Uralom (Csillagkapu)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Uralom
Csillagkapu
10. évad, 19. epizód
Eredeti címDominion
VendégszereplőMorena Baccarin (Adria)
Cliff Simon (Ba'al)
Eric Breker (Reynolds)
Peter Flemming (Malcolm Barrett)
ÍróAlex Levine
Alan McCullough
RendezőWilliam Waring
Gyártási szám1019
Első sugárzás2007. március 6.
Kronológia
ElőzőA család köteléke
KövetkezőVég nélkül
A Csillagkapu epizódjainak listája
Az Uralom a Csillagkapu című amerikai sci-fi sorozat tizedik évadjának tizenkilencedik epizódja.

Ismertető[szerkesztés]

Figyelem: Itt a Csillagkapu 10. évadjának cselekményét vagy a végkifejletet is olvashatod.

Mivel Adria képes Vala érzékelésére, ezért a CSK-1 úgy döntött, hogy csapdát állít fel neki. Vala-t egy bolygóra viszik, majd hamis emlékeket ültetnek az agyába, így a lány felébredve azt hiszi, hogy a Földön megbízhatatlannak minősítették, és börtönbe zárták. Onnan szökött meg, és egy idegen világbeli kocsmában kockajátékozva talált rá Adria.

A két nő a Clava Thassaras Infinatus-t rejtő bolygóra utazik, de átlépve a csillagkapun, a túloldalon már a készültségben lévő CSK-1 várja őket. Elmesélik az Ori-nak és Vala-nak, hogyan ültettek hamis emlékeket a lány agyába. Adria csapdába esett, mert a működő anti-Hírnök eszköz miatt nem tudja használni a hatalmát. Ekkor megjelenik pár Jaffa, és lefegyverezve a CSK-1-et, Ba'al álcázott hajójára viszik Adria-t.

A CSK-1 nyomoz, míg megtalálnak egy elpusztított találkozót, amin Ba'al klónjainak holttestei hevernek szerteszét. Az igazi Ba'al ölte meg őket, hogy ne tudják nyomra vezetni a CSK-1-et. Az egyetlen túlélő elmondja, hogyan juthatnak a Goa'uld hajójára.

A CSK-1 későn érkezik, a Goa'uld hajón már Ba'al átvette Adria teste felett az irányítást (Goa'uld lárvaként beleköltözött Adrai emberi testébe), így próbálván hatalmat gyakorolni az óriási Ori flotta felett. A Föld a Tok'ra segítségét kéri, akik a mélyaltatásban lévő Adrai testéből próbálják eltávolítani a Goal'uld lárvát, egy kockázatos műtéttel.

A műtét nem sikerül, Ba'al eltávolítása előtt még kibocsát egy halálos mérget, amitől Adriára hosszú, szenvedéssel teli haláltusa vár. Az anti-Hírnök eszköz kikapcsolásával Adria meggyógyíthatná önmagát, de a Föld ezt nem teheti meg, mert akkor nincs semmiféle védelmük az Orici ellen.

Adrai lassan legyőzve az anti-Hírnök eszköz erejét, és tudván, hogy közeleg halála, elkezd felkészülni a felemelkedésre. Mentális erejével elzárja szobáját, és Vala-t a többi CSK-tagtól, majd amikor Mitchell és Teal'c lángvágóval próbál bejutni, a szintén csapdába esett Daniel-t hűtőgázzal árasztja el.

Vala felkap egy fegyvert, és megpróbálja megölni Adria-t, aki felemeli őt, és fojtogatni kezdi az elméjével. Végül is Vala-t nem öli meg, s a CSK-1 bejutva a helységbe, már csak Adria felemelkedésének végét látja.

Külső hivatkozások[szerkesztés]