Victor Frankenstein (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Victor Frankenstein
(Victor Frankenstein)
2015-ös amerikai film
Rendező Paul McGuigan
Producer John Davis
Vezető producer Derek Dauchy
AlapműMary Shelley: Frankenstein
Műfaj
Forgatókönyvíró Max Landis
Főszerepben James McAvoy
Daniel Radcliffe
Andrew Scott
Zene Craig Armstrong
Operatőr Fabian Wagner
Vágó Andrew Hulme
Díszlettervező Eve Stewart
Gyártás
Gyártó TSG Entertainment
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Játékidő 110 perc
Költségvetés 40 millió $ (becsült)[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
BemutatóUSA 2015. november 25.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárAmerikai Egyesült Államok PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel 34,1 millió $[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Victor Frankenstein témájú médiaállományokat.

Victor Frankenstein egy 2015-ös amerikai sci-fi fantasy-horrorfilm, melyet Paul McGuigan rendezett és Max Landis írt Mary Shelley1818-as novellája alapján, melynek Frankenstein a címe. A főszereplők James McAvoy, Daniel Radcliffe, Jessica Brown Findlay, Andrew Scott. A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2015. november 25-én mutatta be a 20th Century Fox. Magyarországon kizárólag DVD-n jelent meg. A film általánosságban negatív kritikákat kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 36% a 100-ból, ami 28 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Victor Frankeinstein 26%-os minősítést kapott, 115 értékelés alapján.[4] A film bruttósított bevétele 34,1 millió dollár lett, ami a 40 milliós költségvetésével szemben nem igazán teljesített jól.

Cselekménye[szerkesztés]

Londonban, egy ambiciózus orvostanhallgató, Victor Frankenstein (James McAvoy) részt vesz egy cirkuszi előadáson, ahol megment egy sérült légtornászt, Lorelei-t (Jessica Brown Findlay), aki a magasból egy kötél elszakadás végett a földre zuhan. A lánynak eltörik a kulcscsontja és kificamodik abal válla, ami elnyomja a tüdejét. Victor segítségére siet a cirkusz rabszolgája, egy névtelen púpos bohóc (Daniel Radcliffe), akivel együttes erővel sikerül megmenteni a lány életét. Az orvost azonban lenyűgözi a bohóc hatalmas tudása az emberi anatómiáról, amit ő lopott könyvekből szerzett. Hamarosan Victor megszökteti a cirkusz rabszolgasága alól a fiút és képes a hátán lévő tályogot leszívni, valamint a gerincgörbületének egyenességét helyrehozni hátmerevítővel, majd nevet is ad neki a nem rég elhunyt szobatársa után: Igor Strausman. A fiú Victor asszisztenseként folyamatos kísérleteket végeznek az élet mesterséges útján, ami ezt dühíti a város rendőrfelügyelőjét, Roderick Turpint (Andrew Scott) Az egyik kísérlet során Igor azt javasolja, hogy elektromos energiát kellene használniuk az animális alkotásukhoz, ekkor Victor elkezd beszerezni néhány elhullott állat testrészét, hogy aztán megalkossanak egy hatalmas csimpánzszerű lényt, "Gordon" becenéven. Idők elteltével Igor újra találkozik Lorelei-el, aki jelenleg egy homoszexuális báró szeretőjét álcázza, csak hogy ő vele dolgozzon. Igor meghívja Loreleit egy demonstrált egyetemi kísérletre, ami hamar kudarcba fullad, mert Gordon elszabadul, és eléggé vad módon szét zúz mindent, de Victor és Igor időben megöli őt. Lorelei elborzad Victor kísérleteitől, majd próbálja lebeszélni Igort a további örült experimentálásról, de a fiú vonakodik megtenni ezt a lépést, mert úgy érzi, hogy segítenie kell továbbra is, hogy kiengesztelje amit érte tett. Victor az apját Mr. Frankensteintt (Charles Dance) hibáztatja, a nemrég elhunyt Henry nevű bátyja miatt.

Victort kicsapják az egyetemről, majd az ő szokatlan módszerének köszönhetően felkeresi a gazdag, arrogáns osztálytársát, Finnegant (Freddie Fox), aki azt akarja, hogy hozzon létre egy humanoid mesterséges teremtményt. Victor és Igor felvázolnak egy behemótot, akit Prométheusznak neveznek el, ám Igor mélyülő érzelmei Lorelei iránt hamarosan szakadást okot a két férfi között. Nem sokkal később Turpin és az emberei rárontanak Victor laboratóriumára, hogy megsemmisítsék a találmányait, majd veszekedés alakul ki, melynek során Trupin elveszti mindkét karját és az egyik szemét, míg Victor és Igor Finnegan embereivel a család birtokára mennek Skóciába, ahol Finnegan biztosítja számukra a szükséges forrásokat, hogy nyugodtan megteremtsék Prométheuszt. Igor bizalmatlan Finneganben, majd elhagyja a terepet, miután összeveszik Victorral. Finnegan később elrabolja és megkötözi Igort felfedve terveit, hogy megöli Victort amikor teljesen befejezi Prométheusz megalkotását. Igort beledobják a Temze folyójába, hogy megfulladjon, de sikerül neki kiszabadulnia, majd újra egyesül Loreleiel, aki ápolja őt.

Hamarosan Igor visszatér Loreleijel Finnegan birtokára annak érdekében, hogy megmentsék Victort az elektromos árammal animált Prométheusztól.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[5]
James McAvoy Victor Frankenstein Hevér Gábor
Daniel Radcliffe Púpos bohóc / Igor Strausman Gacsal Ádám
Andrew Scott Roderick Turpin nyomozó Bozsó Péter
Jessica Brown Findlay Lorelei Sipos Eszter Anna
Freddie Fox Finnegan Moser Károly
Daniel Mays Barnaby Kassai Károly
Mark Gatiss Mike Howell Haagen Imre

További magyar hangok: Andrádi Zsanett, Bárány Virág, Seder Gábor, Turi Bálint, Sarádi Zsolt, Harcsik Róbert, Csányi Dávid, Csuha Lajos, Bordás János, Formán Bálint, Kántor Zoltán, Kapácsy Miklós, Presits Tamás, Szabó Andor, Szrna Krisztián, Tóth Szilvia, Vámos Mónika

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Victor Frankenstein. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2016. február 29.)
  2. VICTOR FRANKENSTEIN. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2016. február 29.)
  3. Victor Frankenstein. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. február 29.)
  4. Victor Frankenstein. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2016. február 29.)
  5. ISzDb – A magyarhangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2015. december 29.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]