Vita:63 vármegye

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Buda 16 évvel ezelőtt a(z) Vélemény témában

Ez mi ez?!?[szerkesztés]

Szerintem ezt a cikket törölni kell, mert teljesen felesleges.

A benne lévő információk mind megtalálhatók, ráadásul alaposabban például az alábbiakban:

A 63 vármegyés beosztás 1881-től 1918-ig volt érvényben. (Az szimplán ostobaság, hogy Magyarország 64 vármegyére lett volna felosztva közvetlenül Trianon előtt.) Ez 37 év. Azóta eltelt 89. Miért kellene a magyar megyerendszer 1000 éves történetéből pont ezt a 37 évet olyan nagyon kitüntetettként kezelni?

Peyerk 2007. november 12., 13:00 (CET)Válasz

Teljes mértékben egyetértek Peyerk-val.--Linkoman 2007. november 12., 13:02 (CET)Válasz


Jól fogalmazott Peyerk kolléga! Miért kezeli a cikk kitüntetettként ezt az időszakot?? Beroesz 2007. november 12., 15:28 (CET)Válasz

Vélemény[szerkesztés]

Kedves Mindenki! Engedjétek meg, hogy hozzászóljak, és kifejtsem a véleményem.

Egy hozzászólás szerint a 63 vármegyés beosztás 1881-től 1918-ig volt érvényben.

Az I. világháború befejezésével, 1918-ban, nem szűnt meg hivatalosan a vármegyerendszer. Ezt alátámasztja az is, hogy a „Magyar Királyság vármegyéi” sablonban a vármegyerendszert „A Magyar Királyság vármegyéi 1881-1920” címmel foglalták össze, vagyis a trianoni békediktátumig.

A „Törvényhatóság” szócikkben utalnak a 63 vármegyére a következőképp: „Az 1886. XXI. t.-c. szerint a vármegyék ezek”: … és felsorolja a 63 vármegyét.

A vitában 4 hivatkozás történik a 63 vármegyére:

  • Sablon:Magyar Királyság vármegyéi
  • Kategória:A Magyar Királyság vármegyéi
  • Vármegye
  • Törvényhatóság

Vagyis az említett 4 hivatkozás is e rövid időszak vármegyerendszerével foglalkozik. Helyes-e akkor a következő kérdés:

Miért kellene a magyar megyerendszer 1000 éves történetéből pont ezt a 37 évet olyan nagyon kitüntetettként kezelni?

A 63 vármegye szócikkben csak annyira van kitüntetettként kezelve a 63 vármegye, mint a fent említett hivatkozásokban. Viszont ebben a szócikkben legalább hivatkozás történik az 1920-as trianoni békediktátumra. Véleményem az, hogy a szócikk a bevezetője miatt maradjon. E mellett érvelve idézek a „Magyar Királyság vármegyéi” szócikkből is, és közvetlenül utána véleményezek:

Zala vármegye

A „Történelem” alfejezetben a következőket olvashatjuk:

„1920-ban területét Magyarország és Jugoszlávia között osztották fel.”

Aki ezt írja, az történelemhamisítást követ el. A két ország között nem osztották fel a vármegyét, hanem a trianoni békediktátumban foglaltak szerint elcsatolták Magyarországtól Zala vármegye nagy részét. Tehát a kettő nem ugyanaz.

Vas vármegye

A „Történelem” alfejezetben a következőket olvashatjuk:

„1920-tól nyugati része Ausztria, délkeleti része pedig a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság területéhez csatolódott.”

Itt sincs megemlítve, hogy a trianoni békediktátumban foglaltak szerint csatolták el Vas vármegye egyes területeit Magyarországtól.

Nógrád vármegye bevezetőjében a következőket olvashatjuk:

„Területe jelenleg Magyarország és Szlovákia között van felosztva.”

A „Történelem” alfejezetben a következőket olvashatjuk:

„A vármegyét Szent István hozta létre, és egészen 1918-ig állt fenn. Ettől kezdve északi része Csehszlovákia területéhez tartozik, a Magyarországnál maradt déli részéből pedig a szintén csonk, vele szomszédos Hont vármegyével közösen létrehozták Nógrád-Hont vármegyét.”

A kérdésem ebben az esetben az, hogy mitől kezdve? A bevezetőben olvasott mondat sem úgy igaz, ahogy le van írva, mert a két ország között nem felosztás történt, hanem a trianoni békediktátumban foglaltak szerint elcsatolás, és a vármegyerendszer megszűnése Magyarország szétdarabolásával az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátummal lépett életbe.

Szerintem a szócikk megmaradhatna a bevezetővel, és a megyék felsorolása helyett egy átirányítás történhetne a Magyar Királyság vármegyéi szócikkre/kategóriára. Csillagom72 2007. november 12., 23:01 (CET) User:Csillagom72

Én nem nagyon látom, hogy a hangulatkeltésen kívül mi a különbség a „felosztották a megyét” és az „elcsatolták a megye egy részét” szófordulatok közt. A vármegye cikkben meg jobban le van írva erről az időszakról minden. – Alensha üzi 2007. november 12., 23:10 (CET)Válasz


Én úgy gondolom, hogy egy szócikkről nem érdemes nagy vitát nyitni. Azért egy tanulság van minden vitából, jelesül az, hogy érdemes pontosan fogalmazni és pontosan értelmezni a szavakat. A „felosztották a megyét” és az „elcsatolták a megye egy részét” között a magyar nyelv érzi, érti a különbséget. Ennek, pedig semmi köze a hangulatkeltéshez. A vitát részemről lezártnak tekintem, és a szócikkel belátásotok szerint cselekedhettek. Csillagom72 2007. november 12., 23:41 (CET) User:Csillagom72


Törlési megbeszélés lezárt jegyzőkönyve


Az alábbi törlési javaslatot archiváltuk. Kérjük, ezt a megbeszélést már ne módosítsd! A további hozzászólásokat a cikk vitalapjára írhatod. Ezt a lapot már ne szerkeszd!

Az eredmény:

Törlésre került a szavazatok alapján. Buda vita 2007. november 18., 12:15 (CET)Válasz

63 vármegye[szerkesztés]

A benne lévő információk mind megtalálhatók más lapokon és oda is tartoznak. Az adatok részben pontatlanok. A cikk címe nem felel meg a konvencióknak.

( maradjon - mivel a más lapokon megtalálható információkat összefoglalóan tartalmazza! Texaner 2007. november 12., 14:05 (CET)Válasz

  •  törlendő - Támogatni fogom a cikk megmaradását, ha a cikk ilyesféle módon fog összefoglalni. A címet is szeretném megváltoztatni. Például: Magyarország vármegyéi 1870-1945. (Nem tudom, hogy a 63 vármegye mikor volt ily' módon hivatalos.) Megfontolandó lehet az összevonás a Vármegye cikkel. És a képet is ki kell cserélni, mert semmi köze a témához és a bevezető szöveg is reformra szorul. E patrióta szöveggel felvizezett felsorolás megmentését pillanatnyilag nem támogatom. Beroesz 2007. november 12., 15:11 (CET)Válasz
A kérdéseidhez lásd a cikk vitalapját. – Peyerk 2007. november 12., 15:18 (CET)Válasz

A fenti megbeszélést archiváltuk. Kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a lapot ne szerkeszd!