Uruguay (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Uruguay
Közigazgatás
Országok  Brazília,
 Argentína,
 Uruguay
Földrajzi adatok
Hossz1770 km
Forrásszint1800 m
Vízhozam7058[1] m³/s
Vízgyűjtő terület353 451[2] km²
Forrás Canoas és Pelotas folyók
Torkolat Río de la Plata
d. sz. 27° 36′ 30″, ny. h. 51° 27′ 21″Koordináták: d. sz. 27° 36′ 30″, ny. h. 51° 27′ 21″
A Wikimédia Commons tartalmaz Uruguay témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Uruguay folyó (spanyolul: Río Uruguay, portugálul: Rio Uruguai) egy folyó Dél-Amerikában. Alapvetően észak-déli irányban folyik, és határt képez Brazília és Argentína, illetve Argentína és Uruguay között.

Földrajz[szerkesztés]

A folyó Brazíliában keletkezik a Canoas és Pelotas folyók összefolyásával. A folyó ezen a szakaszon egyenetlen, tagolt tájon folyik, zúgókat és vízeséseket alkotva. Brazíliában Rio Grande do Sul és Santa Catarina államok határát képezi. Ez a szakasza nem hajózható. Brazília és Argentína határán találhatók rajta a különleges Moconá-vízesések, amelyek nem a folyón keresztben, hanem hosszában húzódnak mintegy 3 km-en át.[3]

Brazíliát elhagyva az Argentin-folyóköz tartományainak – Misiones, Corrientes és Entre Ríos – keleti határát alkotja, uruguayi részről pedig Artiges, Salto, Paysandó, Río Negro, Soriano és Colonia megyék nyugati határát.

Legnagyobb mellékfolyója a Río Negro. A Paraná folyóval összefolyva alkotja a Río de la Plata torkolatot.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Uruguay River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Río Uruguay című spanyol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Balance hídrico en la Cuenca del Plata, Dec 2016. [2021. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 26.)
  2. Transboundary Diagnostic Analysis for the La Plata Basin (TDA), Dec 2016
  3. El parque (spanyol nyelven). Saltos del Moconá. [2019. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 11.)

További információk[szerkesztés]