Uruk-hai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Egy életnagyságú uruk-hai szobor. Így néztek ki az uruk-hai orkok Peter Jackson A Gyűrűk Ura filmadaptációjában.

Az uruk-hai Tolkien világának kitalált népe. Ez a faj Középföldén él. Az uruk-hai faj az orkok és a lidércek keresztezésével született meg. A faj először a Harmadkorban jelent meg. Szarumán hozta létre ezeket az orkokat Vasudvard tárnáiban, valószínűleg a Sötét Úr, Szauron parancsára. Az uruk-hai-ok gyorsan, nagy távokat képesek megtenni, a napfényben is járhatnak, és sokkal szívósabbak a többi ork fajnál. Ezeket az uruk-hai-okat vetette be Szarumán, hogy hozzák el neki a Gyűrűt és félszerzet hordozóját. Az orkok tévedésből Tuk Peregrint és Borbak Trufát cipelték el egészen Rohan földjéig, ahol Éomer a seregével rajtuk ütött és lemészárolta őket. Szarumán a Helm-szurdok ostrománál is ezt a fajt használta fel tízezres létszámban, és valószínűleg Gondor elpusztításánál és a végső mordori csatában is jelen voltak. Saját készítésű italuk az ork pálinka, ami egy olajszerű, bűzös, fekete folyadék.

Terminológia[szerkesztés]

Az uruk-hai név első eleme az uruk, ami a mordori Fekete Beszéd szava, és az ork szóból ered. Az ork a quenya urko szóból származik. A második elem, a hai jelentése "nép". Az "uruk-hai" szó jelentése tehát "ork-nép". Hasonló fogalom az olog-hai ("troll-nép"), ami egy különösen erős és gonosz troll-faj neve.

Christopher Tolkien az "uruk" szót az "uruk-hai" anglicizmusának tartja, és apja számtalanszor keverve használta a két kifejezést. Bár az "uruk-hai" egyszerűen ork-népet jelent, a fogalom Mordor és Vasudvard ork katonáit jelöli. A többi faj neve snaga ("szolga") volt.

Uruk-hai Tolkien műveiben[szerkesztés]

Az Uruk-hai orkok, először - nagyon erős, fekete orkokként jellemezve - a harmadkor 2475-ös éve körül jelentek meg, amikor elfoglalták Ithiliát és Osgiliath városát. Ezeket az urukokat Szauron tenyésztette, de Szarumán egy új fajt alkotott továbbfejlesztett képességekkel, mint például a napfénnyel szembeni ellenállás és erősebb testalkat. Magasságukat és erejüket kihasználva lenézik a többi orkot és rettegésben tartják őket.

A két toronyban Aragorn észreveszi, hogy az Amon Hen-en elesett uruk-hai különbözik az összes eddigi ork fajtól. Szilszakáll úgy gondolja, hogy Szarumán keresztezte az orkokat az emberekkel; a tettet "sötét gonoszságnak" nevezte.[1] Ezek az orkok, akik magukat "a harcos uruk-hai"-nak nevezték, alkották nagyrészt Szarumán seregét, de mellettük voltak a seregben dúnföldiek és Rohan egyéb ellenségei is.[2][2] Gyorsabbak, erősebbek és nagyobbak voltak az átlagos orkoknál, és nappal is képesek voltak utazni anélkül, hogy meggyengültek volna, habár ők sem szerették a napfényt.[1] Szarumán emberhússal etette őket.[3] Szarumán uruk-hai orkjai a Vas-folyó gázlójánál két csatát vívtak a rohírokkal. Az első csatában Théoden király fia, Théodred elesett. A második csatában, a kürtvári csatában a rohírok az urukok túlnyomó részét megölték, és a sereget legyőzték.[2]

"Az Uruk-hai orkok" c. fejezet részletes összehasonlítást tartalmaz az orkok különböző fajtái között. Ott folytatja "Boromir halála" c. fejezetet, amikor Boromirról kiderül, hogy haldoklik, és Trufát, illetve Pippint elviszik az orkok, akik már napok óta követték a Szövetséget. A fejezet az orkok Rohant átszelő vágtáját tárgyalja, miközben Aragorn, Legolas és Gimli a nyomukba ered és találkozik az Éomer vezette lovassággal.

Az ork csapat Szauron Grishnákh vezette mordori orkjaiból, Szarumán Uglúk vezette "harcos uruk-hai"-jaiból, és az "északiakból", Mória orkjaiból állt. Vasudvard urukjai ölték meg Boromirt és fogták el Trufát és Pippint, és az ő tetemeiket találta Aragorn különösnek.

