Váratlan szerencse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Váratlan szerencse
(Windfall)
2022-es amerikai film
RendezőCharlie McDowell
Producer
Műfajthrillerfilm
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene
  • Danny Bensi
  • Saunder Jurriaans
OperatőrIsiah Donté Lee
VágóDavid Marks
Gyártás
Gyártó
  • High Frequency Entertainment
  • Cloudbreak Pictures
  • Mutressa Movies
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő92 perc
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Váratlan szerencse (eredeti cím: Windfall) 2022-ben bemutatott amerikai krimi filmthriller, amelyet Charlie McDowell rendezett. A főbb szerepekben Lily Collins, Jesse Plemons, Jason Segel és Omar Leyva látható.

Amerikában és Magyarországon 2022. március 18-án mutatták be a Netflixen.[1][2]

Cselekmény[szerkesztés]

Egy gazdag vezérigazgató és felesége nyaralójukba érkezik, ahol betörőt látnak. A vezérigazgató beleegyezik, hogy pénzt adnak neki, és elfelejtik a megpróbáltatásokat anélkül, hogy hívnák a rendőrséget, de a betörő bezárja őket egy szaunába. Visszatérve az autójához, a betörő észreveszi, hogy egy kamera rögzíti őt. Visszatér a házba, és szembesíti őket. Most 500 ezer dollárt kér készpénzben. A vezérigazgató felhívja az asszisztensét, aki közli vele, hogy a pénz másnap délután érkezik meg. A trió több beszélgetéséből kiderül, hogy a vezérigazgató és a felesége között feszült a viszony, bár a vezérigazgató nagyon várja, hogy gyerekei legyenek. Éjszaka a feleség elmondja a betörőnek, hogy nem elégedett az életével; a betörő azt mondja neki, hogy ne nevezze magát áldozatnak, amiért a vagyona miatt ment hozzá egy férfihoz.

Másnap a vezérigazgató kitalálja, hogy a betörő egy alkalmazott volt, akit az általa kitalált algoritmus miatt elbocsátottak, amely a leépítésen áteső vállalatoknak nyújt segítséget. Egy kertész érkezik a házhoz, hogy dolgozzon. Kivezeti őket, és a vezérigazgatóval egy tölgyfa ültetéséről beszélget. A vezérigazgató a kertről készült vázlatára azt írja a kertésznek: "Hívd a 911-et". A betörő felfigyel rá, és utasítja a kertészt, hogy menjen be a házba. A felesége és a betörő kritizálják a vezérigazgatót, amiért veszélyezteti egy másik ember életét.

Néhány óra múlva a vezérigazgató végül megtörik. Lealacsonyítja a betörőt, és azt állítja, hogy nem tesz velük semmit, mert az ő élete értelmetlen. Miután a betörő figyelmeztető lövést ad le, a kertész megpróbál elmenekülni. Megbotlik és átesik egy üvegajtón, és egy üvegszilánk átfúrja a nyakát, amibe belehal.

A pénz a ház előtt marad, ezért a feleség visszaszerzi. Meglát egy elhaladó autót, de nem jelez neki, mielőtt visszatérne a házba. A betörő megkötözi a vezérigazgatót és a feleségét különböző szobákban. A betörő bevallja a vezérigazgatónak, hogy szerette volna megtudni, milyen érzés úgy élni, mint egy gazdag ember. Elárulja neki, hogy a felesége fogamzásgátló tablettát szed. A nő kiszabadul, és egy kis szoborral megöli a betörőt. Ezután agyonlövi a férjét, a pisztolyt a betörő kezébe nyomja, és elhagyja a birtokot.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Senki Jason Segel Makranczi Zalán
Feleség Lily Collins Mentes Júlia
CEO Jesse Plemons Szalay Csongor
Kertész Omar Leyva Koncz István

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Direct Dub Studios készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

A forgatás 2021 márciusában kezdődött Ojaiban és júliusban fejeződött be.[4] A Netflix még abban a hónapban "jelentős nyolc számjegyű" összegért megvásárolta a filmet.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. D'Alessandro, Anthony: Netflix 2022 Film Slate Touts 86 Titles Including Star-Studded Fare Knives Out 2, The Gray Man, The School For Good And Evil & More. Deadline Hollywood , 2022. február 3. (Hozzáférés: 2024. március 27.)
  2. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2022. IGN. (Hozzáférés: 2024. március 27.)
  3. Váratlan szerencse az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Chelsea. „Where Was Windfall Filmed? Filming Locations Explained”, 2022. március 22. (Hozzáférés: 2024. március 27.) 
  5. Kroll, Justin: Netflix Acquires Charlie McDowell's 'Windfall' Starring Jason Segel, Lily Collins And Jesse Plemons. Deadline Hollywood , 2021. július 12. (Hozzáférés: 2024. március 27.)

További információk[szerkesztés]