Virányi Jenő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Virányi Jenő
SzületettWinternitz Móric
1865. április 2.
Miskolc
Elhunyt1933. november 27. (68 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
HázastársaKáldi Mariska
Foglalkozása
Halál okatüdőgyulladás
SablonWikidataSegítség

Virányi Jenő, Winternitz Mór Jenő (Miskolc, 1865. április 2.[1]Budapest, Józsefváros, 1933. november 27.)[2] karmester, zeneszerző.

Életútja[szerkesztés]

Winternitz Lipót és Kohn Betti[3] fiaként született. Színházi működését 1886 júliusában Dancz Lajos igazgatónál kezdte. Ez év március 1-jén feleségül vette Szepesi Paulát. A vidék első városaiban, Kolozsvárott is működött. 1903. február 7-én Budapesten, a Ferencvárosban vette nőül Káldi Mariska primadonnát,[4] akitől azonban 1919-ben elvált.[5]

1919. július 28-án Budapesten, az Erzsébetvárosban feleségül vette a nála 14 évvel fiatalabb Mázik Róza Mária Magdolnát.[6] A Zoltán-éra alatt a Magyar Színház, 1916-ban a Király Színház karmestere volt. A főváros zeneiskolájában is tanított. Több kompozíciója van. Szorgalmas, lelkiismeretes muzsikus volt, nem tartozott az úgynevezett zseniális karmesterek közé, azonban szakmájának becsületes, kötelességtudó munkása volt.

Több operett-partitúrát is szerzett, nem egynek országosan is szép sikere volt. Ő írta többek között a Gólem című operettnek a zenéjét és a darabot nagy sikerrel mutatták be a budapesti Városi Színházban. Idős korában nem kapott állást, ezért mint zenetanár és énekmester kereste meg a kenyerét és Kolozsvárt is hosszú éveket töltött el ebben a minőségben.

Utolsó éveiben Budapesten lakott, mint nyugdíjas karnagy, nagy szegénységben. Halálát tüdőgyulladás okozta.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]