USS Stargazer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
USS Stargazer (NCC-2893)
USS Stargazer
USS Stargazer
Első megjelenés TNG: The Battle (1987)
Utolsó megjelenés Ugyanakkor
Státusz Elhagyták, később leszerelték
Kapcsolat Bolygók Egyesült Föderációja
Főbb jellemzők
Osztály Constellation
Regisztrációs szám NCC-2893
Maximális sebesség Warp 8.6 (Cochrane skála)
Fegyverzet Fotontorpedók
Fézerágyúk
Védelem Deflektor pajzs
Meghajtás Impulzus hajtómű
Térhajtómű

A USS Stargazer (NCC-2893) egy föderációs űrhajó a Star Trek-történetekben.

Története[szerkesztés]

Ez a Constellation osztályú hajó volt az első csillaghajó, aminek Jean-Luc Picard a kapitánya volt. Picard eredetileg a Stargazer első tisztje volt, ám amikor a kapitány, Daithan Ruhalter 2333-ban egy bevetés során halálos sérülést szenvedett, kinevezték a hajó kapitányává és egészen 2355-ig be is töltötte ezt a tisztet. Ekkor a Maxia-rendszerben egy ferengi hajó támadt a Stargazerre, ami felett Picard a később "Picard-manőverként" megismert taktikával sikeresen győzedelmeskedett. Az eljárás lényege az volt, hogy olyan érzékcsalódást keltsen mintha a hajó egyszerre két helyen lenne, és az így megzavarodott ellenség meglepettségét kihasználva azután pedig torpedókkal és fézerrel tüzeljen az ellenséges hajó gyenge pontjaira. Az ütközet során azonban a Stargazer olyan súlyos, javíthatatlan sérüléseket szenvedett, hogy legénysége az elhagyására kényszerült.

Évekkel később, 2364-ben már az Enterprise-D kapitányaként Picard találkozott egy másik ferengi hajó legénységével, akik "Maxia hősének" hoztak "ajándékot". Mint kiderült ez nem volt más, mint Picard régi hajója a Stargazer. Picard amúgy a Stargazeren együtt szolgált Jack Crusher parancsnokhelyettessel, az Enterprise-D hajóorvosának, Beverly Crushernek a férjével is, aki a barátja volt és aki 2354-ben, szintén bevetés közben hunyt el. Picardot emiatt később bűntudat gyötörte. A ferengi hajó kapitánya, Daimon Bok azonban egyáltalán nem minden hátsó szándék nélkül hozta a hajót: Bok fia a Maxiánál történt ütközetben vesztette életét, és ezt akarta a kapitányon a Stargazer segítségével megbosszulni. Picard gondolatait már egy ideje folyton a Maxia-ütközet kötötte le, álmaiban is folyton visszatért, mivel mint később kiderült a ferengi egy tudatmódosító készülékkel folyamatosan befolyásolta a kapitány gondolatait. Bok terve az volt, hogy a tudatmódosított Picard-ot a Stargazerre csalja és ráveszi: hajtsa végre a "Picard-manővert" az Enterprise-zal szemben mintha megint a Maxia-ütközetben lenne, azaz semmisítse meg ugyanúgy a saját, új hajóját mint azt, amin Bok fia szolgált - mindezt stílszerűen a Stargazerrel. A terv azonban nemcsak azért nem vált be, mert az Enterprise-on rájöttek Picard manipulálására és arra is, hogy ebben az állapotban az azóta az Akadémián is oktatott manőverre készül, hanem mert közben a ferengik Bokot is félreállították, mert egy olyan dologra vesztegeti az időt, ami nem a profitról szól. A manőver sikeres, de a támadás sikertelen végrehajtása után sikerült a Stargazer hídján tartózkodó kapitányt rávenni semmisítse meg a gömböt, ami az állapotát okozta és ezután a kapitány hazatranszportált. A hajó modelljét egyébként emlékként Picard az irodájában tartotta.

A Stargazert ezután elvontatták, majd felújítását követően a Csillagflotta Múzeumában helyezték el.

Háttér[szerkesztés]

A Stargazert és az így létrejött Constellation osztályt a Star Trek két akkori vezető látványtervezője, Rick Sternbach és Andrew Probert alkották meg a fejlesztett Constitution osztályú Enterprise bolti makettjének felhasználásával. Lényegében két Constitution osztálynyi hajóalkatrészt dolgoztak egybe látványos módosításokkal: két pár hajtóműgondola vízszintesen, két impulzushajtóműegység függőlegesen, két tányéregység felső burkolata alulra és felülre, majd az ezekhez kapcsolódó egyedi készítésű hajtóműpilonok, szélesítések, bővítések, és egyéb plusztartozékok alkották a hajót. Érdekesség, hogy először a Picard irodájában szereplő modell készült el sárga színben, névtelenül, NCC-7100-as regisztrációs számmal, amihez akkor még nem fűztek különösebb jelentőséget, de mikor sorra került az epizód, melyben szerepel Picard régi hajója, Sternbach és Probert egy új, sokkal autentikusabb makettet készítettek: a föderációs hajókra jellemző szürkéskék színben és NCC-2893-as regisztrációs számmal készült el a Stargazer.[1]

Források[szerkesztés]