Tulipán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Tulipán
Tulipán - Floriade 2005, Canberra
Tulipán - Floriade 2005, Canberra
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Liliomvirágúak (Liliales)
Család: Liliomfélék (Liliaceae)
Alcsalád: Liliomformák (Lilioideae)
Nemzetség: Tulipa
L.
Fajok

Lásd a szövegben

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tulipán témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tulipán témájú médiaállományokat és Tulipán témájú kategóriát.

A tulipán (Tulipa) kehely alakú virágzattal rendelkező, több színben nyíló, hagymás dísznövény[1], a liliomfélék (Liliaceae) családjának egy nemzetsége. Mintegy 100 faj és több ezer nemesített fajta tartozik ide. A tulipán neve a fárszi (perzsa) „toliban” szóból származik, mivel alakja hasonlít az iszlám világban használt fejfedőre, a turbánra. Régies magyar neve: tulipánt.

Elterjedésének története[szerkesztés]

A tulipán fajok nagy része Közép-Ázsiában található meg vadon, de őshonosak Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Távol-Keleten és Európában is. Ezeken a vidékeken mintegy 125 vad faját ismerjük. Feltehetően a Tien-san és a Pamír-Altaj környékén kezdték termeszteni, ott, ahol mintegy 1000 km sugarú körben 51 faja él. Európában is találunk őshonos tulipánfajokat. A Kárpát-medencében négy faj él vadon, közülük legismertebb a bánsági flóratartományban a Kazán-szorosban és a Vaskapu-szorosban élő, 40–50 cm magas, áprilisban nyíló magyar tulipán (sárga tulipán, Tulipa hungarica Borbás).

Kr. u. 1000 körül már írásos feljegyzések említik. A későbbi időkben a törökök tenyésztették ki a tulipán legszebb példányait. I. Szulejmán császár uralkodása idejében 1494-1566 tájékán már kísérleteztek is vele, számos változatát kifejlesztették.

Tulipánmező az iráni Kurdisztán hegyei között
Tulipánkert Németországban

A 16. század elején a törökök a Kárpát-medence jelentős részét meghódították, ekkor ismerték meg az európaiak ezt a növényt. A tulipánt 1555-ben a bécsi udvar isztambuli nagykövete Ogier Ghiselin de Busbecq hozta az Oszmán Birodalomból Nyugat-Európába. III. Ahmed oszmán szultán szokása volt, hogy a fontos és előkelő vendégeinek tulipánhagymát ajándékozott. Busbecq a Habsburgok nagykövete előkelő vendége volt., aki aztán lelkesen és dícsérően írt a tulipán szépségéről. Charles de L’Éclusenak, a kor neves flamand botanikusának is ajándékozott tulipánhagymát.[2] Valószínűleg Busbecq követ leveleiből származik a virág turbán alakjára utaló tulipán szó is.[3] Perzsa nyelven a turbán neve dulbend. A tulipán török neve lale, ami az Allah név anagrammája.[4] Charles de L’Écluse úgy honosította meg a növényt Hollandiában, hogy nem vette át a török nevét. Amikor 1593-ban a leideni egyetem professzora lett, tulipánokat ültetett a kertjében[5] A tulipántermesztés nemsokára hatalmas üzletággá nőtt Németalföldön, ezt később „tulpomániának” nevezték el[6]. 1629-ben az európai botanikusok már körülbelül 1000 fajtát jegyeztek fel. Az értékesebb tulipánhagymák valóságos vagyonokat értek. Egyetlen ritka alakú és különleges színű tulipán hagymájáért - mai pénzben számítva - akár hatszázezer forintot is megadtak. A „tulipánőrület” időszaka 16331637; ennek végén a spekulációs piac összeomlott. A hagymák ára hirtelen a korábbi töredékére csökkent, és nagyon sok család elveszítette erre alapozott vagyonát. Magyarországon is a 16. század vége óta termesztik. Mára mintegy 3–4000 különböző termetű és virágú faját nemesítették ki. A tulipán virága a kék kivételével bármilyen színű és változatos mintájú lehet; még (csaknem fekete) sötét ibolya és zöld virágú fajták is vannak.

Leírása[szerkesztés]

Tobozszerű hagymájának oldalán húzódik meg a jövő évi kisebb tartalék- vagy fiókhagyma, és pikkelyei alatt további apró rügyhagymák rejtőznek. A hagymát elszáradt, barnás buroklevelek fedik.

A hagymából 2–6 széles, sima, húsos, megnyúlt, elliptikus vagy hosszúkás, lapos vagy középen csatornás levél közül tőkocsányon emelkedik ki egyetlen (ritkán 4-5) virága. A hat, harangként összeboruló lepellevél piros vagy sárga, ritkábban ibolyás, rózsaszín vagy fehér; a tövükön általában sötétebb folttal. Közülük a külső három néha keskenyebb és hegyesebb, mint a belsők. Hat porzója van; a felső állású termő három termőlevélből nőtt össze.

Toktermése többmagvú.

Életmódja, élőhelye[szerkesztés]

Elsősorban a sziklás, köves vagy alacsony füvű száraz gyepekben nő; főleg a hegyvidékeken.

Minden fajta tavasszal virágzik. Virága a délelőtti, dél közeli órákban nyílik. [7]

Csoportosítás megkülönböztetünk:[szerkesztés]

 • Korai fajtákat (egyszerű korai és telt korai tulipánok)
 • Tavasz közepén virágzó fajtákat (Triumph, Darwin hibrid tulipánok)
 • Késői fajtákat (egyszerű késői, liliomvirágú, rojtos, viridiflora, Rembrandt-, papagáj- és telt késői tulipánok)

Származás szerint megkülönböztetünk:

 • botanikai tulipánokat (Tulipa nemzetség tagjai);
 • botanikai származású tulipánokat (Kauffmanniana, Fosteriana és Greigii hibridek)
 • kerti tulipánokat (az előző osztályozásban szereplő három csoportra bontva)

A tulipán a művészetben[szerkesztés]

A közel-keleti növénytermesztő kultúrákban már az i. e. 3. századtól rendszeresen megtalálhatjuk ábrázolásait. Általában a nőiséget, a szerelmet jelképezte, illetve erotikus szimbólum volt, így a piros tulipán kifejezetten az érzéki örömöket fejezte ki.

Az Oszmán Birodalomban a tulipán volt az uralkodóház emblémája.

A keresztény szimbolikában a fehér tulipán a (testi-lelki) tisztaság jele.

A 17. századi holland csendéleteken szirmait hullató virágként rendszerint a dolgok mulandóságát, a halált fejezi ki.

A tulipán a magyar népművészetben[szerkesztés]

A magyar népművészetben főleg a szerelmi ajándékokon, hímzéseken gyakori motívum.

Válogatott fajok[szerkesztés]

Lily flowered tulip.jpg
Fekete tulipanKew.jpg
12Fekete tulipán.jpg
21Fehér tulipán.jpg
Tulipan (Ama).JPG

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. [1]
 2. Hollandiában véget ér a tulipánláz
 3. [2]
 4. Allah, tulips, and turks
 5. https://www.hortus.leidenuniv.nl/en/the-hortus/the-tulip-in-holland
 6. The Dutch “Tulip Mania” Bubble (aka “Tulipomania”)
 7. A tulipán ismertetése, ültetése
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tulipán témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]