Valentin Trotzendorf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Valentin Trotzendorf
Gustav Pinzger 1825-ös ábrázolása)
Gustav Pinzger 1825-ös ábrázolása)
Született 1490. február 23.
Zgorzelec
Elhunyt 1556. április 26. (66 évesen)
Legnica
Foglalkozása
Iskolái Lipcsei Egyetem

Valentin Trotzendorf vagy Valentin Friedland (Trotzendorf (Görlitz mellett), 1490. február 14.Liegnitz, 1556. április 26.) német pedagógus.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Apja földműves volt és Friedlandnak hívták. Valentin Trotzendorf tizenhat éves korában a görlitzi iskolába került. Szülei halála után örökségét eladta és annak árával 1513-ban a lipcsei egyetemre ment és ott a latin és görög irodalmat tanulmányozta. 1516-ban görlitzi tanító lett, de 1518-ban hivatalát letette és Wittenbergbe ment, ahol Melanchtonnal ismerkedett meg. Később az egyetemen, mint docens, szentírásmagyarázati leckéket tartott. 1523-ban Goldbergbe ment az ottani iskola rendezése végett. De e vállalata akkor nem sikerült és ott tartózkodása idejét inkább a schwenkfeldiánusok elleni küzdelmek vették igénybe. 1527-ben visszament Wittenbergbe, de mivel a goldbergi iskola nagy hanyatlásnak indult, 1531-ben ismét visszahívták az iskola igazgatására.

Pedagógiai munkát nem írt, egyetlen műve a goldbergi iskola volt. Az iskolázás célja szerinte a vallásosságra való nevelés. Sokra becsülte azonban a klasszikus nyelveket is. Az iskolai gyakorlatban a régi Rómát elevenítette fel. Konzulok, rétorok, eforusok vitték a felügyeletet és az egész kis római társadalom felett ő mint diktátor uralkodott. Tanítványait egymással versenyeztette, a kérdő tanalaknak nagy képző erőt tulajdonított, a kisebbeket a nagyobbakkal taníttatta. Metódusa mindenfelé elterjedt, tanítványai, akik Európa minden részéből sereglettek hozzá, elvitték azt Lengyel-, Magyar-, Erdélyországba is. De utánozták azt a jezsuiták is. A reformátorok közvetlen tanítványai közül ő volt a legjelentékenyebb pedagógus.

Források[szerkesztés]