Vita:Őcsény

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Holdkóros 1 évvel ezelőtt a(z) 2017-es migránsozós gumiszurkálás témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek (színvonalas besorolás)
Földrajzi témájú szócikkek (jól használható besorolás)

Zagyvaságok[szerkesztés]

Mivel ennek a vitalapnak egy korábbi állapota bekerült a Wikipédia megőrzésre ítélt zagyvaságai közé, így ennek a „dicső” eseménynek szeretnék emléket állítani. https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia-vita:Rossz_viccek_%C3%A9s_egy%C3%A9b_t%C3%B6r%C3%B6lt_zagyvas%C3%A1gok#%C5%90cs%C3%A9ny Üdv: Botulitisz vita 2020. április 2., 17:04 (CEST)BotulitiszVálasz

Átnézés 2021[szerkesztés]

@Botulitisz:

Ahogy kérted, szépen lassan rászabadítom magam a szócikkre, először fejezetről fejezetre, ahogy az idő engedi, majd aztán a nagy holisztikus dolgok. Egyetlen általánosabb megjegyzésem azonban már most volna: az én ízlésemnek túlságosan szétszabdalt a szócikk, egy-, két- vagy néhány soros fejezeteket szerintem üdvös volna elkerülni. Egyfelől a tükröt rendkívül szabdalttá teszi, másfelől a méteres tartalomjegyzék sem feltétlenül szerencsés a szócikk elején. Pasztilla 2021. február 13., 10:00 (CET)Válasz

Fekvése
  • Itt sem tartom indokoltnak, hogy tíz sor négy szerkezeti egységre legyen bontva, szaggatottá teszi az egészet.
  • Az első bekezdésben leírjuk, hogy Szekszárdtól 6 kilométerre van, pár sorral lejjebb Szekszárd már 9 kilométer. Lehet, hogy az egyik légvonal, a másik közúti távolság, de ezt tisztázni kellene, mert így zavaró. Itt az elején talán indokoltabb a légvonal, ha feltétlenül szükséges két helyen szerepeltetni Szekszárdot.
  • Felsorolás helyett nem lenne jobb folyószöveggel?
  • Ha felsorolás is marad, a vasút legyen a vasúttal, azaz a mostani első (vonattal) és negyedik (Gemenci Állami Erdei Vasút) egy témakör.
  • A megközelítést nem a vasúttal, hanem a közúttal kezdeném, mint legrégibb közlekedési hálózati formával, és nem a gépkocsira, hanem a közútra helyezve a hangsúlyt, elvégre motorral, teherautóval stb. is elérhető a falu ugyanazokon az utakon.
  • A közúti részhez tartozik az autóbuszos elérhetőség.
  • Aztán a vasút, a normál és az erdei együtt.
  • A Kéktúra szerintem nem az elérhetőség, közlekedési helyzet témájához tartozik, hanem a természetjáráshoz.
  • Viszont ha van a közútin túlmenően kifejezetten kerékpáros elérhetősége a településnek (vagy ha nincs), azt itt lenne érdemes megjegyezni.
  • A környező települések szakasz számomra a levegőben lóg, nem tudni, pontosan mik is ezek a kilométerszámok. Megnéztem a GugliMepszen, Tolna például közúton kb. 16, légvonalban kb. 13 km, 21 km nekem csak közúti kerülővel jön ki. Miután elérhetőségről van szó, mindenképpen javasolnám, hogy a közúti kilométerek szerepeljenek itt (repülni Őcsényre senki nem fog), és én a közúti elérhetőségről szóló passzushoz csapnám ezt az egészet, valahogy így:
    • A település közúton az M6-os autópályáról az Őcsény-Szekszárd Kelet csomópontnál lehajtva az 5113-as, az Őcsény-Decs-Szekszárd Dél csomóponttól pedig az 5114-es mellékúton érhető el. A település főutcáját alkotó 5113-as út egyúttal Őcsény közvetlen összeköttetését is biztosítja Szekszárddal (? km), déli irányban Decs (3 km), Sárpilis (7 km) és Várdomb (? km) településekkel. A közúton elérhető közelebbi városok a megyeszékhely mellett Bátaszék (? km) és Tolna (? km).
  • Kezdünk az elhelyezkedéssel (első bekezdés), folytatjuk az elérhetőséggel (közút, vasút stb.), aztán legvégül ismét az elhelyezkedésre ugrunk vissza a közigazgatásilag határos településekkel. Ezt én az elejére raknám, oda, ahol már pedzegetjük a közigazgatási elhelyezkedést (Tolna megye) és hogy milyen folyókkal határos, valahogy így csinálnám:
    • Őcsény Tolna megye délkeleti peremén [nem felén!], a Gemenc és a Szekszárdi-dombság között helyezkedik el, a Sárköz legészakibb települése. Északról a Sió, keletről a Duna alkotja természetes határát. Közigazgatási határait tekintve délről Decs, nyugatról és északról a megyeszékhely Szekszárd, északkeletről Bogyiszló, keletről pedig a már Bács-Kiskun megyéhez tartozó Fajsz, Sükösd és Érsekcsanád határolja.

Pasztilla 2021. február 13., 10:00 (CET)Válasz

2017-es migránsozós gumiszurkálás[szerkesztés]

A dicsőséges eseményekről nem kéne megfeledkezni, végül is büszkék magukra a helybéliek, gondolom.

https://444.hu/2017/09/29/orban-a-gumiszurkalo-felhergelt-ocsenyi-tiltakozok-partjara-allt 185.72.84.96 (vita) 2022. augusztus 30., 14:52 (CEST)Válasz

Én nem feledkeztem meg róla, ITT a vitalapon megemlítettem a történetet. Egy helybéli(?) szerkesztő kiegészítésképpen leírta, hogy a közeli megyeszékhelyről utaztak a faluba néhányan a menekültek elleni uszítás céljából, azért esett meg az eset. Később kényelmesebbnek találta a vitalapról ez a szerkesztő az egész bejegyzést letörölni.– Holdkóros vita 2022. augusztus 31., 04:45 (CEST)Válasz