Vatikáni Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Vatikáni Múzeum
Lightmatter vaticanmuseum.jpg
Elhelyezkedés Vatikán
Vatikán
Alapítva 1506
Megnyílt 1771
Igazgató Barbara Jatta (2017. január 1.–)
Elhelyezkedése
Vatikáni Múzeum (Vatikán)
Vatikáni Múzeum
Vatikáni Múzeum
Pozíció Vatikán térképén
é. sz. 41° 54′ 23″, k. h. 12° 27′ 16″Koordináták: é. sz. 41° 54′ 23″, k. h. 12° 27′ 16″
A Vatikáni Múzeum weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vatikáni Múzeum témájú médiaállományokat.

A Vatikáni Múzeumban (olaszul: Musei Vaticani) található a pápai művészeti gyűjtemény Vatikán állam területén. A gyűjtemény az egyik legfontosabb és legnagyobb a világon és az ókori közel-keleti (Egyiptom és Asszíria), illetve görög-római, valamint etruszk-italikus művészet remekeitől kezdve a kora keresztény, középkori műalkotásokon (3.-14. század) és a reneszánsz művészetén át (15. század) egészen a 19. századig mutat be műremekeket, de a modern művészetek alkotásai is megtalálhatóak. A múzeumban néprajzi részleg is található. A valószínűleg legismertebb rész, amelyet a látogatás során megtekinthetünk, a Sixtus-kápolna.

A múzeumok[szerkesztés]

 • Vatikáni Képtár – a képtár épülete 1931-ből származik és XI. Piusz pápa megbízásából készült azzal a céllal, hogy a képgyűjteményt újrarendezzék. A kiállított képek közül sokat Bonaparte Napóleon 1797-ben Párizsba vitt, de a bécsi kongresszus döntése értelmében visszakerült a Vatikánba. A műalkotások a középkortól az 1800-as évekig terjedő korszakot foglalják magukba. A festményeket 18 teremben időrendi sorrendben tekinthetjük meg, köztük Michelangelo, Raffaello és Fra Angelico képeit.
 • Museo Pio-Clementino - a múzeumot XIV. Kelemen pápa alapította és a Vatikán fontos görög és római műalkotásainak szeretett volna helyet biztosítani. VI. Piusz pápa kibővítette a múzeumot. A múzeum híres része a „Scala Bramante“, egy négyszög alakú torony részeként. A lépcső kialakítására II. Gyula pápa adott megbízást 1512-ben, hogy VIII. Ince pápa palotáját összekösse a várossal. A múzeumban ma a görög és római ókor jelentős szobrait tekinthetjük meg.
 • Museo Gregoriano Egizio (Gregorián-egyiptomi Múzeum) - a múzeumot 1839-ben XVI. Gergely pápa alapította. A kiállítás tárgyát kora egyiptomi leletek, papirusz-dokumentumok, múmiák valamint a híres „Halotti könyv“ és a "Grassi-gyűjtemény“ képzi.
 • Museo Gregoriano Etrusco (Gregorián-etruszk Múzeum) – az 1837-ben XVI. Gergely pápa által alapított múzeumban déletruszk leleteket, például vázákat és bronzfigurákat tekinthetünk meg. Ezenkívül a kiállítás részét képezik még az ókori dél-itália görög és hellenisztikus korából származó vázái, valamint római kori leletek.
 • Musei di Antichità Classiche
 • Museo Pio Cristiano (Lapidari Cristiano és Ebraico) - keresztény leletek, szobrok és szarkofágok.
 • Museo Missionario-Etnologico
 • Museo Sacro (könyvtár)
 • Museo Gregoriano Profano – a múzeumot 1884-ben alakította ki XVI. Gergely pápa a lateráni palotában, és 1970-ben helyezték át Vatikánba. A gyűjtemény eredeti ókori görög szobrokat, görög eredetik római kori másolatait, és a Kr. u. 1-3 század római szobrászat műveit.
 • Museo Storico Vaticano – az 1973-ban alapított múzeumban több évszázad pápai hintóit és egyéb közlekedési eszközeit tekinthetjük meg. Kocsikon, hintókon kívül itt található a Vatikán első mozdonyának az 1929-es modellje is.
 • Museo Chiaramonti – az 1807-ből származó múzeumban szobrokat, elsősorban római mellszobrokat találunk, nevét VII. Chiaramonti Pius pápáról kapta. A gyűjtemény részét körülbelül ezer szobor képezi, ezek között több római császár portréját, istenségek szobrait, szakrofágok töredékeit. 1822-ben csatolták új épületként a „Bracci Nuovó“-t, ahol római szobrokat és görög eredetik római másolatait állították ki.
 • Museo Filatelico e Numismatico (numizmatikai gyűjtemény)
 • Collezione d’Arte Religiosa Moderna (modern vallásos művészeti gyűjtemény)


Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vatikanische Museen témájú médiaállományokat.