Lucídio portugál gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lucídio
Lucídio Vimaranes
Porto grófja
Portói grófság Porto 2. grófja
Lucídio
Uralkodási ideje
873 922(?)
Uralkodási évei29
ÖrököseOnega
ElődjeVímara Peres
UtódjaDiogo, Onega férje
Életrajzi adatok
UralkodóházVímara Peres-ház
Született840(?)
Guimarães
Elhunyt922(?)
ÉdesapjaVímara Peres
ÉdesanyjaTrudildi(?) (825 k. – ?)
HázastársaGodilona Mendes coimbrai grófnő († 915 után)
Gyermekei
SablonWikidataSegítség

Lucídio, teljes nevén Lucídio Vimaranes (azaz „Lucídio, Vímara fia”, * 840? – †922?) az első portugál grófság (Condado de Portucale) második grófja (873–922?), a dinasztiaalapító Vímara Peres egyetlen (ismert) fia.

Élete[szerkesztés]

Életéről és uralkodásáról is csak töredékes ismeretek maradtak fenn: csak következtetni tudunk anyja nevére; születésének, sőt, halálának éve is bizonytalan. Felesége valószínűleg Hermenegildo Guterres coimbrai gróf és Ermessende de León lánya, Godilona Mendes (Gudilona Menendez de Coimbra, 860? – 915 után) volt. A grófságot valószínűleg egyetlen, a felnőttkort megért gyermekük, Onega Lucides örökölte, aki férjével, Diogóval (Diogo Fernandes, * ? † 924?) együtt uralkodott annak haláláig. (A kevés és hiányos adat, valamint a gyakori névegyezések miatt az is lehetséges, hogy Onega Lucides valójában nem is élt.)

Uralkodása[szerkesztés]

Apja halála után III. Alfonz asztúriai király rá és Hermenegildo Guterres coimbrai grófra bízta az ország kormányzását — a kormányzó tisztét a két gróf közösen töltötte be.[2] Kapcsolatuk szorosabbra fűzése érdekében Hermenegildo gróf valószínűleg feleségül adta leányát, Godilona Mendest Lucídióhoz (nem bizonyított, hogy Godilona Mendes tényleg Hermenegildo lánya lett volna).[3]

910-ben III. Alfonz lemondott, és királyságát felosztotta három fia között. Lucídio Vimaranes hűbérura Nagy Alfonz legtehetségesebb fia, II. Ordoño galiciai király lett, ez a hűbéri viszony azonban egyre inkább formálissá vált, Portugália grófja mindinkább függetlenedett. Ennek jeléül 910-ben hűbérbirtokául kapta Lugo környékét. 887 és 917 között változatos tisztségeket töltött be a királyi udvarban, egyebek közt a királyi tanács (curia regis) tagja is volt.[4]

913-ban II. Ordoño visszafoglalta Évorát, minden korábbinál messzebb szorítva a mórokat az első portugál grófság déli határától.

914-ben II. Ordoño megörökölte León trónját is, és ezután hullámzó küzdelmet vívott a mórokkal:

Föltételezhető, hogy ezekben a hadjáratokban közvetve vagy közvetlenül Lucídio Vimaranes is részt vett; legalábbis, amikor a valdejunquerai csata után II. Ordoño kivégeztette a vereségért felelősnek tartott kasztíliai urakat, Lucídiót nem vádolta.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lucídio Vimaranes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Mattoso, José. As famílias condais portucalenses dos séculos X e XI, A nobreza medieval portuguesa, a família e o poder (portugál nyelven). Lisbon: Editorial Estampa (1981). OCLC 8242615 
  2. Emilio Sáez, 1947: Los ascendientes de San Rosendo: notas para el estudio de la monarquía astur-leonesa durante los siglos IX y X. Hispania: revista española de Historia (spanyolul). Madrid: CSIC, Instituto Jerónimo Zurita. pp. 139–156. OCLC 682814356.
  3. JoséMattoso, 1981: As famílias condais portucalenses dos séculos X e XI. A nobreza medieval portuguesa, a família e o poder (in Portuguese). Lisbon: Editorial Estampa. OCLC 8242615.
  4. * Mattoso, José. As famílias condais portucalenses dos séculos X e XI, A nobreza medieval portuguesa, a família e o poder (portugál nyelven). Lisbon: Editorial Estampa (1981). OCLC 8242615 

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Előző
Vímara Peres
Porto grófja
873 – 922(?)
Következő
Onega