Ugrás a tartalomhoz

Uldin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Uldin
hun király
Uralkodási ideje
412
ElődjeBalambér
UtódjaKharaton
Született4. század
Elhunyt412
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Uldin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Uldin vagy Huldin (elhunyt feltehetően 412 előtt) az európai hunok második uralkodója volt.

Uralkodása

[szerkesztés]

A 370-es években a hun lovascsapatok átkeltek a Volgán, majd gyors egymásutánban leverték az alánokat, az osztrogótokat és a vizigótokat. Előbbi kettőt később segédnépként vetették harcba. Ezzel a hunok megindították a nagy európai népvándorlást, a világtörténelem egyik legkiemelkedőbb eseményét. A különféle barbár népek a nyugat felé terjeszkedő hun nagyhatalom és meggyengült Római Birodalom kettős szorításába kerültek: vagy a hunokkal szembe véreztek el, vagy a rómaiak mértek rájuk vereséget. Ez magyarázza azt, hogy a hunok Nagy Theodosius császár uralma alatt (379394) egyszer sem támadtak a birodalomra, sőt számottevő segélycsapatokkal is támogatták.

A fennmaradt források nem utalnak a Balambért követő és Uldint megelőző hun fejedelmekre. Mivel Balamir neve feltűnő hasonlóságot mutat a 468-ban elhunyt Valamir keleti gót király nevével, ezért a hun király létezését többen megkérdőjelezik, elsősorban azért, mivel egyedül a keleti gót történetíró, Iordanes említi őt a 6. század derekán. Emiatt Uldin az első olyan európai hun vezető, akinek a létezését konszenzus övezi, hisz több egykorú és későbbi forrás is beszámol uralkodásáról.

Uldint 400-ban említik először a források. Ekkor az Al-Duna mellett vereséget mért Gainas nagyobbrészt gót seregére, mely korábban Konstantinápoly környékén fosztogatott. A hun király jó szándéka jeléül az ellenséges vezér fejét elküldte Arcadius keletrómai császárnak. A következő években Uldin a Nyugatrómai Birodalom szövetségeseként tűnik fel a forrásokban, így katonai támogatást nyújtott Stilicho nyugatrómai hadvezérnek. Stilicho a hun segédcsapatok támogatásával 406 nyárig felmorzsolta Radagaisus Észak-Itáliába betört germán seregeit. Uldin Arcadius keletrómai császár halála (408. májusa) támadást indított a Keletrómai Birodalom al-dunai határa ellen. 409 után nem szól több híradás Uldinról, 412-ben már Kharaton hun király fogadta a keletrómai követet, Olympiodorust. Uldin uralkodásakor, akárcsak utóda, Kharaton alatt a Kárpát-medencétől keletre lehetett a hun törzsszövetség központja, de pontos földrajzi elhelyezkedése nem ismert. „Véglegesen” Ruga helyezte át a hun birodalom súlypontját a Fekete-tenger vidékéről a Duna-vidékre.

Jegyzetek

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]
  • Bóna István – Cseh János – Nagy Margit – Tomka Péter – Tóth Ágnes – Zimonyi István (sorozatszerkesztő): Hunok – gepidák – langobardok. www.tankonyvtar.hu. Balassi Kiadó (1993) (Hozzáférés: 2017. szeptember 19.) (pdf)

További információ

[szerkesztés]
Elődje:
Balambér
Hun király
400-as évek
Utódja:
Kharaton