Vitázik a világ ifjúsága

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VIII. Nemzetközi döntő Varsó, (Lengyelország) 2014. 10. 17.

A Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) középiskolai tanulókat megszólító, német nyelvű nemzetközi vetélkedő, melyen Közép- és Kelet-Európa fiataljai mérik össze tudásukat. A vetélkedőre cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, orosz (moszkvai és szentpétervári) valamint ukrán tanulók nevezhetnek be. 2016-tól Szlovákia és Szlovénia is részt vesz a projektben. A vetélkedő a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje, melyet Magyarországon a Hanns-Seidel-Stiftung, az E.ON Hungária Zrt., a Konrad-Adenauer-Stiftung, a Magyarországi Németek Önkormányzata és az ELMŰ-ÉMÁSZ támogat. A Vitázik a világ ifjúsága az egyetlen olyan német nyelvű nemzetközi vetélkedő, amelynek keretében a különböző országok középiskolás tanulói vitakultúrájukat mérik össze. A vetélkedő célja annak elősegítése, hogy Közép- és Kelet-Európa fiataljai nézeteiket és álláspontjaikat megalapozottan és meggyőzően képviseljék, és eközben a német nyelvet, mint a vita eszközét egyre magasabb szinten használják. A vetélkedő tárgyát a német nyelven folytatott vita képezi, amely olyan témaköröket ölel fel, mint például az iskolai mindennapok, az alapvető emberi jogok, a történelem (különösen a történelmi igazságtalanságok feldolgozása) és különböző európai szintű kérdésfelvetések. A projektben 10. osztálytól vehetnek részt azok a tanulók, akik a Közös Európai Referenciakeretben meghatározott (legalább) B2 szintű német nyelv-tudással rendelkeznek.

Vetélkedő[szerkesztés]

A 2014/2015-es tanévben 148 iskola közel 2000 tanulója vett részt a vetélkedőben. Ezekben az iskolákban a tanulók vitakultúrájának fejlesztése az oktatás egyik fontos célkitűzése. Képzett pedagógusok készítik fel a fiatalokat arra, hogy német nyelvi eszközökkel eredményesen és hatékonyan tudjanak érvelni. A legügyesebb tanulók először iskolai, majd regionális és országos szinten mérik össze tudásukat. A nemzetközi döntőben a projektben részt vevő nyolc ország 16 legjobb tanulója vetélkedik egymással. A legjobb tanulók vitáznak egymással először iskolai és iskolahálózati, majd országos szinten és végül a nemzetközi döntőben, ahol a projektben részt vevő országok döntővitájában első és második helyezést elért fiatalok vetélkednek egymással.

A vita felépítése és értékelése[szerkesztés]

A vetélkedő keretében négy tanuló (kettő a pro és kettő a kontra oldalon) vitázik egymással összesen 24 percen át, társadalompolitikai szempontból releváns kérdésekről (legutóbb például arról, hogy felvegyék-e Törökországot az EU-ba). A vita menetét szigorú szabályok határozzák meg. A vita elején minden vitázó két percet kap, hogy zavartalanul kifejtse véleményét az adott kérdésről. Ezután 12 perces kötetlen eszmecsere következik, amelynek során a vitázók ütköztetik véleményüket. Végül pedig minden résztvevő egy percben saját szemszögéből összefoglalja a lezajlott vita eredményét. A vita minden esetben előre meghatározott forgatókönyv szerint zajlik, vitavezető nincs. A vitát egy három-öt tagú zsűri értékeli, akik a tanulók egyéni teljesítményét pontozzák. Négy értékelési szempont alapján ítélik meg a hozzászólásokat: tárgyi tudás, kifejezőkészség, beszédkészség, meggyőzőerő. A vitázók némettudását nem értékelik.

Visszatekintés[szerkesztés]

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vetélkedőt először 2005-ben rendezték meg Cseh- és Lengyelországban. 2006 óta vesznek részt a versenyben észt, lett, litván és ukrán iskolák, a harmadik évtől pedig moszkvai és szentpétervári tanulókkal bővült a versenyzők köre. 2016-tól Szlovákia és Szlovénia is részt vesznek a projektben.

Nemzetközi döntők

nemzetközi döntők vitatéma védnöksége / díszvendég győztes
I. Nemzetközi döntő Prága (Csehország) 2007.10.15. „Büntessék-e az Európai Unióban a népirtás tagadását?” Václav Havel, a Cseh Köztársaság volt elnöke / Wolfgang Thierse, Német Szövetségi Gyűlés alelnöke Jakub Štefela, Liberec (Csehország) és Peer Klüßendorf, Rostock (Németország)
II. Nemzetközi döntő Varsó (Lengyelország) 2008.10.24. „Lecseréljék-e az iskolákban a nemzeti történelem- tankönyveket egy közös európai tankönyvre?” Bronisław Komorowski, a Lengyel Köztársaság Sejm marsal / Gerda Hasselfeldt, Német Szövetségi Gyűlés alelnöke Barbara Wasilewska, Varsó (Lengyelország) und Wiebke Neelsen, Wismar (Németország)
III. Nemzetközi döntő Prága (Csehország) 2010.02.26. „Kikiáltsák-e augusztus 23-át egész Európában a totalitárius és autoriter rezsimek elleni emléknappá?” Václav Havel, a Cseh Köztársaság volt elnöke / Petra Pau, Német Szövetségi Gyűlés alelnöke Jitka Rutrlová, Prága (Csehország) és Maximilian Behrens, Münster (Németország)
IV. Nemzetközi döntő Berlin (Németország) 2010.11.12. „Kiterjedjen-e Európa minden nagyvárosára a Google Street View?” Harro Semmler államtitkár, Német Szövetségi Gyűlés vezetője Irina Avdeeva, Moszkva (Oroszország)
V. Nemzetközi döntő Kijev (Ukrajna) 2011.10.21 „Rögzítse-e törvényben Európa minden országa azt, hogy belátható időn belül beszünteti az atomenergia felhasználását?” Vitali Klitschko / Dr. Hans-Jürgen Heimsoeth, a Német Szövetségi Köztársaság ukrajnai nagykövete Annett Lymar, Viljandi (Észtország)
VI. Nemzetközi döntő Vilnius (Litvánia) 2012. 10. 19. „Legyen-e egész Európában büntethető a vallások ellen irányuló gyűlöletbeszéd?” Emanuelis Zingeris, a litván parlament külügyi bizottságának elnöke Szabó Gréta, Budapest (Magyarország)
VII. Nemzetközi döntő Budapest (Magyarország) 2013. 10. 18. „Kell-e bojkottálni a nagyszabású sportesemények megrendezését azokban az országokban, ahol megsértik az emberi jogokat?” Kassai Viktor, nemzetközi futballbíró, 2011-es év legjobb játékvezetője Dominika Perlínová, Prága (Csehország)
VIII. Nemzetközi döntő Varsó, (Lengyelország) 2014. 10. 17. „Betiltsák-e a szélsőséges pártokat?“ Władysław Bartoszewski, miniszterelnök megbízottja, a nemzetközi párbeszédért felelős államtitkár Anastasija Minitš, Tallinn (Észtország)
IX. Nemzetközi döntő Riga (Lettország)

2015. 10.23.

"Kötelezően érvényes legyen-e az Európa Tanács tagállamai számára, hogy évente mininum létszámban menekülteket fogadjanak be?" Andris Bērziņš, Lettország korábbi államfője Ryan Anna, Budapest (Magyarország)
X. Nemzetközi döntő Prága (Csehország

2016. 09.23.

„Ki kell-e zárni államilag szervezett doppingolás esetén az adott országot a nemzetközi versenyekből?“ Karel Schwarzenberg, korábbi cseh külügyminiszter Khoi Nguyen, Prága (Csehország)

Külső hivatkozások[szerkesztés]