Vímara portugál gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vímara
Lucídio Vimaranes
Portucale grófja

Portói grófság Porto 1. grófja
Vímara
Uralkodási ideje
868 873
Uralkodási évei5
ÖrököseDiogo, Onega férje
Elődje-
UtódjaOnega
Életrajzi adatok
UralkodóházVímara Peres-ház
Született840(?)
A Coruña
Elhunyt873
A Coruna
NyughelyeSanta Cruz monostor (Coimbra)
Édesapja(Praviai) Pedro Theón
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Vímara témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vímara Peres (Galicia, cc. 820873) gróf, Portugália megteremtője és első uralkodója, a Vímara Peres uralkodóház megalapítója.

Származása[szerkesztés]

Nevében a Peres azt jelenti, hogy „Péter (Pedro) fia” — apját († 867 után) különböző források Pedro Theón, illetve Praviai Pedro Theón néven említik, amiből valószínűsíthető, hogy Praviából származott. A Vímara név vizigót, illetve germán eredetű (ma német nyelvterületen Weimar, portugálul Guimar alakban él tovább). Egyes szerzők[1] lehetségesnek tartják, hogy I. Bermudo asztúriai uralkodó fia lehetett. Pedro a királyi tanács (curia regis) tagja volt, és részt vett abban az ütközetben, amelyben I. Ordoño asztúriai király legyőzte az országába a Vizcayai-öböl felől betörő a kalandozó vikingeket (normannokat).

Vímara egyetlen ismert fivére Hermenegildo Pérez volt.[2]

Élete[szerkesztés]

A gróf Nagy Alfonz asztúriai király hadvezéreként 868-ban a móroktól elfoglalta a Minho és a Douro folyók közti területet, Galícia nyugati, tengermelléki részét, rajta Gaia és Portus Cale várossal, a mai Portóval. A Vímara Peres uralma alá került, ma első portugál grófság (Condado de Portucale) néven ismert terület szintén a városról kapta a nevét (Portucale) – ez lett a mai Portugália őse.

Mivel az elfoglalt terület legnagyobb városa, Porto a Douro partján épült, tehát határváros volt, Vímara Peres egy új, megerődített várost tett a grófság székhelyévé, és azt önmagáról a Vimaranisnak (vagy Vimarnak) nevezte el — később Guimaranis lett, mai neve pedig Guimarães. A portugálok ma is „a Bölcsőváros” néven emlegetik. Bár formálisan ezt a várost tartották a grófság székhelyének, a grófok ténylegesen csak a vár felépülte után (968 körül) költöztek ide.

Az első portugál grófság nem volt független állam: Vímara Peres és utódai az Ibériai-félsziget északi részén elterülő Asztúria (a későbbi Leóni Királyság) uralkodóinak vazallusai voltak. (Portugália tulajdonképpen csak 1128-ban lett független Leóntól.)

Családja[szerkesztés]

Feleségének származásáról semmit sem tudunk. Egyes szerzők[3] arra következtetnek, hogy a neve Trudildi lehetett; mások szerint Onega. Valamikor 825 körül születhetett; halálának időpontja ismeretlen.

Két gyermekükről tudunk:

  • Audivia Vimaranes, aki Gutierre Aloítez grófhoz († 963 után) ment feleségül;
  • Lucídio Vimaranes (840? – 922?)

Vímara gróf 873-ban halt meg. Utóda egyetlen fia, Lucídio Vimaranes (azaz "Lucídió, Vímara fia") lett. A grófság és vele a dinasztia 1071-ig maradt fenn.

Emlékezete[szerkesztés]

Az alapító szobrát a hódítás 1100. évfordulóján állították fel Portóban.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vímara Peres című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gonzalo Martínez Díez, 2005: El Condado de Castilla (711-1038): la historia frente a la leyenda (spanyolul). Valladolid. ISBN 84-9718-275-8
  2. Margarita Cecilia Torres Sevilla-Quiñones de León, 1999: Linajes nobiliarios de León y Castilla: Siglos IX-XIII (spanyolul). Salamanca: Junta de Castilla y León, Consejería de educación y cultura. ISBN 84-7846-781-5.
  3. Margarita Cecilia Torres Sevilla-Quiñones de León, 1998: Relaciones Fronterizas entre Portugal y León en tiempos de Alfonso VII: El ejemplo de la Casa de Traba (PDF). Revista da Faculdade de Letras: História. Universidade do Porto (spanyolul) (15, 2). Porto. pp. 301–312. ISSN [https://portal.issn.org/resource/ISSN/0871-164X 0871-164X]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Előző
Porto grófja
868 – 873
Következő
Lucídio