Vad Buck jégkorszaki kalandjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vad Buck jégkorszaki kalandjai
(Ice Age: Adventures of Buck Wild)
2022-es amerikai–kanadai animációs film
Rendező John C. Donkin
Producer Denise L. Rottina
Műfaj sci-fi film
Forgatókönyvíró
 • Jim Hecht
 • William Schifrin
 • Ray DeLaurentis
Hang
Zene Batu Sener
Vágó Braden Oberson
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 82 perc
Képarány 16:9
Forgalmazás
Forgalmazó Disney+
Bemutató
Eredeti adó Disney+
Eredeti magyar adó Disney+
Kronológia
ElőzőJégkorszak – A nagy bumm
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vad Buck jégkorszaki kalandjai (eredeti cím: The Ice Age Adventures of Buck Wild) 2022-es amerikai 3D-s számítógépes animációs kalandfilm, amelyet John C. Donkin rendezett.

Amerikában 2022. január 28-án mutatta be a Disney+.[2] Magyarországon 2022. június 14-én mutatta be a Disney+.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Ropsz és Eddie véletlenül lavinát okoz és elpusztítja a banda nyári házát. A banda megharagszik rájuk, ami miatt titokban elhagyják a bandát. Ropsz és Eddie rábukkan az Elveszett Világ bejáratára, egy dinoszauruszokkal teli földre. A két oposszum összefut Vad Buckkal, aki megmenti őket a ragadozóktól, és elmondja nekik, hogy egy Orson nevű Protoceratopsot keres, akit kiskorában hatalmas agya miatt terrorizáltak. Most meg akarja hódítani az Elveszett Világot. Buck megpróbálja visszavinni Ropszékat az otthonukba, de Orson egy sziklával elzárta a bejáratot.

Buck elviszi a búvóhelyére az oposszumokat, ahol elmagyarázza, hogy egy csapat tagja volt, amely az állatok békés egymás mellett élését biztosította. A továbbiakban elmondja, hogy Orson nem csatlakozott a csapathoz, mert egy olyan világban hitt, ahol az erősek uralkodnak a gyengék felett. Orsont egy szigetre száműzték, de két raptor segítségével megszökött.

A két raptor megtalálja Buck rejtekhelyét, de Zé a zorilla, aki korábban a csapat tagja volt, megmenti Buckot és az oposszumokat, majd kiüti a ragadozókat. Orson ezután egy sereg raptort szerez és megtámadja az itatót, mire Buck és Zé evakuálják a helyet. Négyen elmennek segítségért. Megérkeznek az Elveszett lagúnához és megidézik régi barátjukat, Mamát a Tyrannosaurust. Amikor Orson és a raptorai megérkeznek és újra megtámadják őket, Buck és Zé megbocsátanak egymásnak. Elterelő hadműveletként Buckot Orson elfogja, így a többiek elmenekülhetnek.

Zé és az oposszumok megpróbálnak rájönni, hogyan irányítja Orson a raptorokat, és tervet dolgoznak ki Buck kiszabadítására. Ellie és a többiek rájönnek, hogy Ropsz és Eddie belépett az Elveszett Világba. Összefutnak Mamával, aki elmondja nekik, hogy a két oposszum veszélyben van. Zéék kiszabadítják Buckot és a többiek segítségével megküzdenek Orson és serege ellen. Buck megpróbálja elmagyarázni Orsonnak, hogy mindenkinek békében kell élnie, de Orson arrogánsan visszautasítja, és tovább harcol. Miután rájönnek, hogy Orson tűzzel irányítja a ragadozókat, Ropsz és Eddie saját tüzet hoz létre, és megállítják a raptorokat a harcban, hogy helyette Orsonra vadásszanak, ezzel megmentve az Elveszett Világot.

Ellie és a többiek bocsánatot kérnek Ropsztól és Eddietől és megkérik őket, hogy jöjjenek haza, de ők az Elveszett Világban akarnak maradni. Ellie elszomorodva a döntésük miatt, megengedi nekik, hogy maradjanak és elbúcsúzik tőlük.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang[4] Magyar hang[5] Fajtája
Vad Buck Simon Pegg Csankó Zoltán Menyét
Ropsz Vincent Tong Gáspár András Oposszum
Eddie Aaron Harris Molnár Levente Oposszum
Orson Utkarsh Ambudkar Szatory Dávid Protoceratops
Justina Machado Peller Anna Zorilla
Manfréd Sean Kenin Elias-Reyes Mihályi Győző Gyapjas mamut
Sid Jake Green Geszti Péter Lajhár
Diego Skyler Stone Berzsenyi Zoltán Kardfogú tigris
Ellie Dominique Jennings Bognár Gyöngyvér Gyapjas mamut

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

A film készítése[szerkesztés]

2016 júliusában Bustle megjegyezte, hogy a Jégkorszak hatodik része a Jégkorszak – A nagy bumm kasszateljesítményétől függ. [6]

2018 augusztusában a 20th Century Studios vezérigazgatója bejelentett, egy Buck karakterére összpontosító televíziós sorozatot, amelyet a Blue Sky Studiosval közösen fejlesztenek.[7] 2020 decemberében megerősítették, hogy sorozat helyet filmet csinálnak.[8] Kiderült, hogy az eredeti szereplő gárdából csak Simon Pegg tér vissza.[9]

A Blue Sky 2021. április 10-én bezárt és ennek következtében számos közelgő projektjüket törölték.[10] De a film gyártása folytatódott. 2022. január 14-én John C. Donkin rendező és Lori Forte vezető producer azt mondta, hogy a Blue Sky soha nem vett részt a munkában.[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. D'Alessandro, Anthony: Disney Closing Blue Sky Studios, Fox's Once-Dominant Animation House Behind 'Ice Age' Franchise. Deadline Hollywood , 2021. február 9. (Hozzáférés: 2022. április 2.)
 2. Anderton, Ethan: The Ice Age Adventures Of Buck Wild: Release Date, Cast, And More. /Film , 2021. november 24. [2022. január 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 2.)
 3. Június 14-én indul Magyarországon a Disney+. Mentrum. (Hozzáférés: 2022. április 2.)
 4. Production Document. [2022. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 2.)
 5. A Vad Buck jégkorszaki kalandjai magyar hangjai. Mentrum. (Hozzáférés: 2022. április 2.)
 6. Brayson, Johnny: Will There Be Another Ice Age Movie? This Franchise Is Staying Strong. Bustle , 2016. július 21. [2018. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 2.)
 7. Paz, Maggie Dela: Fox Developing Wimpy Kid, Ice Age, and Night at the Museum TV Shows. Coming Soon.net , 2018. augusztus 10. [2018. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 2.)
 8. Shoaff, Brandon: The Ice Age Adventures Of Buck Wild Release Date, Cast, And Plot – What We Know So Far. Looper , 2021. november 20. [2021. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 2.)
 9. Peters, Jay: Here are all the new Marvel, Star Wars, and other projects Disney announced at its investor day (angol nyelven). The Verge , 2020. december 10. [2020. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 2.)
 10. D’Alessandro, Anthony: Disney Closing Blue Sky Studios, Fox's Once-Dominant Animation House Behind 'Ice Age' Franchise. Deadline Hollywood] , 2021. február 9. [2021. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 2.)
 11. Ramin Zahed: Lori Forte & John Donkin Take Us Behind the Scenes of 'The Ice Age Adventures of Buck Wild'. Animation Magazine , 2022. január 14. [2022. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 2.)

További információk[szerkesztés]