Vasakarat (film, 2016)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vasakarat
(Bleed for This)
2016-os amerikai film
RendezőBen Younger
ProducerBruce Cohen
Emma Tillinger Koskoff
Chad A. Verdi
Noah Kraft
Pamela Thur
Ben Younger
Vezető producerMartin Scorsese
AlapműLiza Marklund és James Patterson: The Postcard Killers
Műfaj
ForgatókönyvíróBen Younger
FőszerepbenMiles Teller
Aaron Eckhart
Katey Sagal
Ciarán Hinds
Ted Levine
ZeneJulia Holter
OperatőrLarkin Seiple
VágóZac Stuart-Pontier
Gyártás
GyártóBruce Cohen Productions
Magna Entertainment
Sikelia Productions
The Solution Entertainment Group
Verdi Productions
Younger Than You
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő117 perc[1]
Költségvetés16 millió amerikai dollár[2]
Forgalmazás
ForgalmazóOpen Road Films (Egyesült Államok)
Stage 6 Films (Nemzetközi)
Sony Pictures Releasing International
Bemutató2016. szeptember 2. (Telluride Filmfesztivál)
USA 2016. november 18.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel7,2 millió $[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vasakarat (eredeti cím: Bleed for This) 2016-ban bemutatott amerikai életrajzi-drámafilm, melynek rendezője és forgatókönyvírója Ben Younger. A főszerepben Miles Teller, Aaron Eckhart, Katey Sagal, Ciarán Hinds és Ted Levine látható.

A film világpremierje a 43. Telluride Filmfesztiválon volt 2016. szeptember 2-án, az Amerikai Egyesült Államokban pedig 2016. november 18-án mutatta be az Open Road Films, Magyarországon DVD-n jelent meg szinkronizálva.

Rövid történet[szerkesztés]

A történet Vinny Paz amerikai világbajnok bokszoló életének azt a részét mutatja be, amikor gerincsérülése után felépült és visszament versenyezni.

Cselekmény[szerkesztés]

1988 novemberében Vinny Pazienza Roger Mayweather ellen bokszol a WBC félnehézsúlyú világbajnoki címéért. Késve érkezik a mérlegelésre, mivel szobabiciklin edzett, hogy elérje a súlyhatárt. Vinny súlya 63,5 kg, ami feljogosítja a küzdelemre.

Vinny ahelyett, hogy kipihente volna magát a küzdelem előtt, az éjszakát egy kaszinóban töltötte. Másnap veszít Mayweather ellen. A mérkőzés egy pontján Vinny a gongszó után ütést kap. Bokszmenedzsere, Lou Duva jelenetet csinál, Mayweather után megy, de ennek következtében megütik őt. A mérkőzés után Duva azt mondja a médiának, hogy Vinnynek vissza kellene vonulnia a boksztól. Ez feldühíti Vinny apját, Angelót (aki az edzője), és szembeszáll Duvával. Az ezt követő vitában Vinny bejelenti, hogy szeretne még egy meccset, és felfogadja Kevin Rooney-t edzőjének.

Angelo megerősítést kap arról, hogy Vinny megkapta a Gilbert Dele elleni címmeccset. Vinny technikai KO-val megnyeri a mérkőzést, így ő lesz a WBA félnehézsúlyú világbajnoka. Néhány nappal később Angelo közli Vinnyvel, hogy legközelebb Roberto Durán panamai bokszolóval fog megküzdeni. Vinny örül, és barátjával, Jimmyvel kocsiba száll, hogy elmenjen kávét inni. Útközben frontálisan ütköznek egy szembejövő autóval. Jimmy könnyebb sérüléseket szenved, de Vinny-nek súlyos a nyaksérülése.

