Balambér hun király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balambér
hun király
Uralkodási évei 370-es évek
Utódja Uldin
Született 313
Elhunyt 378 (64-65 évesen)
Házastársa Vadamerca
SablonWikidataSegítség

Balambér (Balamir, Balamur) a hunok uralkodója volt, a 370-es években jelent meg seregével Európa keleti felén.[1] Neve egyedül Jordanes Geticájából ismert, ahol a hunok királyaként (rex Hunnorum) említik.

Nevének eredete[szerkesztés]

A Balambér név valószínűleg a germán Baldemar névből való, a jelentése: merész + híres.[2]

Jelentősége[szerkesztés]

A 370-es években a hun lovascsapatok átkeltek a Volgán, majd gyors egymásutánban leverték az alánokat, az osztrogótokat és a vizigótokat, előbbi kettőt később segédnépként vetették harcba. Iordanes Balambérnak tulajdonítja a keleti gótok leigázását és Hermanarik király birodalmának megdöntését. A hunok elől menekülve a nyugati gótok (vizigótok) engedélyt kértek a római hatóságoktól, hogy Thrákiában telepedhessenek le; ez vezetett a 378-as hadrianopolisi csatához és a Balkán feldúlásához.

Mivel Balambér neve feltűnő hasonlóságot mutat a 468-ban elhunyt Valamir keleti gót király nevével, ezért a hun király létezését többen megkérdőjelezik, nem utolsósorban azért, mivel egyedül a keleti gót történetíró, Iordanes említi őt a 6. század derekán.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mitchell, Stephen (2007), A history of the later Roman Empire, AD 284-641., Oxford: Blackwell, ISBN 978-1-4051-0856-0
  2. Ladó-Bíró, 35. old.

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

Elődje:
ismeretlen
Hun király
370-es évek
Utódja:
Uldin