Vita:Üzbegisztán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Terrestrial globe.svg Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Torini (vita), értékelés dátuma: 2011. június 16.

Bobyr képei[szerkesztés]

Lásd: Wikipédia:Kocsmafal (képek)#Bobyr képei. Hidaspal vita 2014. november 25., 14:20 (CET)

Navoj[szerkesztés]

Gaja miért rossz írásmód szerinted a Navoj tartomány? És mi a helyes, mi alapján? Palotabarát vita 2019. november 4., 11:07 (CET)

@Palotabarát: Azért, mert az üzbég nyelv latin írású, és ekkor nem írjuk át magyarosra az üzbég alakot. A tartományt lehet magyarosítani, ha a „viloyati” jelentése valóban az. Ez sem biztos, mert az interwikiben találni régiót, tartományt, vilajetet is... De a Navoiy akkor is Navoiy marad. - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2019. november 4., 11:41 (CET)

@Gaja: A város nevét mindenesetre Navoj formában adja közre a Cartographia világatlasza 1995-ben és 2001-ben is, amit azért el szoktunk fogadni még akkor is, ha az általános átírási szabályokat felülbírálja. A viloyatira ellenben valóban a terület kifejezést használja, nem a tartományt, tehát a szakasz bevezetőjének hitelessége is kérdéses. Én ugyanakkor a visszavonás helyett (amit igyekszem vandalizmusra tartogatni) mindig a megbeszélés/rákérdezés híve vagyok. Palotabarát vita 2019. november 4., 11:57 (CET)

@Palotabarát: Volt már erről megbeszélés itt, akkor az eredeti üzbég alakok nyertek, a megadott kivételekkel. Navoj nem kivétel, tehát - szerintem - Navoiy marad. - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2019. november 5., 08:46 (CET)

@Gaja: erre nem emlékeztem, köszönöm. Mivel az atlaszom korábbi, mint a latin betűs átírás bevezetése, maradjon a Navoiy. Palotabarát vita 2019. november 5., 09:06 (CET)

@Palotabarát: Sajnos nekem sincs frissebb, nem tudom leelenőrizni, hogy az újabbakban hogy van. Lehet, ideje lenne beszereznem egyet... - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2019. november 5., 09:13 (CET)