Amikor a kórházban magához tér, az orvos közli vele, hogy talán soha többé nem fog tudni járni, és biztosan nem fog többé bokszolni. Felajánlja, hogy egy gerincfúzióval javítja Vinny esélyeit a járásra. Ez nem garantálja, hogy újra fog tudni járni, és korlátozná a nyakának mozgását. Így bokszolásról szó sem lehet. Az orvos javaslata ellenére Vinny úgy dönt, hogy beszereltet egy olyan orvosi eszközt, amelyben egy kör alakú fém merevítőt csavaroznak a koponyába négy helyen, és négy fémrúddal támasztják meg. Ez lehetővé tenné számára, hogy visszanyerje nyakának mozgását, és újra bokszolhasson. Vinny optimizmusa ellenére Rooney elutasítja az ötletet.

Vinny az orvosok tanácsát semmibe véve elkezd edzeni a pincéjében. Rooney beleegyezik, hogy segít neki. Angelo rajtakapja őket az edzésen, és kidobja Kevint a házból.

Hat hónappal a baleset után Vinny készen áll arra, hogy eltávolíttassa a beépített eszközt. Úgy dönt, hogy nyugtatók nélkül viseli el a csavarok eltávolításával járó fájdalmat.

A visszavágó mérkőzés előtt megerősítik, hogy Vinny Durán ellen fog küzdeni. A mérkőzésre Las Vegasban kerül sor, 1990-ben. Az első hat menetben Vinnyt legyőzi Durán. Aztán hirtelen - saját állhatatosságától inspirálva - Vinny a küzdelem végén egy megfelelő ütést mér ellenfelére. Vinny végül 12 menetes többségi döntéssel győz (114-114, 115-113, 115-113, 115-113).

Az utolsó jelenetben Vinnyvel egy újságírónő készít interjút. A nő a legnagyobb hazugságról kérdezi, amit bokszolóként valaha mondtak neki. Vinny szünetet tart, majd azt mondja, hogy a legnagyobb hazugság: „Ez nem ilyen egyszerű”.

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[3]

Filmkészítés[szerkesztés]

2010 szeptemberében bejelentették, hogy Angelo Pizzo leszerződött a film írójának, Chad A. Verdi, Noah Kraft és Glen Ciano producereknek, míg Michael Corrente rendezőnek.[4]

2014 szeptemberében bejelentették, hogy Miles Teller, Aaron Eckhart, Amanda Clayton, Ciarán Hinds és Katey Sagal csatlakozott a film szereplőgárdájához, a filmet Ben Younger rendezte az általa írt forgatókönyv alapján, míg Scorsese, Emma Koskoff Tillinger, Bruce Cohen és Pamela Thur-Weir producerként működött közre.[5] 2014 decemberében Tina Casciani csatlakozott a film szereplőihez.[6] 2014-ben Aaron Eckhart állítólag 20 kilót szedett fel Kevin Rooney szerepéhez.[7]

Pereskedés[szerkesztés]

2017. július 27-én Vinny Paz hivatalos pert indított Ben Younger és Chad A. Verdi filmkészítők ellen, hamisításra hivatkozva, valamint arra, hogy nem fizettek ki 175 000 dollárt az élete történetének jogaiért ígért 300 000 dollárból. A keresetet még ugyanezen év december 7-én elutasították.[8]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bleed for This című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Bleed for This (15). British Board of Film Classification, 2016. augusztus 15. (Hozzáférés: 2021. június 23.)
  2. a b Bleed for This (2016). The Numbers . (Hozzáférés: 2017. március 30.)
  3. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 23.)
  4. McNary, Dave: Scribe dons gloves for boxing bio. [[Variety (magazin)|]] , 2010. szeptember 21. (Hozzáférés: 2016. július 28.)
  5. Fleming Jr, Mike: Sons Of Anarchy's Katey Sagal Mothers Vinny Pazienza In Fight Pic 'Bleed For This. Deadline Hollywood , 2014. szeptember 17. (Hozzáférés: 2016. július 28.)
  6. Team, The Deadline: Michael Roark Joins 'Wild For The Night'; Tina Casciani Cast In 'Bleed For This'. Deadline Hollywood , 2014. december 17. (Hozzáférés: 2016. július 28.)
  7. Parade Magazine, 3. o. (2016. november 27.) 
  8. https://www.providencejournal.com/news/20171207/vinny-paz-lawsuit-against-bleed-for-this-filmmakers-is-dismissed

További információk[szerkesztés]