Vörös gyűszűgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vörös gyűszűgomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák
Törzs: Bazídiumos gombák
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Corticiales
Család: Corticiaceae
Nemzetség: Cytidia
Tudományos név
Cytidia salicina
(Fr.) Burt 1924
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös gyűszűgomba témájú kategóriát.

A vörös gyűszűgomba (Cytidia salicina) a Corticiaceae családba tartozó, Eurázsiában és Észak-Amerikában honos, füzek kérgén élő, nem ehető gombafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A vörös gyűszűgomba termőteste lapos, az aljzatra simuló vagy ha széle felhajlik, szabálytalan csészeszerű. Nagyjából kerek, szélessége kb. 1,5 cm, vastagsága 0,5-2 mm. Idővel a közeli termőtestek összeolvadhatnak, akár több tíz centiméteres, szabálytalan alakú telepet alkotva. Felszíne eleinte sima, később ráncos, hullámos. Színe vérvörös, kárminvörös, néha lilás.

Húsa vöröses, nedvesen rugalmas, zselészerű,; kiszáradva összezsugorodott, merev, törékeny, színe tompa borvörös. Ha a kiszáradt gombát nedvesség éri, visszatér korábbi állapotába. Szaga és íze nem jellegzetes.

Spórapora fehér. Spórája hengeres, sima, inamiloid, mérete 12-18 x 4-5 µm.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Színe és élőhelye alapján könnyen azonosítható. Esetleg az élénkszínű terülőgomba vagy a nyeles mirigygomba hasonlíthat rá.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Eurázsiában és Észak-Amerikában honos.

Lombos fák (elsősorban fűz) elhalt vagy meggyengült ágainak kérgén él, inkább nedves körülmények között, pl. lehullott ágak alsó felén. Termőteste szinte egész évben látható.

Nem ehető.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]