Vissza a jövőbe-trilógia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vissza a jövőbe-logó
Az időutazások sorrendje a három filmben
DeLorean DMC–12 modellautók, az első az eredeti, a másodikkal ment vissza Marty 1955-be, a harmadikkal utaztak 2015-be és a negyedikkel a vadnyugatra

A Vissza a jövőbe-trilógia egy időutazásról szóló filmtrilógia, eredeti címe angolul Back to the Future. Az első részt 1985-ben, a másodikat 1989-ben, a harmadikat 1990-ben mutatták be. A rendező, Robert Zemeckis már korábban is dolgozott együtt Bob Gale-lel, így nem volt nehéz számukra összeszokott módon leforgatni egy ilyen monumentális mozit.

Történet[szerkesztés]

Az időutazást magát egy egyszerűnek tűnő probléma mögé rejtették, amikor a főszereplő (Marty McFly, tizenhét éves átlagos amerikai tinédzser) terroristák elől kénytelen tudós barátja (Doki, egy idősödő, hóbortos feltaláló) csodaautójával elmenekülni. A csodaautó nem más, mint egy időgéppé átalakított De Lorean, amivel Marty 1955-ben köt ki, és ott találkozik a leendő szüleivel, akik akkoriban még az iskolapadot koptatják és - mivel Marty elrontja a szülei első találkozását - össze kell hoznia őket valahogy, majd visszajutnia 1985-be.

A történet második része ott kezdődik, ahol az első befejeződött: Doki 2015-ből visszatérve az időgéppel elmondja Martynak és Jennifernek, hogy baj van a gyerekeikkel. Ezért 30 évet előreugorva az időben, mindent helyre tesznek, bár Jennifer - aki a jövőbeli házában bújik meg - tanúja lesz, ahogy jövőbeli férjét, Marty-t egy csalással kirúgják állásából. A második rész úgy ér véget, hogy abból már lehet sejteni, hogy készül egy befejező rész is.

A harmadik részben a Doki a Vadnyugaton, 1885-ben reked és Marty segítségére van szüksége ahhoz, hogy visszajuthasson a „jelenbe”.

Érdekesség[szerkesztés]

  • A trilógia címe majdnem Spaceman From Pluto (Űrhajós a Plutóról) lett.[1]
  • A Mr. Fusion reaktor a DeLorean hátulján egy egyszerű Krups kávéfőző.
  • Az áruháznak a film elején Twin Pines Mall (Iker Fenyő Áruház) a neve, de 1955-ben a DeLorean átmegy egy fán, ami következtében a film végére Lone Pine Mall (Magányos Fenyő Áruház) lesz a neve.
  • Amikor Ronald Reagan, az USA elnöke először megnézte a filmet a Fehér Ház mozitermében, annyira tetszett neki az a jelenet, amikor a Doki nem hiszi el, hogy egy Reagan-féle színészből később elnök lehet, hogy leállíttatta és visszatekertette a filmet, hogy újra megnézhesse a jelenetet.
  • A második részben a Doki önmagával beszélget az óratoronynál. Az első részben egy hasonló öltözetű embert láthatunk elmenni onnan.

A film utóélete[szerkesztés]

Az izgalmas kalandok után elterjedt az a hír, hogy készül egy negyedik rész is, de ezt egyik szereplő vagy a rendező sem erősítette meg. Michael J. Fox (Marty McFly megszemélyesítője) úgy nyilatkozott, nem hiszi, hogy képes lenne újra Marty bőrébe bújni és leforgatni még egy filmet. A színész Parkinson-kórban szenved, melynek ellenszerét még kutatják az orvosok.

Stáblista[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]