Vímara portugál gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vímara portugál gróf
Vimaraperes.jpg
Született 820
A Coruña
Elhunyt 873 (52-53 évesen)
A Coruña
Állampolgársága spanyol
Gyermekei Lucídio portugál gróf
Szülei Pedro Theon
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vímara portugál gróf témájú médiaállományokat.

Vímara Peres (Galicia, cc. 820873) gróf, Portugália megteremtője és első uralkodója, a Vímara Peres uralkodóház megalapítója. Peres azt jelenti, hogy „Péter (Pedro) fia”, Vímara pedig a származási helyre utal (Guimar?).

A gróf Nagy Alfonz asztúriai király hadvezéreként 868-ban a móroktól elfoglalta a Minho és a Douro folyók közti területet, Galícia nyugati, tengermelléki részét, rajta Gaia és Portus Cale várossal, a mai Portóval. A Vímara Peres uralma alá került, ma első portugál grófság (Condado de Portucale) néven ismert terület szintén a városról kapta a nevét (Portucale) – ez lett a mai Portugália őse.

Az Első Portugál Grófság nem volt független állam: Vímara Peres és utódai az Ibériai-félsziget északi részét elfoglaló Asztúriai Királyság (a későbbi Leóni királyság) uralkodóinak vazallusai voltak. (Portugália tulajdonképpen csak 1128-ban lett független Leóntól.)

Felesége: Onega (kb. 825 – ?)

Vímara Peres a mórok kiűzése után saját megerődített várost alapított, ami a gróf nevéről a Vimaranis (vagy Vimar) nevet kapta, később Guimaranis lett, mai neve pedig Guimarães. A portugálok ma is "a Bölcsőváros" néven emlegetik. Itt halt meg a fejedelem 873-ban. Utóda egyetlen gyermeke, Lucídio Vimaranes (azaz "Lucídió, Vímara fia") lett. A grófság és vele a dinasztia 1071-ig maradt fenn.

Az alapító fejedelem szobrát a hódítás 1100. évfordulóján állították fel Portóban.

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]