A vasudvardi uruk-haik voltak a legmagasabb orkok, és vastag, egyenes lábuk volt (ezzel szemben a mordori orkok karikalábúak voltak) és hatalmas kezük. Habár a vasudvardiak sem szerették a napfényt, a többi orkkal ellentétben ők elviselték azt. A mordori orkok mind hosszú karúak és karikalábúak voltak; nem alacsonyabbak a vasudvardiaknál, mégis nagyobbak és erősebbek a móriai orkoknál. A móriai orkok viszont jobban láttak a sötétben, mint a Vasudvardiak. Grisnák nagydarab orkként jelenik meg a fejezetben, de alacsonyabb volt Uglúknál. Bár nem derül ki egyértelműen, Grisnák orkjai mordori uruk-hai-ok lehettek méretük és erejük miatt. Később a A király visszatérben Sagrat-ot és Gorbag-ot, két mordori uruk-hai ork-ot, hasonlóképp írják le, mint Grisnákot és csapatát.

A Gyűrűk Urában leírják az uruk-hai és a többi ork faj felszerelése és a használt jelképek heraldikája között mutatkozó különbséget. Azok az urukok és más orkok, amelyek Barad-dûr szolgálatában álltak (Mordor népe) Szauron vörös Szemének a szimbólumát használták. A mordori orkok Szauronra a Nagy Szem néven utaltak, és a pajzsukra festették a Vörös Szemet. Ezzel szemben jegyezte meg Aragorn, hogy Fehér Szarumán uruk-hai-jai egyáltalán nem a többi ork szokása szerint szerelkeztek fel. A hajlított szablyák helyett rövid, széles pengéjű kardokat használtak. Továbbá Certh 35.svg tünde-rúnával jelölt vassisakot hordtak. A rúna az "sz" fonémának felel meg. Nyilvánvaló volt, hogy az "S" Szarumánt, és nem Szauront jelentett, mivel Szauron sosem szerette, ha leírták, vagy kimondták nevét. Szarumán urukjainak pajzsai feketék voltak, és egy fehér kéz jelével látták el – Szarumán jele ellentétben Szauron Vörös Szemével.

Szarumán seregének más csapatai, valamint azok melyek átvették a A Megye irányítását, valószínűleg ugyancsak ork-ember hibridek voltak. Azonban ezeket félorknak vagy koboldembereknek hívták A két toronyban. Sápadt, ferdeszemű lények voltak, és olyan magasak voltak, mint az emberek, míg az uruk-haik sötétebb bőrűek és alacsonyabb voltak. A harcra foghatóságuk tekintetében is különböztek: Szarumán uruk-haijainak harci fegyelme erősebb volt, mint mint Mordor és Mória orkjaiéi, de a félorkok közönséges banditák módjára küzdöttek. Ezeket a lényeket nem is nevezik egyszer sem orknak, míg az uruk-hai-t igen. A Gyűrű keresése (eredeti címe "Unfinished Tales") a Vas-folyó gázlójánál vívott első csatájáról szóló leírásában az uruk-hai és az "ork-emberek" fogalma szét van választva.

A Morgoth Gyűrűjének (Morgoth's Ring) ideillő részletében Tolkien kijelenti, hogy Szarumán valóban keresztezte az orkokat az emberekkel, így létrehozva a "hatalmas és ravasz ember-orkokat", és az "áruló és erkölcstelen ork-embereket". Azonban az uruk-hai, a félorkok és a koboldemberek kapcsolata ezekkel a lényekkel tisztázatlan.[4]

Adaptációk[szerkesztés]

Ralph Bakshi 1978-as animált A Gyűrűk Ura-filmjében az ork fajták közötti különbség nincs jelölve, noha vannak visszatérő külső és jelmezbeli variációk .

Peter Jackson filmtrilógiájában Szarumán uruk-hai orkjait a Vasudvard alatti üregekben tenyészti, és amikor az idő megfelelő, ork szolgáival kiásatja őket. (A folyamatba pár ork szolga belepusztul, mert az ébredező szörnyetegek első ösztönös mozdulata is a gyilkosság). Itt azt állítják, hogy az uruk-hai-ok az orkok és a "goblinok" (a magyar szinkronban „lidércek”, ami, mivel ilyen faj is van a könyvben és a filmben, de genetikailag semmi köze nem lehet az orkokhoz, kifejezetten szerencsétlen fordítás) kereszteződése, s nem az orkoké és embereké. Tolkien műveiben a "kobold" (goblin) egy másik kifejezés az orkokra (különösen az olyan kisebbfajta, manószerű orkokra, mint a móriaiak), ám a filmekben ez a szóhasználat nem érvényesül következetesen.

A filmekben az uruk-hai-ok magasak, erős testalkatúak, hajuk hosszú és erős szálú. Arcukat leszámítva meglehetősen emberszerűek, megkülönböztető jellegzetességük a nagy termet, a széles, lapos és húsos, afroid orr, valamint az éles fogakból álló, állatias fogsor. Mimikájuk, gesztusaik és morgásuk kutyaféle ragadozókéra emlékeztet. Az első közülük, aki megjelenik, Lurtz (a könyvben nem szerepel), aki Boromir haláláért felelős.

