Viktor Kee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Viktor Kee
Született Viktor Kiktev
1971. október 10. (46 éves)
Priluki, Szovjetunió
Művészneve Viktor Kee
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége ukrán
Foglalkozása zsonglőr

Viktor Kee (Születési nevén: Viktor Kiktev) a Cirque du Soleil ukrán származású zsonglőre, a 27. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál ezüstérmese.

Élete[szerkesztés]

Viktor Kee az ukrajnai Prilukiban született. Édesanyja táncos, apja zenész volt.

Cirkuszfesztiválok[szerkesztés]

Karrierje 1994-ben kezdődött, amikor Viktor ezüstérmet és egy különdíjat nyert a 17. Holnap Cirkusza Világfesztiválon Párizsban. Ezek után számos cirkuszfesztiválon megfordult, hol versenyzőként, hol pedig zsűritagként. 2003-ban Ezüstbohóc-díjat nyert a Monte-Carlóban megrendezett 27. Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, ahol II. Albert monacói herceg átadta át neki a díjat.[1] 2008-ban a 32. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál és a 7. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijében foglalt helyett.

Oleg Izossimovval közösen megalapították az ART VISION Entertainment vállalatot, amivel fiatal artistákat segítenek elindulni a pályán.

Cirque du Soleil (1999-2007, 2012-)[szerkesztés]

1999-ben csatlakozott a Cirque du Soleil Dralion című műsorához, ahonnan 8 évvel később, 2007-ben lépett ki.[2] A társulattal bejárta Kanadát, az USA-t, Mexikót, Angliát, Hollandiát, Ausztriát, Belgiumot, Svájcot és Spanyolországot is. 2004-ben a Solstrom című tévésorozatában is szerepelt.[3]

2012-ben visszatért a Cirque du Soleil színpadára. Jelenleg az Amaluna című show zsonglőrre, valamint a Cali figurát alakítja.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]