Ugandai Népi Kongresszus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugandai Népi Kongresszus

Adatok
ElnökOlara Otunnu
FrakcióvezetőOlara Otunnu

Alapítva1960
SzékházKampala

Ideológiaszociáldemokrácia pánafrikanizmus
Politikai elhelyezkedésbalközép
Parlamenti jelenlét1980 óta
Hivatalos színeipiros

Uganda politikai élete
Weboldala

Az Ugandai Népi Kongresszus (Uganda People's Congress; UPC) egy párt Ugandában.

A pártot 1960-ban alapította Milton Obote, aki fontos szerepet játszott az ország függetlenedésében. Később kétszer választották meg Uganda elnökének. Obote a párt elnöke maradt élete végéig, 2005 októberéig, bár korábban bejelentette, hogy lemond egészségügyi állapotai miatt.

2010. május 14-én elnökválasztást tartottak a pártban. Dr. Olara Otunnut választották meg a tisztségre, aki korábban az ENSZ államtitkára volt. Azóta is ő a pártelnök és frakcióvezető a Parlamentben.

Története[szerkesztés]

Mikor az 1940-es évek közepére a függetlenedés esélye megnőtt, mivel a gyarmattartó országoknak (itt: Egyesült Királyság) már nem volt hasznuk a gyarmatok tartásából. A brit uralom alatt jelképesen a Kabaka (király) megmaradt. Később (még mindig a brit uralom alatt) már pártok is létrejöhettek. Az első párt neve Kabaka Yekka (Csak a király) volt. A király köré szerveződő etnikum, a bagandaiak, autonómiát szerettek volna kapni. Ez azonban nem kedvezett a többi népnek, ezért ők megalapították a Konzervatív Pártot, amelynek fő célja a nemzeti egység megtartása volt.

Pár hónappal később alakult meg az Ugandai Nemzeti Kongresszus. Ekkor tűnt fel Milton Obote először, mint e párt vezetője. Az 1962-es függetlenedés előtti választásra a Kabaka Yekka, Konzervatív Párt és az Ugandai Nemzeti Kongresszus összeolvadt és így kapta meg a végső nevét a párt.

Később mindkét párt kilépett az UPC-ből, de a nevét nem változtatták meg a régire.

Szereplése a választásokon[szerkesztés]

Az 1962-es elnökválasztás előtt a párt és a Kabaka Yekka koalíciót kötött. Az akkori közvélemény-kutatások szerint a királyság pártja magasan nyeri a választást, ezért Obote megpróbált szövetkezni velük. A szövetség feltétele az volt, hogy az elnököt a királypárt adja. A miniszterelnök Obote lett 1966-ig, amikor az UPC puccsot tervelt ki. A terv szerint a Kabaka kastélyban tartózkodó elnököt elfogják Idi Amin vezetésével. A kivételezés nem volt sikeres, az elnök besúgói elárulták a tervet, és az elnök Londonba menekült. Ekkor Milton Obote lett Uganda elnöke. A miniszterelnöki pozíció megszűnt.

1971. január 25-én Obote Szingapúrba utazott egy konferenciára. Ezalatt legfőbb bizalmasa, Idi Amin puccsot követett el, elfoglalta az elnöki széket. Idi Amin nem volt pártpolitikus szerinte "Meg kell találni a szocializmus és kapitalizmus közti utat." 1979. június 20-ig ő volt az ország diktátora.

A diktatúra után, 1980-ig egy átmeneti kormány irányította az országot.

Később 1980 közepén választásokat tartottak. Ezen a választáson nagyon szoros eredmény született: a Demokrata Párt 1 970 000 szavazatot kapott, az Ugandai Népi Kongresszus pedig 3 000 szavazattal többet. Így ismét ők adhatták az elnököt ismét Obote személyében, aki 5 évet töltött a tisztségben.

1985-ben Obote hatalmát ismét megdöntötte elsődleges hadvezére Tito Okello személyében, aki fél évig volt elnök.

1986. január 26-án Yoweri Musevenit választották elnöknek, aki mai napig tölti be e tisztséget.

Az Ugandai Népi Kongresszus 1986 óta mindig bejutott az Ugandai Parlamentbe.

Források[szerkesztés]