V. Assur-nirári

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
V. Assur-nirári

Asszíria királya
Uralkodási ideje
i. e. 755/753 i. e. 746
ElődjeIII. Assur-dán
UtódjaIII. Tukulti-apil-ésarra
Életrajzi adatok
Születetti. e. 8. század
Elhunyti. e. 746
ÉdesapjaIII. Adad-nirári
Testvére(i)
SablonWikidataSegítség

V. Assur-nirári (ur. i. e. 755/753–746) asszír király, IV. Sulmánu-asarídu és III. Assur-dán öcsse, III. Adad-nirári fia.

Élete[szerkesztés]

Hosszú polgárháborús időszak végén, az újasszír kor hatalmi mélypontján vette át a trónt ismeretlen körülmények közt bátyjától. Ekkor még mindig Samsi-ilu volt a hadsereg főparancsnoka, akinek hatalma jóval nagyobb volt a királyénál. Az asszír hadsereg azonban a több évtizedes belső viszály után gyenge volt, Assur-nirári az uralkodásának első négy évében „országában maradt” (vagyis nem vezetett sehová hadjáratot), ami egy asszír uralkodó esetén kivételes. A következő két évben északkeleti irányban egészen a Kaszpi-tengerig hatolt, Namri (a mai Namar) településig jutott. Ezek a hadjáratai nem elégítették ki a katonai arisztokráciát, mivel sokkal inkább az urartui fenyegetés elleni fellépést, vagy Babilon meghódítását látták volna szívesen. De a kereskedelemben érdekelt rétegek sem voltak elégedettek, akik a szíriai városkirályságok elfoglalását és a Földközi-tengerhez jutást preferálták volna. I. e. 746-ban lázadás tört ki, amelynek vezetője Tukulti-apil-ésarra volt, aki hamarosan el is foglalta a trónt.

Tukulti-apil-ésarra lehetett akár a testvére is Assur-nirárinak, bár nem valószínű, hogy a későbbi felirataiban, amikor III. Adad-nirárit jelölte meg apjaként, igazat mondott. Az is elképzelhető, hogy Assur-nirári fia, de sokkal valószínűbb, hogy a katonai arisztokrácia egy képviselője, talán Samsi-ilu utódja volt.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
III. Assur-dán
Asszíria királya
i. e. 755/753 – i. e. 746
Következő uralkodó:
III. Tukulti-apil-ésarra
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap