Lucídio portugál gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Lucídio portugál gróf
Elhunyt 873
Szülei Vímara portugál gróf

Lucídio, teljes nevén Lucídio Vimaranes (azaz „Lucídio, Vímara fia”, * 840? – †922?) az első portugál grófság (Condado de Portucale) második grófja (873–922?), az első gróf, Vímara Peres egyetlen (ismert) gyermeke.

Élete[szerkesztés]

Életéről és uralkodásáról is csak töredékes ismeretek maradtak fenn: nem ismerjük anyja nevét és születésének, sőt, halálának éve is bizonytalan. Felesége valószínűleg Hermenegildo Guterres coimbrai gróf és Ermessende de León lánya, Godilona Mendes (Gudilona Menendez de Coimbra, 860?–?) volt. A grófságot egyetlen (ismert) gyermekük, Onega Lucides örökölte, aki férjével, Diogóval (Diogo Fernandes, * ? † 924?) együtt uralkodott annak haláláig.

Uralkodása[szerkesztés]

Önálló politikai szereplőként véghez vitt tetteiről nem tudunk.

910-ben III. Alfonz asztúriai király lemondott, és királyságát felosztotta három fia között. Lucídio Vimaranes hűbérura Nagy Alfonz legtehetségesebb fia, II. Ordoño galiciai király lett, ez a hűbéri viszony azonban egyre inkább formálissá vált, ahogy Portugália grófja mindinkább függetlenedett.

913-ban II. Ordoño visszafoglalta Évorát, minden korábbinál messzebb szorítva a mórokat az első portugál grófság déli határától.

914-ben II. Ordoño megörökölte León trónját is, és ezután hullámzó küzdelmet vívott a mórokkal:

Föltételezhető, hogy ezekben a hadjáratokban közvetve vagy közvetlenül Lucídio Vimaranes is részt vett; legalábbis, amikor a valdejunquerai csata után II. Ordoño kivégeztette a vereségért felelősnek tartott kasztíliai urakat, Lucídiót nem vádolta.

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]