Fegyverzetük jelentősen eltér a könyvben leírtaktól: a Szarumán szolgálatában álló uruk-haiaknak ugyanis az ókori hoplitákéra vagy a középkori vértesekre emlékeztető vassisakjuk, vaspajzsuk és fémpáncéljuk van, valamint számszeríjaik, továbbá hosszú vaslándzsáik. A könyvbeli fegyverzetleírásra csak az egyes harcosok által viselt görbített pengéjű kard (valószínűleg szablya) egyezik meg. A filmben Berzerker urukok is részt vettek Helm-szurdok ostromában, hogy elpusztítsák a védekező erődítményeket és felrobbantsák a külső falat. Ezek az urukok még egy átlagos uruk-hai-nál is nagyobbak voltak, könnyű pajzsot viseltek. Úgy készültek fel a csatára (és a halálra), hogy felvették az ellenfeleik vérrel áztatott sisakját. A heraldikai jellegzetességek is eltérnek, ugyanis a vasudvardi uruk-haik sisakján nincsenek a könyvben szereplő címerek (fehér kéz, vagy S-rúnák), ehelyett az arcukat vagy a páncéljaikat festik meg kézlenyomatokkal úgy, hogy előzőleg kezüket gipsz-szuszpenzióra emlékeztető fehér masszába mártják.

Mordornak is vannak urukjaik a hadseregben. Ez a legjobban akkor látszik, amikor Frodót foglyul ejtik Cirith Ungol orkjai és a mithril páncélingje viszályt szít Shagrat, a Cirith Ungolt irányító uruk és egy Gorbag nevű (Morgulból jött) ork-kapitány között. Shagrat megszegi a parancsot, miszerint a foglyok ruháit el kell vinni a Fekete Toronyba, emiatt Gorbag lázadással vádolja és megpróbálja ledöfni, de a nála erősebb uruk könnyedén felülkerekedik. Shagrat ledobja Gorbagot a létrán, az ork lebucskázik a mélybe, Shagrat emberei közé, akik közül késével rengeteget megöl. Az urukok és az orkok csaknem teljesen kiirtják egymást, csak (összhangban a regénnyel is), s emiatt Samu könnyen be tud jutni az erődbe.

Uruk-hai a popkultúrában[szerkesztés]

Az Uruk-hai-ról egy ambient együttest is elneveztek. Egy black metál szóló project-et is ugyanígy hívnak. Sőt, egy Burzum nevű black metál együttest is uruk-hai-nak neveztek, mielőtt a Burzum nevet felvette volna.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. ^ a b "A Nagy Sötétségben tett gonoszságaiknak jeleként nem bírják elviselni a napfényt; de Szarumán orkjai kibírják, még ha gyűlölik is. Vajon mit tett velük? Talán romlott emberek, vagy Szarumán keresztezte az orkokat az emberekkel? Ha így lenne, az sötét gonoszság volna." (Vargamate fordítása), [Tolkien, J. R. R. (1954), The Two Towers, The Lord of the Rings, Boston: Houghton Mifflin (published 1987), "The Uruk-hai, ISBN 0-395-08254-4]
  2. ^ a b c [Tolkien, J. R. R. (1954), The Two Towers, The Lord of the Rings, Boston: Houghton Mifflin (published 1987), Helm's Deep, ISBN 0-395-08254-4]
  3. "Mi a Bölcs Saruman, a Fehér Kéz szolgái vagyunk; ez a kéz táplál minket emberhússal." J.R.R. Tolkien: A Gyűrűk Ura – A két torony. Európa, Budapest, 2008. p. 661
  4. "Végül egy nagyon jelentős rész következik, habár borzasztó azt elmesélni. Nyilvánvalóvá vált, hogy az emberek Morgoth uralma alatt majdnem ork-szintre képesek süllyedni lélekben és szokásokban; ekkor hajlandóak vagy kényszeríthetők arra, hogy orkokkal párosodjanak, és egy új fajt nemzzenek, amely gyakran nagyobb és komiszabb. Kétségtelen, hogy sokkal később, a Harmadkorban, Szarumán rájött erre, vagy megtalálta a papírra vetett ősi történetek közt, és az uralom iránti vágya legocsmányabb tettére vette rá: keresztezte az orkokat az emberekkel, ezáltal hatalmas és ravasz ember-orkokat, illetve áruló és erkölcstelen ork-embereket hozva létre." [Tolkien, J. R. R. (1993), Christopher Tolkien, ed., Morgoth's Ring, Boston: Houghton Mifflin, "Myths Transformed" - Text X, ISBN 0-395-68092-1] (Vargamate fordítása)

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az uruk-hai című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.