Moconá-vízesések

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Moconá-vízesések
Országok Argentína
 Brazília
FolyóUruguay
Elhelyezkedése
Moconá-vízesések (Argentína)
Moconá-vízesések
Moconá-vízesések
Pozíció Argentína térképén
d. sz. 27° 08′ 50″, ny. h. 53° 53′ 13″Koordináták: d. sz. 27° 08′ 50″, ny. h. 53° 53′ 13″
A Wikimédia Commons tartalmaz Moconá-vízesések témájú médiaállományokat.

A Moconá-vízesések vagy más néven Yucumã-vízesések különleges természeti képződmények Argentína és Brazília határán: a világ más vízeséseivel ellentétben ezek nem valamilyen vízfolyásra merőlegesen helyezkednek el, megszakítva azt, hanem az Uruguay folyó hosszában, mintegy 3 km hosszan. Néhány kilométerrel az után a pont után találhatók, ahol a folyó eléri Argentínát, a bal parti Serapiao és Calixto, valamint a jobb parti Pepirí Guazú és Yabotí patakok torkolatai között.[1] Közigazgatásilag az argentin Misiones tartomány San Pedro megyéjének és a brazil Rio Grande do Sul állam Derrubadas községének a határán húzódnak.

A moconá szó a guarani nyelvből származik, jelentése: ami mindent elnyel.[1]

A vízesések térségében, argentin területen alakították ki a Parque Provincial Moconá nevű tartományi szintű védett területet. Az ide érkező turistáknak nem csak a térségben való túrázásra van lehetősége, hanem a Piedra El Bugre nevű kis kikötőből indulva csónakok segítségével közelről is megtekinthetik a különleges vízeséseket.[1] A brazil oldalon a Turvo természetvédelmi park (Parque Estadual do Turvo) részét képezik.[2]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c El parque (spanyol nyelven). Saltos del Moconá. [2019. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 11.)
  2. Parque Estadual do Turvo. sema.rs.gov.br. (Hozzáférés: 2022. október 24.)