tíz-tizenöt éve legalább, de lehet, hogy húsz is. WikiThanks.pngKarmelaüzenőlap 2009. november 4., 00:15 (CET)

WikiThanks.pngKarmelaüzenőlap 2009. november 5., 11:58 (CET)


A NREM fázis miért fontos? Papucsállatka vita 2017. május 25., 16:46 (CEST)